Microbel ontluchters (SpiroVent) moeten bij voorkeur op het warmste punt in de systeem geplaatst worden. Bij een verwarming is dat het punt waar het systeemwater de ketel verlaat en bij een koeling waar het water het systeem in gaat.
In tegenstelling tot de automatische ontluchter zit een luchtafscheider in de leiding en niet per se op het hoogste punt in een installatie. De meest ideale plek voor een luchtafscheider is vaak het warmste punt van de installatie, de aanvoer.
en moet, zoals m'n voorganger omschrijft, op een hoog punt net als een handmatige ontluchter. Het ding moet vertikaal staan. en dit moet worden geplaatst waar het water het heetst is, dus op de uitgaande kant van de CV ketel. Het CV water stroomt door dit ding heen en het haalt er zoveel mogelijk lucht uit.
Meestal installeert men de vuilafscheider in de retourzijde van de cv installatie, zodat schoon water de cv ketel instroomt. Afhankelijk van het soort vuilafscheider kan deze horizontaal of verticaal geplaatst worden.
SpiroVent microbellenluchtafscheiders verwijderen de microbellen en circulerende lucht die achterblijven door automatische ventilatieopeningen of na ontluchtingskleppen. Automatische ontluchters en handontluchters kunnen geen microbellen of circulerende lucht verwijderen.
Zonder luchtafscheider gaan de luchtbelletjes die in de ketel vrijkomen de installatie in. Ze vormen grotere bellen die bijvoorbeeld vast blijven zitten in een radiator. Die radiator zal niet meer goed opwarmen.
Het werkingsprincipe van een automatische ontluchter is zeer eenvoudig. Een vlotter die op het waterniveau drijft, houdt een afsluiter gesloten. Wanneer er zich in de vlotterkamer lucht verzamelt, daalt het waterniveau en zal het ontluchtingsventiel openen.
Testen hebben uitgewezen dat de Caleffi vuilafscheiders uiterst efficiënt vuil verwijderen uit de installatie: na ongeveer 50 circulaties (d.w.z. ongeveer één dag in bedrijf) worden tot 100% onzuiverheden tot 0,1 mm en tot 80% kleinere deeltjes verwijderd.
Het toepassen van een vuilafscheider lost het probleem van vuil in cv-leidingen op. Het installeren van deze vuilafscheider is niet verplicht, maar wordt wel dringend geadviseerd door de fabrikanten om de levensduur van de cv-ketel te waarborgen.
Er zijn twee mogelijke plaatsen voor het installeren van een drukverschilregelaar: Tussen de drie en vijf meter van de cv-ketel tussen aanvoer- en retourleiding, Op zo groot mogelijke afstand van de ketel achter de laatste radiator van de cv-installatie.
Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd.
Zo´n ontluchter op het dak kan onder een speciale dakpan worden geplaatst of via de schoorsteen lopen, hierdoor kan dit vrijwel onzichtbaar worden opgelost. Het is van groot belang dat de ontluchter voldoende lucht doorlaat. Zo is 40mm net genoeg voor een badkamer, maar zeker niet voor een wc.
Zet de thermostaat gedurende 10 minuten zo hoog mogelijk. Hierdoor komt de lucht bij de ontluchtingsventielen van de radiatoren. Zet de thermostaat na 10 minuten op een lage stand (ongeveer 15 graden). Wacht nogmaals 10 minuten en draai alle de radiatorknoppen weer dicht.
De SpiroTrap is een uiterst effectieve vuilfilter die uw cv-installatie beschermt tegen zowel magnetische als niet-magnetische vuildeeltjes. Een cv-installatie bevat vaak metaaldeeltjes, die een bedreiging kunnen vormen voor de levensduur van de pomp.
Altijd luchtvrij installatiewater
De Spirotech luchtafscheiders werken in twee stappen. Als eerste worden de luchtbelletjes afgescheiden van het water. Deze microbellen worden boven in de luchtafscheider verzameld door de unieke Spirobuis.
Waar moet een SpiroTrap MB3 worden geplaatst? Bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de ketel, in terugkomende stroom. Daardoor wordt de ketel het beste beschermd tegen de vervuiling die vanuit de installatie met het water wordt meegevoerd.
De Fernox magneetfilters zijn ideaal om uw centrale verwarmingsinstallatie vrij te houden van verontreiniging. Magnetiet, zwevend vuil en slib komen voor in een verwarmingsinstallatie nadat het in gebruik genomen wordt.
Een goede vuilafscheider verwijdert naast vuil ook lucht uit de installatie. Zuurstof in cv-water gaat in reactie met metaal, met corrosie en roest tot gevolg. Deze vuildeeltjes gaan op termijn de pomp beschadigen.
De SpiroTrap MB3 vuilafscheider: Nu voor € 130 incl.
Bescherm uw cv-installatie met SpiroTrap MB3, de magnetische vuilafscheider van Spirotech. De oplossing voor dit probeem is de SpiroTrap MB3. Dit is een vuilafscheider die op zeer krachtige wijze vuildeeltjes uit cv-installaties verwijdert.
Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis.
Begin bij de laagst geplaatste radiator in het huis en werk naar boven toe. Pak het ontluchtingssleuteltje en draai hiermee het ventiel aan de zijkant van de radiator open om de radiator te ontluchten. Houd een doekje bij het ventiel om het vocht op te vangen.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Zet voor minstens 10 minuten de thermostaat op minimaal 25 graden. Hierdoor komt de lucht samen bij de ontluchtingsventielen. Zet vervolgens voor minstens 10 minuten de thermostaat op de laagst mogelijke stand. Hierdoor stopt de cv-ketel met het verwarmen van het water.
Lucht in de leiding kan ervoor zorgen dat sommige radiatoren niet gaan opwarmen en buizen beginnen oxideren. Ontluchten is dus van groot belang!