Spoel direct minstens 10 minuten met water. Doe daarna je hoofd in een emmer met water. Doe je ogen open en beweeg je hoofd heen en weer. Bel bij chloor, kalk, zuren en loog altijd de huisarts of huisartsenpost.
Het spoelen van het oog kan het beste gedaan worden een oogdouche. Heb je deze niet in huis? Spoel uw oog dan met lauwwarm water, zonder zeep. Veel mensen vinden dit eng om te doen, maar het kan geen kwaad.
Laat het slachtoffer zo mogelijk liggen en houd het oog open. Houd het hoofd schuin, zodat het spoelwater niet in het andere oog komt. Bij verbranding: spoel zeker 10 minuten met lauw, zacht stromend water. Bij bijtende stoffen: spoel zeker 30 minuten met lauw, zacht stromend water.
Wrijf niet in je oog. Probeer voorzichtig het vuiltje of de splinter uit je oog te halen. Doe dit met een nat wattenstaafje of de punt van een zakdoek.
Maak uw oog een paar keer per dag schoon. Gebruik een washandje met water uit de kraan.
Heb je een gevaarlijke stof in je oog gekregen? Spoel dan direct je oog met zacht stromend lauw kraanwater. Doe dit minstens 10 minuten.
Wanneer je oog in aanraking is geweest met Alkaliën geldt hetzelfde als bij zuren: neutraliseren. Spoel je ogen 2 minuten lang met een pH-neutrale oogspoeling en gebruik vervolgens een standaard oogspoeling tot je medisch wordt behandeld.
Het spoelen van het oog kan onaangenaam of eng zijn, maar het kan het oog niet beschadigen. Hoe moet je je oog spoelen? Spoel met lauwwarm of koud water wanneer je geen oogdouche heeft, maar het is beter om een speciale oogdouche te gebruiken (zoals op de afbeelding).
Ga achter de stoel staan en spreid voorzichtig beide oogleden open met je duim en wijsvinger. Vraag het slachtoffer afwisselend naar boven, naar onder, naar links en rechts te kijken. Giet voorzichtig een beetje water uit een glas op het wit van het oog en spoel vanaf de neus naar de zijkant van het gezicht.
Heb je het gevoel alsof er een vuiltje of korreltje in je oog zit dat je er maar niet uit krijgt? En is je oogwit een beetje rood? Dan heb je waarschijnlijk last van een bindvliesontsteking. No worries: het gaat vanzelf weer over.
Dompel het wattenstaafje in lauw warm water, en beweeg de wattentip op de rand van de oogleden (zonder het oog zelf aan te raken), zonder al te veel druk uit te oefenen. Let op dat u ook de bovenooglidranden schoonmaakt, een minuut per ooglidrand is al voldoende.
Een beschadiging van het hoornvlies geneest meestal binnen 1 of 2 dagen. U spreekt met de huisarts af wanneer u voor controle komt. Ook na die 2 dagen mag u nog een paar dagen niet in uw oog wrijven. Het hoornvlies kan anders opnieuw beschadigen.
Als u droge ogen heeft, kunt u last hebben van: Het gevoel dat er zand in uw ogen zit. Slijmdraadjes in uw ogen. Wazig zicht.
Water is belangrijk voor ons, het is de bron van al het leven. Het is de bron van gezondheid, ook voor de ogen. Het oog bestaat voor een belangrijk deel uit water maar ook het oogoppervlak is enorm afhankelijk van bevochtiging.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je last hebt van een ontstoken oog: Haal slijm en pus weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater. Bij veel pus of slijm kun je ook een nat washandje gebruiken.
Enucleatie betekent dat de oogbol in zijn geheel wordt verwijderd. Operatieve verwijdering van het oog wordt altijd onder algehele narcose gedaan, hiervoor moet u langs bij de anesthesist. De operatie duurt ongeveer een uur. U zult ongeveer twee nachten in het ziekenhuis worden opgenomen.
In de meeste situaties is spoelen met (lauw) water de beste oplossing om een vuiltje te verwijderen. U kunt ook proberen het bovenste ooglid even, aan de wimpers, op te tillen. Deze kunt u dan over het onderste ooglid heen trekken zodat het vuiltje eruit wordt geveegd.
Wat zijn symptomen van een lui oog? Verminderd zicht, meestal aan één oog;Soms moeilijk diepte kunnen zien;Soms loensen of scheel kijken.
Wat is vuil in het oog? Bij vuil in het oog is er bijvoorbeeld een vliegje of zandkorrel in het oog terechtgekomen. Dit kan gebeuren wanneer u fietst of een strandwandeling maakt.
Reinigen van de ogen
Je kan fysiologisch water ook gebruiken om de ogen van je kind schoon te maken, vooral als er korstjes of vuil in zitten. Dompel een schoon watje in het fysiologisch water.Veeg voorzichtig over het ooglid, van de binnenhoek van het oog naar de buitenkant.
· onmiddellijk spoelen (zo lang mogelijk), elke seconde telt. · arts waarschuwen, ambulance bellen. · bij bijtende stoffen de arts onmiddellijk op de hoogte stellen van de samenstelling. Bij gebruik van de nood- of oogdouche wordt een minimale spoeltijd van 15 minuten geadviseerd.
De oogspoelfles wordt op het oog geplaatst en is voorzien van een ergonomische oogschelp die ervoor zorgt dat het oog geopend blijft tijdens het spoelen. Door in de fles te knijpen wordt het oog met een zachte straal schoongespoeld en kan de schadelijke stof worden geneutraliseerd.
Symptomen van een hoornvliesbeschadiging
U knijpt uw oog/ogen het liefst dicht. U kunt opeens niet goed tegen licht (lichtschuw). Het kan voelen alsof er een korreltje of stofje in uw oog/ogen zit. Uw oog/ogen worden rood.
Zijn droge ogen erg? Te weinig traanvocht is niet goed voor je oog. De buitenste vliezen van het oog kunnen beschadigd worden als er te weinig vocht in het oog is.Ook heeft u met droge ogen een grotere kans op oogontstekingen.
Tips bij een ontstoken oog
Maak een wattenstaafje of wattenschijfje nat met wat water en haal het pus en het slijm regelmatig weg.