Als je nu een contract met vaste tarieven hebt dat binnenkort afloopt, wordt dat automatisch omgezet naar een contract met variabele tarieven. Loopt je vaste contract bijna af? Dan wordt dit automatisch omgezet in een flexibel contract met variabele tarieven.
Als je contract afloopt, betekent het niet dat de energielevering ineens stopt. Je krijgt dan een contract voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 30 dagen. Vanaf dat moment betaal je de variabele tarieven van jouw energieleverancier.
Wanneer je contract afloopt, kan je ervoor kiezen om bij je huidige leverancier te blijven, over te gaan op een variabel tarief of een contract af te sluiten bij een nieuwe leverancier.
Tegenwoordig mogen leveranciers energiecontracten niet meer stilzwijgend verlengen. Je contract vervalt na de einddatum in een contract voor onbepaalde tijd. Dit doorlopende contract kun je – met in acht neming van de opzegtermijn – ieder moment kosteloos kunt opzeggen.
In september 2019 is Essent, het moederbedrijf van Energiedirect.nl overgenomen door E. On.
Vier energieleveranciers hebben een negatieve solvabiliteit. Het gaat hier om Fenor Energie, Gewoon Energie, VanHelder en Welkom Energie.
Energiedirect.nl is de prijsvechter van Essent. Energiedirect.nl levert al sinds 2002 stroom en gas aan 700.000 klanten en behoort tot de energieleveranciers met de scherpste tarieven. Het hoofdkantoor van Energiedirect.nl is gevestigd in Den-Bosch.
Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
Met onze Flex Deal heb je iedere maand de vrijheid om je contract op te zeggen. Je zit niet vast aan een bepaalde looptijd. Dat geeft jou de mogelijkheid om over te stappen op het moment dat dit voor jou voordelig is.
Als je geen contract hebt afgesloten voor je nieuwe woning, neemt de netbeheerder (het bedrijf dat de leidingen en kabels beheert) tijdelijk de levering van gas en stroom over. De netbeheerder zal je een brief sturen waarin staat dat je een nieuwe energieleverancier moet kiezen.
Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.
Gezinnen en kmo's kunnen op elk moment gratis van contract en leverancier veranderen. Als u verhuist, kan u uw energiecontract gewoon mee verhuizen naar uw nieuwe adres. Via het energieovernamedocument regelt u – net als na een echtscheiding of overlijden – snel en efficiënt uw verhuis.
Mijn huidige energiecontract loopt af, wat moet ik doen? Op dit moment worden er (vrijwel) geen contracten aangeboden met vaste tarieven. Je kunt op zoek gaan naar een energieleverancier die lagere variabele tarieven aanbiedt dan je huidige leverancier.
De bedrijven die failliet zijn gegaan, zijn op chronologische volgorde: Welkom Energie, ENSTROGA, Kleinverbruik Energie Nederland (KEN/Anode), FENOR, Naked Energy en SEPA Green Energy.
Er is een kans dat de energieprijzen in 2023 weer 'normaal' worden. Dus dat de energieprijzen weer gelijk worden aan de energieprijzen in 2019/2020. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals leveringen van gas uit het buitenland, de temperaturen in de winter, emissierechten en nog veel meer.
Dat zegt Gerben Hieminga, econoom bij ING en specialist op het gebied van de energiemarkt. "Dit is geen tijdelijk probleem meer. De verwachting in de markt is nu dat stroom- en gasprijzen ook in 2023 en 2024 relatief hoog blijven."
Energiecontract: 1 of 3 jaar? Wij raden je aan te kiezen voor een jaarcontract. De tarieven van een drie jarig contract zijn lager, dus gunstiger, maar helaas krijg je bij een drie jarig contract maar 1 keer de welkomstkorting. Bij een 1 jarig contract krijg je ieder jaar deze welkomstkorting.
In augustus 2021 was de gemiddelde gasprijs nog 0,95 euro per m3 gas. In 2022 is de gasprijs flink opgelopen. Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld 3,83 euro per m3. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW.
Zo hebben we 100% groene stroom uit Nederlandse wind, zon en water. Een belangrijke stap om fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk te maken. Deze stroomleveranciers wekken meestal niet zelf de energie op, maar kopen al hun energie in. Ze gebruiken hun inkoopvoordeel om scherpe tarieven aan te bieden.
De belangrijkste verandering voor 2022 is dat de energiebelasting op gas stijgt en de energiebelasting op stroom daalt. De energiebelasting op stroom wordt met 7 cent (incl. btw) verlaagd. De energiebelasting op gas stijgt met 2 cent per kuub.
De Vastelastenbond deed recent onderzoek naar de solvabiliteit van negentien Nederlandse energieleveranciers. Vier energieleveranciers hebben een negatieve solvabiliteit: Fenor Energie, Gewoon Energie, VanHelder en Welkom Energie. Die laatste is dus al failliet.
Energiedirect.nl is een dochteronderneming van Essent. Het bedrijf bespaart kosten door hoofdzakelijk online te opereren. Zo beheren klanten hun eigen gegevens en communiceert de klantenservice ook vooral online.
Energiedirect.nl uit tien grootste energieleveranciers verkozen tot beste onbewuste customer experience journey.
Energiedirect.nl gelooft dat het regelen van je energie eenvoudiger en voordeliger kan, zij levert sinds 2002 groene stroom. Energiedirect is 100% dochter van Essent, dat weer onderdeel is van Innogy, dat weer voor een groot deel in handen is van de Duitse energiereus RWE.