Wat als er geen schadeformulier is ingevuld? Zonder een schademelding kunnen verzekeraars de schade niet in behandeling nemen. De verzekeraar heeft informatie nodig om in te kunnen schatten wie verantwoordelijk is voor de schade. Als er niet gelijk een schadeformulier ingevuld is, moet het dus later nog.
Als u dan geen aanrijdingsformulier hebt ingevuld, bent u helemaal zonder verweer ten overstaan van uw verzekeraar. Het model is overal gelijk en kan bijgevolg gebruikt worden in heel Europa, wat ook de taal van de betrokkenen is.
Automobilisten zijn verplicht om altijd een Europees schadeformulier bij zich te hebben. U heeft dit formulier nodig voor het noteren van alle gegevens van degenen die bij de aanrijding zijn betrokken. Ook geeft u hierop aan welke schade u heeft opgelopen en wat de toedracht van de aanrijding was.
In plaats van het papieren schadeformulier kunt u ook kiezen voor de schade-app. Hiermee kunt u de schade rechtstreeks bij de verzekeraars melden. De app vervangt het formulier volledig. Ook de tegenpartij kan gebruik maken van uw app.
Is het aanrijdingsformulier verplicht? Het Europees aanrijdingsformulier is niet verplicht, maar zorgt dat je dossier makkelijker kan worden afgehandeld door je verzekeraar als je een ogneval hebt gehad. Leg dus zeker altijd minstens 1 aanrijdingsformulier in je auto.
U hebt acht dagen tijd om uw ingevulde aanrijdingsformulier aan uw verzekeraar te bezorgen. Tenzij u bijvoorbeeld met spoed naar het ziekenhuis overgebracht werd en niet in staat was om dit binnen deze termijn te doen.
Meestal staat in de polisvoorwaarden van de autoverzekering dat je binnen drie dagen na de aanrijding of ongeval de verzekeraar op de hoogte moet stellen. Je kunt wel alvast contact opnemen met een schadehersteller voor een afspraak voor reparatie. Deze moet wel aangesloten zijn bij je verzekeraar.
De verzekeraar van de tegenpartij wil ook het verhaal van de eigen verzekerde horen. Als deze niets opstuurt dan verzoekt de verzekeraar om informatie. Het kan dus enige tijd duren. Hoe lang dit mag duren is niet bij wet geregeld.
Als klant het ingevulde schadeformulier naar ons opsturen
Dan kun je het schadeformulier dat je later of achteraf ingevuld hebt, naar ons e-mailen. Dat doe je door een scan te maken van beide zijden van het formulier. Per post een schade melden, kan ook.
Heb je autoschade? Vul deze dan wel zo snel mogelijk op en stuur dit naar je autoverzekering. Autoschade moet je namelijk zo snel mogelijk bij je autoverzekering melden. Het liefste binnen 24 uur.
U kunt het formulier dat u van uw verzekeraar of tussenpersoon krijgt gebruiken, of u kunt het formulier zelf downloaden en printen. Ook kunt u de schade melden via een mobiele app. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om autoschade digitaal te melden. Het digitale schadeformulier vind u op mobielschademelden.nl.
Bel daarom 101 wanneer je getuige of slachtoffer bent van een ongeval. Het Europees aanrijdingsformulier bestaat uit twee delen: Deel 1: de voorkant, die door beide partijen moet worden ingevuld op het moment van het ongeval. Deel 2: de achterkant, die u moet invullen voor u het formulier aan uw verzekeraar afgeeft.
Bent u het Europees schadeformulier kwijt of heeft u hem al een keer moeten gebruiken? Dan kunt u bij uw verzekeraar of tussenpersoon een nieuw formulier aanvragen. U kunt het formulier ook gewoon downloaden en zelf printen. Bewaar deze vervolgens weer in uw auto, zodat u hem altijd achter de hand heeft.
Je bent in fout bij een ongeval wanneer je als bestuurder een ongeval hebt veroorzaakt en aansprakelijk bent gesteld voor de schade. Je zal dan geen schadevergoeding ontvangen via jouw BA autoverzekering.
Europees schadeformulier aanvragen
Meestal krijg je een papieren schadeformulier bij het afsluiten van een autoverzekering, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je deze niet meer hebt of niet kunt vinden. Je kunt een nieuw Europees schadeformulier aanvragen bij je tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Je hebt een handtekening van de ander nodig
Door een handtekening geef je goedkeuring voor de gegevens op het schadeformulier. Let erop dat je een door de tegenpartij ondertekend schadeformulier houdt. Geef in géén geval jouw ingevulde versie mee aan de ander, als deze nog niet door diegene ondertekend is.
Na ondertekening is het bindend
Een schadeformulier bestaat uit twee vellen. Alles wat u op het voorste formulier invult, wordt doorgedrukt op het achterliggende schadeformulier. Na ondertekening door beide partijen houdt u een afschrift zelf en het achterliggende formulier geeft u aan de tegenpartij.
Gedragsregel 7 van de Gedragscode Behandeling Letselschade luidt: Binnen 14 dagen uitkeren. De verzekeraar keert aan de benadeelde de schade uit die is verschenen en door haar is erkend, dan wel tussen partijen definitief is vastgesteld. Dit gebeurt binnen 14 dagen na de erkenning of de definitieve vaststelling.
Weigert je verzekeraar uit te betalen? Neem dan een advocaat in de arm gespecialiseerd in het verzekeringsrecht. Je advocaat zal met de verzekeraar in gesprek gaan en wanneer het nodig is een procedure starten.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Na een aanrijding hoef je niet meteen meer premie te gaan betalen. Een verzekeraar werkt de schadecijfers van individuele autoverzekeringen namelijk maar één keer per jaar bij.
Schadebedrag uitgekeerd krijgen
Verzekeraars hanteren hiervoor verschillende reactietermijnen, maar vaak heeft u binnen een week tot 10 dagen een reactie. Zodra de schade definitief is vastgesteld, keert de autoverzekeraar de schade binnen 14 dagen uit.
Verkoop uw auto
Dit krijgt u opgestuurd door uw autoverzekeringsmaatschappij. Bent u het kwijt of heeft u het formulier reeds gebruikt, dan kunt u hier een nieuw aanrijdingsformulier aanvragen. Het invullen van het aanrijdingsformulier zorgt ervoor dat u de opgelopen schade kunt verhalen op de verzekeringsmaatschappij.