In de 19e eeuw droegen vrouwen altijd een jurk of een rok.Een broek was alleen gangbaar voor mannen.Ook droegen vrouwen bijna altijd een korset. Het korset moest zo strak mogelijk worden aangesnoerd.
Ze droegen in die tijd degelijke, donkere en onkreukbare kleding. Dames van stand hoefden zich in die tijd alleen maar bezig te houden met het baren van kinderen en mooi zijn. De nauwsluitende jurken en strakke korsetten die zij droegen waren onpraktisch en gaven maar weinig bewegingsvrijheid.
Begin 1900
In deze tijd droegen stijlvolle mannen hoge hoeden, lange jassen tot aan de knie en liepen ze met wandelstokken. Beetje zoals Abraham Lincoln. Kun je het je voorstellen? De wandelstok werd vooral gebruikt als accessoire, net als het zakhorloge.
Mondaine mannen en vrouwen kleedden zich in die tijd met rijkelijk gebrocheerde, gedamasceerde of geborduurde zijde met schitterende kleuren en patronen. Het silhouet van de vrouwen werd gevormd door korsetten en hoepelrokken die varieerden naargelang de periode.
Na 1850 kleedde de man zich in driedelig zwart met lange broek. De snit was afkomstig van de Engelse meesterkleermakers. Gekleurde kleding en kuitbroeken werden dan alleen nog door het personeel gedragen of als statie- of galakleding bij officiële gelegenheden.
Zo rond 1900 was de mode totaal anders. Lange rokken, gedragen met hooggesloten blouses en natuurlijk kon het korset met walvisbaleinen niet ontbreken. Elke fatsoenlijke vrouw droeg een korset. Vrouwen uit de arbeidersklasse droegen geen korset.
De heren-garderobe bestond in de meeste gevallen uit een verzameling van keurige maatpakken, leren Oxford veterschoenen en een of meerdere vilten hoeden. Mannen uit de lagere klassen in de samenleving droegen meestal rubberen overjassen over een flanellen overhemd en overall van spijkerstof.
1910. Rond 1910 werd lang haar vaak populair. Vrouwen droegen het los en golvend of opgestoken en met veel accessoires opgeleukt. Ook het kapsel “gordijn haar” was erg geliefd.
Hun kleding was vaak op maat gemaakt en uitgebreid versierd. Ze droegen jurken met extravagante versieringen zoals kant, borduurwerk en edelstenen. Kenmerken: Deze vrouwen droegen vaak hoepelrokken, korsetten en mantels gemaakt van zijde of fluweel. Hun kleding was rijkelijk versierd en volgde de nieuwste modetrends.
De stoere kledingstijl die hierbij matcht zijn ruitjesblouses, wijde truien, gescheurde spijkerbroeken en kistjes aan je voeten. Daarnaast waren neonkleuren erg populair in de jaren 90. Vrouwen droegen felgekleurde leggings, netshirts en beenwarmers. Naast neon kleding, was ook de tuinbroek helemaal hot.
Vrouwen kleding
Strakke rechte jurken, kort haar en makkelijke dans-schoenen. De vrouwen in de jaren 20 droegen omdat ze kort haar hadden vaak een (kleine) hoed of een haarband. De jurken waren recht en je zag daarom ook weinig ronde vormen.
1940 dames haarstijl
In de jaren 40 droegen de meeste dames hun haar tot op de schouders en gingen ze voor een gewaagdere look. Het was een trend om het haar aan de voorkant hoog op te steken, of het te krullen. Hoeden waren zeer geliefd, vooral de wat kleinere hoedjes die dicht op het hoofd lagen.
Met name tweed jasjes, jasjes met brede revers en broeken met omslagen waren populair. Ook gingen steeds meer mannen over op nylon overhemden en smalle dassen. In de avond was het niet meer zo gebruikelijk om een smoking te dragen. In plaats daarvan werden juist donkerkleurige kostuums veel gedragen.
Een trend die zowel bij de mannen als de vrouwen kon worden terug gezien was brede schouders en dus de schoudervulling. Ook hadden veel jurken in die tijd mouwen in verschillende vormen, zoals de geplooide mouw en de vlindermouw, allemaal met het doel om de schouders breder te laten lijken.
Aan het begin van de twintigste eeuw streefden moderne vrouwen meer bewegingsvrijheid na. De meest vooruitstrevende dames kleedden zich in Reformkleding zonder korset. Na de Eerste Wereldoorlog werden de rokken allengs korter, en de mode voor vrouwen steeds gemakkelijker draagbaar.
Vrouwen dragen kokervormige kleden van de oksels tot de enkels. Over de jurken werd soms een soort poncho gedragen, met of zonder mouwen, of alleen maar met twee draagbanden.
Mannen wilden graag lange, gekrulde lokken die aan de voor- en achterkant over hun schouders hingen. Later droegen ze vooral paardenstaarten, waarvan het uiteinde soms in een stoffen zakje (haarzak) werd verstopt. Dit zorgde ervoor dat het lange haar niet zo snel vies werd.
Ook hier was er een onderscheid tussen rijk of arm. Het gewone volk droegen de mannen een heupschort of lendendoek. Rijke mannen droegen er nog een lang, recht kleed boven dat versierd was met kralen. Vrouwen droegen een lange tunica zonder mouwen met daarboven een doorschijnend kleed met een strakke gordel.
De vrouwen droegen ruim geplooide lange jurken die om het middel met een koord waren ingesnoerd. Daaraan hing vaak, onder hun schort, ook een buideltje. Zij droegen vaak een aantal onderrokken waardoor ze dikker leken. Dat duidde op een goede gezondheid en misschien wel zwangerschap en dus vruchtbaarheid.
Vrouwen konden van hun meerderjarigheid tot hun huwelijk hun leven nog zelf inrichten mits dat gebeurde binnen de grenzen van kuisheid en zuiverheid; daarna paste onderhorigheid aan de man en was bestiering van kinderen en huishouden hun hoofdtaak.
De eerste feministische golf is de benaming voor een periode in de geschiedenis van de feministische beweging, aanvankelijk ook wel de vrouwenbeweging genoemd, die internationaal duurde van circa 1850 tot 1940.
Aan het begin van de jaren 60 droegen de meeste vrouwen nette A-lijn jurken en rokken, tailleriemen en trenchcoats. Het was pas op de helft van de jaren 60 dat er een duidelijk verschil te zien was. Het statement item de minirok werd toen geïntroduceerd - iets waar veel vrouwen in eerste instantie aan moesten wennen.
De Charleston (een heel erg drukke dans) en de flapperdress zijn nauw verbonden met elkaar. De jurk bestaat uit verschillende laagjes waardoor hij een zer exclusieve uitstraling heeft. De flapperdress is een mouwloos jurkje met franjes. Het model jurk dat de jaren 20 beroemd en berucht maakte.
Charleston jurk & Flapper jurk
De Charleston en jaren 20 kostuums voor vrouwen zijn tegelijkertijd elegant en sexy. Natuurlijk is een hoofdband met een veer erop onmisbaar bij een jaren 20 outfit. Kies ook gepaste schoenen om gemakkelijk een Charleston dansje te doen.
Over het algemeen droegen mannen een compleet maatpak, bestaande uit een jasje en bijbehorende broek in dezelfde kleur en met hetzelfde motief. Voor speciale gelegenheden en bij kouder weer werden doorgaans driedelige pakken (jasje, gilet en broek) gedragen.