Met een 0 urencontract heb je in principe geen recht op een vast aantal uren werk. De uitzondering hierop is als je minstens drie maanden in dienst bent en regelmatig wordt opgeroepen om te werken. Dan kun je recht hebben op een vast aantal uren. Hiervoor kun je een beroep doen op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang.
Nee, nulurencontracten zijn niet verboden. De eerste 26 weken van de arbeidsovereenkomst is een nulurencontract mogelijk. Na deze 26 weken is dit alleen mogelijk als het in een cao is opgenomen. Daarbij moeten de aan de functie verbonden werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang kennen.
De nadelen van een nulurencontract
Een werknemer kan niet altijd rekenen op een vast aantal uren per week en kan soms wekenlang geen werk hebben, wat kan leiden tot financiële onzekerheid. Een ander nadeel van een nulurencontract is dat de werknemer vaak geen recht heeft op vakantiedagen en vakantiegeld.
Als u een periode van minstens drie maanden meer werkt dan je contracturen, kan je een aanvraag doen bij uw werkgever om de uren in je contract te wijzigen naar het daadwerkelijke aantal uren. Je moet hierbij het gemiddelde berekenen dat je hebt gewerkt per week in de laatste drie maanden.
Een werknemer heeft recht op minimaal 3 uur loon per werkperiode. Ook al zet je de werknemer minder dan 3 uur aan het werk, je moet hem of haar toch 3 uur uitbetalen. Deze regel is enkel van toepassing wanneer het minimum aantal vastgelegde uren lager is dan 15 én de werktijden niet op voorhand vastliggen.
Als u een nulurencontract heeft, heeft u recht op doorbetaalde vakantie-uren.U heeft per jaar recht op 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Dit recht geldt voor alle werknemers. Met een nulurencontract heeft u geen vast aantal werkuren per week.
U moet minstens 12 uur per week werken of minstens een derde van het aantal uren van een voltijdse baan in een gelijkaardige functie. U bent toelaatbaar als vrijwillig deeltijdse werknemer. Dat betekent dat u voldoende (halve) arbeidsdagen en gelijkgestelde dagen bewijst.
Overuren vallen onder de maximale tijd die uw werknemer voor u mag werken. Dat is 12 uur per dag of 60 uur per week. In de wet staat niet hoeveel extra loon uw werknemer moet krijgen voor overwerk. U kunt hier zelf afspraken over maken.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Het nul uren contract beëindigen
Een nul uren contract beëindigen door iemand niet meer op te roepen is niet mogelijk. Er is alleen sprake van ontslag als een tijdelijk contract verloopt of als de werkgever de arbeidsovereenkomst op de juiste manier opzegt. Dit kan bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst.
Hoe vaak mag een 0-urencontract worden verlengd? Een werkgever kan volgens de ketenregeling maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden binnen een periode van maximaal 3 jaar. Bij het vierde contract of na 3 jaar ontstaat er automatisch een vast contract.
Een oproepkracht is een werknemer die komt werken als de werkgever hem oproept. U kunt met een oproepkracht verschillende soorten overeenkomsten sluiten. Het nulurencontract is er daar slechts één van.
Wat is eigenlijk een 1-uurscontract? Het is een arbeidsovereenkomst waarbij partijen een arbeidsomvang van 1 uur per week overeenkomen. Met andere woorden; de werknemer heeft recht op werk voor (minimaal) 1 uur per week. Hij mag een oproep in principe niet weigeren.
De werkgever kan aanvaarden, of weigeren.Een weigering moet binnen de maand schriftelijk en gemotiveerd aan de werknemer bezorgd worden. Uiteraard kunnen werkgever of werknemer ook in gesprek gaan over de modaliteiten van de vierdaagse werkweek.
Minder werken heeft altijd financiële impact.Je krijgt minder salaris en je bouwt minder pensioen op. Je kunt dat opvangen door te (be)sparen, beleggen, te onderhandelen over je salaris of je kunt met deeltijd pensioen gaan. Mogelijk krijg je ook recht op toeslagen.
Weekenddienst. Uw werkgever kan u verplichten op zaterdag te werken in het belang van de organisatie. Uw werkgever kan u niet verplichten op zondag te werken, behalve als u en uw werkgever hierover afspraken maken.
In de Arbeidstijdenwet staat niets over doorbetaling tijdens pauzes. Tijdens pauzes werkt u niet en heeft u geen recht op loon. In uw arbeidsovereenkomst of cao kunnen afspraken staan over doorbetaling van loon tijdens de pauze.
Hoeveel uur mag ik werken? U mag maximaal 12 uur per dag met een maximum van 60 uur per week werken. Werkt u voor een langere periode, dan ligt het maximaal aantal uren lager. Hier moeten al uw werkgevers zich aan houden.
Je hebt recht op de volgende pauzetijden
Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten. Dit mag je splitsen in 3 keer 15 minuten. Werk je minder dan 5,5 uur per dag dan mag je de pauze overslaan.
Pauze is geen werktijd. Naast regels voor pauzes zijn er ook regels voor onafgebroken rusttijden per week of per 2 weken.
Zo is er pas sprake van deeltijds werken wanneer de arbeidsduur overeenkomt met minstens ⅓ van een voltijdse betrekking. Stel dat u in een bedrijf werkt waar een voltijdse job 38 uur beslaat, moet u voor een parttimejob minstens 12 uur en 40 minuten werken.
Een werkregime van exact 4/5 (80%) kan men op verschillende manieren bereiken. Als het uurrooster van de voltijdse werknemer herleid wordt naar exact 80% van de normale wekelijkse arbeidsduur van 38 uur per week, moet u geen adv-dagen toekennen. In dat geval zal de werknemer 30,4 uur per week doen.
Dan wordt er vaak een percentage bepaald per gewerkt uur voor de opbouw van vakantie-uren. Dat percentage staat in de cao of legt u vast in het arbeidscontract. Uw oproepkracht heeft altijd recht op minimaal 8% vakantiegeld over het brutoloon van het afgelopen jaar.
Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen. U kunt uw vakantiedagen ook in losse uren opnemen. Tijdens uw vakantie betaalt uw werkgever uw loon door.