Maar zeg je dan 'op Zuid' of 'in Zuid'? Er ontstaat veel verwarring onder Rotterdammers en ook om hoe je de stadswijk Charlois uitspreekt. Een aantal van de (niet)-Rotterdammers spreken Charlois uit als Charollais en Charleroi, maar de correcte term spreek je uit als Sjaarloos.
Charlois (uitspraak sjaarloos (klemtoon op eerste lettergreep) /'ʃaːrlous/ (Standaardnederlands), /'ʃaːɻlɜus/ (Rotterdams dialect)) is een bestuurscommissiegebied en wijk gelegen op de zuidelijke Maasoever in de gemeente Rotterdam.
Bij de bestuursoverdracht bepaalt Karel dat de ingedijkte grond “voortaen heten sal 't land van Charolais”. Deze bepaling vindt zijn oorsprong in het feit, dat Karel de Stoute graaf is van het graafschap Charolais in Frankrijk. De naam Charolais is later verbasterd tot Charlois.
Wijk Charlois heeft afgerond een totale oppervlakte van 1.190 hectare, waarvan 1.119 land en 71 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 3.827 adressen per km2. Er wonen 35.185 huishoudens in wijk Charlois. Wijk Charlois is een wijk in de gemeente Rotterdam.
Rotterdam is de op twee na grootste stad van Nederland en telt maar liefst 14 deelgebieden en 71 wijken van verschillende groottes.
Integendeel, Rotjeknor wordt vaak liefdevol gebruikt. Het is een bijnaam waar een Rotterdammer zich niet voor geneert.
Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is. Rotterdam kocht namelijk een groot gedeelte van het eiland Feijenoord in 1591.
In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Klik hier voor de tijdlijn met highlights in de historie van de Rotte en de Dam. Deze tijdlijn is gemaakt door Jan van den Noort.
In de volksmond wordt Rotterdam ook wel Roffa genoemd. Dat klink misschien als (stoere?) straattaal, maar het lijkt verdacht veel op de naam van Rotterdam voordat het zijn huidige naam kreeg. „Het echte oer-Rotterdam, dat tussen de negende en elfde eeuw voortdurend werd bedreigd door overstromingen, heette Rotta.
Werkmentaliteit. De ´niet lullen maar poetsen´ mentaliteit kan als iets typisch Rotterdams gezien worden. Rotterdammers zijn over het algemeen harde werkers die gewend zijn om de schouders eronder te zetten. Deze mentaliteit is er al vroeg ingekomen door het harde werken in de havens van Rotterdam.
En naast veel typische uitdrukkingen is er ook een eigen Rotterdams idioom ontstaan. Woorden als gers, kapoentje, aftaaien, tebbie, groos of een bakkie pleur behoren tot de standaard woordenschat van de Rotterdammer.
Dat Rotterdam een eigen een taal heeft, is algemeen bekend. Woorden als 'nassen' en 'bakkie pleur' zul je nergens anders in Nederland horen. Zo spreken Rotterdammerts met een typische natte 'T'. De Rotterdamse manier van spreken neemt steeds meer af, vinden sommige mensen op Blaak.
Groos betekent 'trots'. Het is een dialectwoord, dat o.a. voorkomt in het Zaans. Niet dialectisch is groots. Dat gebruiken we nu hoofdzakelijk in de betekenis 'prachtig, indrukwekkend' (een groots [..]
Roffa is straattaal voor Rotterdam.
Roffa is straattaal voor 'Rotterdam'.
Roffa is van oorsprong een Surinaams woord en staat voor stoer. Het is van oorsprong dus straattaal voor Rotterdam en nu een koosnaampje. Bepaalde straatgroepen gebruiken Roffa ook in combinatie met hun wijknummer. Best wel Roffa.
De rijkste wijk van Rotterdam is Kralingen-Oost.
Toch is Oud-Crooswijk ook anno 2021 een van de armste wijken van Rotterdam en Nederland. Nog altijd hebben veel mensen moeite met rondkomen, groeien kinderen op in armoede en zijn er taalproblemen. En dan zijn de effecten van de corona-pandemie nog niet eens bekend.
In totaal telt Rotterdam 2750 miljoenenwoningen. Met 760 miljoenenwoningen blijft Kralingen-Oost de duurste buurt van Rotterdam. De 'duurste straat' is de Vijverlaan met een gemiddelde woningwaarde van 1,74 miljoen.
Zeggen waar het op staat. Trouw aan anderen én jezelf. Rauw, echt, modern, eerlijk en trots. Als je honderden Rotterdammers vraagt wat zij typisch Rotterdams vinden, krijg je dit vaak te horen.
Met humor maak je leed draaglijk en kun je klagen zonder ongezellig te doen. Rotterdamse humor is dan ook vaak op een grappige manier chagrijnig. Pas daarmee trouwens op in andere delen van het land. Daar vinden ze je een hork als je lacht om hun klaagzang.