Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
Laat de ander praten en luister zonder oordeel
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
Reageer met 'Prima, bedankt' of 'Alles is oké, bedankt'. Je kunt deze reacties gebruiken als je met iemand die je niet goed kent praat in een sociale situatie, zoals een kennis op een feestje of iemand die je ergens onderweg hebt ontmoet.
Geef je vriend(in) een omhelzing en vertel hem/haar dat je van hem/haar houdt en er altijd voor hem/haar zal zijn. Bied aan om je vriend(in) te helpen als hij/zij wordt gepest. Als je naar dezelfde school gaat, pak hem/haar dan bij de hand en geef een dikke knuffel. Bescherm de persoon.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Probeer de paniekaanval niet te bagatelliseren of te zeggen dat het wel over gaat. Laat de paniek er zijn. Gaat het beter, mooi. Gaat het slechter, ook goed.
Bij wijze van groet is een simpel 'hallo' ook voldoende. 'Leuk om je te zien', of 'hoe was je dag? ', is ook beter dan de – vaak holle – beleefdheidsvraag hoe het met iemand gaat. 'Het loont de moeite eens wat anders te proberen als je iemand treft in het wild', schrijft Sahadat.
Probeer je in te leven in de ander
Iets wat voor jou klein of oplosbaar lijkt, kan voor iemand anders een onoverkomelijk probleem lijken. Probeer te begrijpen wat de situatie doet met die persoon en toon begrip. Erken gevoelens en gedachten, ga ze niet minimaliseren of veroordelen.
-'Ik wil graag gezelschap, zodat ik niet alleen ben met mijn verdriet'. Als je iemand echt wilt steunen, vraag dan hoe. Kijk wat de behoefte is. Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'.
Als je bijvoorbeeld even afstand wilt nemen van emotionele stress op je werk, neem dan zodra je thuiskomt een paar minuten om tot rust te komen, bijvoorbeeld door te mediteren of naar muziek te luisteren. Of neem tijdens je lunchpauze even de tijd om iets te doen wat je leuk vindt, zoals lezen, of een eindje wandelen.
Neem een nieuwsgierige houding aan en probeer te voelen wat je nodig hebt. Dat hoeft geen pleister zijn in de vorm van wat vluchtig contact met iemand. Misschien is het genoeg om de emotie er gewoon te laten zijn. Wanneer de emotie er gewoon mag zijn, dan wordt ze minder destructief.
Die persoon heeft juist iets in jou los gemaakt. Hij of zij heeft een bepaald gedrag of gevoel bij jou opgewekt of een herinnering bij je naar boven gehaald. De kans is groot dat die persoon die je heeft getriggerd overeenkomsten heeft met de persoon waar je eerder een negatieve ervaring mee hebt gehad.
Complimentjes zijn gewoonweg een hele simpele manier om een man te versieren, zowel in het echt als via tekst. Stuur hem dus af een toe een complimentje, bijvoorbeeld als hij een nieuwe foto op Whatsapp, Facebook of Instagram heeft. Het is een kleine moeite die een groot verschil maakt.
Als je goed wilt flirten in je berichtjes, moet je de ontvanger laten merken dat je om hem of haar geeft. Je kunt vragen stellen over zijn of haar leven of interesse tonen in hoe hij/zij zich op dit moment voelt. Als je vlam zich niet lekker voelt, vraag dan het al beter gaat. Gebruik zijn of haar naam af en toe.
'Ik weet niet wat ik moet zeggen' of 'Ik heb hier geen woorden voor' is eigenlijk altijd goed. goede uitslag', 'Ik voel met je mee', 'Ik vind het heel erg voor je' en 'Ik denk aan je. ' Ook 'Gecondoleerd' kan bij een overlijden altijd, al vinden sommige mensen het een woord met weinig gevoelswaarde.
Houd het onderwerp kort en krachtig en doeltreffend. Denk iets langer na dan je normaal gesproken deed om tot een goed onderwerp te komen, dit betaalt zich toch weer terug in de reactiesnelheid op je e-mail. Vraag jezelf bij het bedenken van het onderwerp af of de ontvanger ook begrijpt wat je hiermee bedoeld.
Uw hart gaat steeds sneller kloppen, u heeft uw ademhaling niet meer onder controle, u kunt duizelig worden of wazig gaan zien. Het voelt alsof uw lichaam het niet meer aan kan. Dat maakt de angst nog groter en u raakt in paniek. U weet niet meer wat u moet doen.
Zelfs als u vaker een paniekaanval heeft gehad en precies weet wat het inhoudt, kunt u bij een nieuwe aanval toch steeds weer bang zijn dat u dood gaat. Een paniekaanval bereikt meestal binnen ongeveer 10 minuten zijn hoogtepunt en ebt daarna langzaam weg. Soms houdt u nog lang een gevoel van spanning en onrust.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.