Een waterslot wordt ook wel AquaLock genoemd. Het ventiel sluit de watertoevoer af als de slang lekt. Via een glaasje in het waterslot kun je zien dat er iets mis is met de slang. Zo weet je dat hij vervangen moet worden.
Plaats het waterslot tussen de kraan en de toevoerslang. Controleer in de gebruiksaanwijzing van het apparaat hoeveel water per keer nodig is en stel het waterslot op deze hoeveelheid in. Draai de aansluiting van het waterslot goed aan en controleer of geen lekkage optreedt.
Een mechanisch waterslot werkt door de watertoevoer af te sluiten als er teveel water door het mechaniek gaat. Je stelt zelf vooraf de hoeveelheid water in dat door het waterslot mag lopen. Nadeel van dit systeem is dat de watertoevoer pas afgesloten wordt als dit punt bereikt is.
Het waterslot sluit de watertoevoer echter vaak af met een reden. Mogelijk zit er een verstopping in de wateraanvoer. Er kan een knik in de aanvoerslang zitten of een filter is verstopt geraakt door vuil. Controleer de aanvoerslang en maak alle filters goed schoon.
Kapotte of vastgeslagen waterstop/aquastop
De aquastop blokkeert alle watertoevoer naar de machine. Als deze stop kapot is zal deze vervangen moeten worden. Vaak zit deze stop ingebouwd aan de achterkant van de wasmachine.
Instellen van het waterslot
Bij plaatsing van het waterslot dient te worden nagegaan hoeveel liter water het te beveiligen toestel maximaal nodig heeft. Stel, uw wasmachine verbruikt 30 liter per wasprogramma. U stelt het waterslot dan in op 7 (7 x 4½ liter= 31½ liter). De fabrieksinstelling is 8 (circa 36 liter).
In de watertoevoerslang zit een zeef. Maak de zeef schoon (zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing). WATERSLOT BLOKKEERT OF IS NIET GOED INGESTELD. Het waterslot wordt tussen de kraan en de aanvoerslang geplaatst en is los verkrijgbaar.
kan zowel horizontaal als verticaal geïnstalleerd worden. Let erop dat bij horizontale installatie de pijlen in bovenste en onderste positie staan. membraan opent door middel van waterdruk, zodat het water vrij weg kan stromen.
Stel je hebt een fles wijn, dan kun je zelf een waterslot maken. Je plaatst dan een plastic zakje over de mond van de fles.Je zet dit zakje vast met een elastiekje. Je hebt dan een waterslot gemaakt.
De watertoevoer- en afvoerslangen mogen niet verbogen of verstopt zijn. Controleer ze en ontstop ze of trek ze recht indien nodig. Vervang lekkende, geperforeerde of verroeste slangen. Uw vaatwasmachine heeft een afvoerfilter dat moet worden schoongemaakt.
Controleer of er een knik of deuk in de afvoerslag aanwezig is, waardoor de doorgang wordt geblokkeerd. De afvoerslag kan ook verstopt zitten. Controleer dit door de slang te verwijderen en eventueel vuil uit de slang weg te nemen. Als de afvoerslang weer goed doorloopt, dan kan het water weer goed worden weggepompt.
Wasmachine met ingebouwde lekbak
Dit voorkomt dat andere onderdelen van de wasmachine worden blootgesteld aan het water en daardoor beschadigd worden. Vaak hebben wasmachines met een ingebouwde lekbak ook een bodemsensor, die ervoor zorgt dat de toevoer van water wordt gestopt op het moment dat de machine water lekt.
Er is sprake van een lekkage. Hierdoor zit er mogelijk water in de bodemplaat van uw wasmachine. Om erger te voorkomen, activeert het apparaat de waterstop. De weerstand op het verwarmingselement is niet hoog genoeg.
Een waterslot zorgt ervoor dat de nare geur van het riool niet naar de afvoer van een douche of bad kan doordringen. In het waterslot zit namelijk een laag water waar geen lucht doorheen kan. De verbinding tussen het riool en de afvoer kan dus niet gemaakt worden, hierdoor kan geur hier dus ook niet doorheen.
Als we naar de gemiddelde levensduur van wasmachines per merk kijken varieert de levensverwachting van 8 jaar tot 15 jaar. Na die periode is de machine vaak aan vervanging toe. Maar met een beetje geluk gaat een wasmachine wel 20 jaar mee. En met een beetje pech gaat de wasmachine juist eerder kapot.
Aqua Protection Plus bestaat uit een dubbelwandige slang tussen de watertoevoer en de wasmachine. Deze slang-in-slang beveiligt hiermee eventuele lekkage in de binnenste slang. Bij lekkage verdeelt de buitenste slang het water over de slang, waarna de mechanische beveiliging de watertoevoer stopt.
Een wasmachine gebruikt zo'n 60 liter water per wasbeurt. Ter vergelijking: wanneer je een douche neemt, kost dit gemiddeld 20 tot 60 liter per keer, en wanneer je de wc doortrekt is dit zo'n 3 tot 9 liter. Hoeveel water een wasmachine precies gebruikt is te vinden op het energielabel.
Onthoudt ook dat je lichaam niet meer dan 400 à 500 milliliter water per uur kan opnemen. Indien je meer drinkt vormt het alleen maar een extra belasting voor je nieren en je plast je een ongeluk.
Defecte pomp
Wanneer het water niet meer af- of aangevoerd wordt en er geen verstopping in je filter zit, is hoogstwaarschijnlijk de pomp defect. De prijzen van een vaatwasser repareren liggen in dit geval hoger. Is je vaatwasmachine erg oud? Dan vervang je hem in dit geval beter!
Merk je dat het water in de wasmachine niet goed wordt weggepompt? Dan kan dit te maken hebben met de plaatsing van de slang in de afvoerpijp. Als deze te diep zit, noemen we dit het heveleffect. Daarom zeggen we dat een wasmachine afvoerslang minimaal tien en maximaal twintig centimeter in de afvoerbuis mag hangen.
Verstopte vaatwasser ontstoppen met soda
U kunt etens- en vetresten oplossen met soda. Strooi de soda in de verstopte afvoer van de vaatwasser. Giet er een liter kokend water bij en laat de soda in een half uur inwerken Spoel na met kokend water en controleer of de vaatwasser weer doorloopt.
Je doet één schepje van het soda in het zeepbakje van de vaatwasser.Vervolgens laat je de vaatwasser op de hoogste stand draaien zonder dat daar vaat in zit. Je zal zien dat de vaatwasser weer brandschoon is! Zorg wel dat het bij één schepje blijft, want anders tast dat het plastic en rubber in de vaatwasser aan.
Een gemiddelde vaatwasser verbruikt tegenwoordig 13 liter water per vaatwasbeurt. Zeer zuinige apparaten en programma's redden het met 9 liter water. Verslinders en voornamelijk oude vaatwassers hebben 20 liter water per keer nodig.