Tapiocameel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt gemaakt van een knol.Deze knol, een cassavewortel, wordt na het oogsten geplet en tot een fijn poeder gedroogd. Tapiocapoeder in korrelvorm heeft een lichtzoete smaak en een hoog zetmeelgehalte.
Tapiocameel is rijk aan vitamine B en C, mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Wij raden je aan om het regelmatig in je dieet te integreren als je last hebt van een slechte spijsvertering of darmklachten. Het wordt ook aanbevolen voor sporters omdat het een uitstekende voeding is voor de spieren.
Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel) In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem.
Tapioca is een smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Het wordt het meest verwerkt in kleine harde witte korrels, ook wel "parels" genoemd, die gedrenkt moeten worden voor gebruik.
Tapioca parels zijn kleine balletjes gemaakt van het zetmaal van de cassave plant. Tapiocaballetjes hebben opzichzelf eigenlijk geen smaak. Als je ze kookt worden ze doorzichtig en een beetje gel-achtig.
Tapiocameel is gemaakt van de cassave ook wel maniokwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit Brazilië. Het is zetmeelrijk en glutenvrij. Tapiocameel kan gebruikt worden als bindmiddel in zowel zoete als hartige glutenvrije gerechten.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Nee, zeker niet! Tapiocazetmeel is heel anders dan maïszetmeel. De ene is afgeleid van een maïskorrel, terwijl de andere afkomstig is van de wortelknol van de cassaveplant. Ze lijken echter op elkaar omdat ze beide verdikkingsmiddelen zijn.
Cassavemeel wordt vaak voor tapiocameel aangezien. De twee zijn vergelijkbaar, maar niet hetzelfde. Cassavemeel wordt van de volledige cassavewortel gemaakt, terwijl voor tapiocameel alleen het zetmeelrijke pulp wordt gebruikt. Bij de verwerking gedragen cassavemeel en tapiocameel zich niet hetzelfde.
Tapiocameel is wit en heel fijn van structuur. De smaak is neutraal en neemt juist de smaak van andere ingrediënten makkelijk op. Het is daarom erg geschikt om door gerechten te gebruiken. Daarnaast is het ook fijn voor foodies met een glutenallergie, want die kunnen dit meel zonder problemen eten.
De arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd. Deze plant wordt gevonden in regenwouden. De Latijnse naam is Maranta arundinacea.
Tapioca wordt gemaakt van de Aziatische cassave/maniokwortel en is een glutenvrij bindmiddel. Na het drogen van de wortel wordt hij vermalen tot een wit meel. Tapiocameel wordt ook wel tapiocazetmeel genoemd: dit kan een tikje verwarrend zijn.
De parels worden ook wel in afgepast suikerwater gekookt dat niet wordt afgegoten, het resultaat is een meer stijfselpapachtige pudding. Ongekookte parels zijn lang houdbaar. Gekookt en gekoeld ongeveer drie dagen.
Wanneer je het hebt over tapiocameel wordt eigenlijk tapiocazetmeel bedoeld. Het is het zetmeel van de cassavewortel (dus niet het meel van de gehele wortel). Het is een heel fijn poeder wat behoorlijk veel vocht op kan nemen.
Tapiocazetmeel kun je gebruiken voor het maken van pannenkoeken, kroepoek en wraps. Tapioca heeft een wat hartige smaak, waardoor het beter past in hartige gerechten. Voordeel is dat het je baksels lekker luchtig maakt. Ook heb je er maar weinig van nodig om gerechten te laten binden.
Holland & Barrett Tapiocameel (400gr)
Cassavemeel is minder gezond dan cassave. Hoewel het geen gluten bevat, bestaat het vooral uit zetmeel. Alle mineralen en vitamines die in cassave zitten, zijn bij de productie van cassavemeel verdwenen. Het meel bevat nog wel vezels, maar slechts zeer weinig eiwit: ongeveer 1,6 gram per 100 gram.
Tapiocabloem ofwel maniokbloem wordt gebruikt als bindmiddel in voedsel en als bindmiddel voor geneesmiddeltabletten. Ook is het meel een bestanddeel van kroepoek. Tapiocabloem is glutenvrij en daardoor geschikt voor mensen met coeliakie. Tapioca wordt ook als varkensvoer gebruikt.
Verder is het aangetoond dat arrowroot een antibacteriele werking heeft, goed is tegen osteoperose (botontkalking), goed is voor de lever, goed bij diabetes en een verjongend effect heeft. Genoeg reden dus om dit geweldige bindmiddel te gebruiken!
Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen wel de smaak beïnvloeden. Heb je geen last van gluten, kun je ook volkorenmeel of roggemeel gebruiken.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes, maar ook bij stoofpeertjes. Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak.
Tapioca balletjes worden gemaakt van cassave, hebben weinig smaak en zijn een beetje taai, net als gummibeertjes. Bubble Tea wordt geserveerd in een glas of plastic meeneembeker en drink je met een breed rietje, zo komen ook de balletjes naar boven.
Het populaire drankje bestaat uit thee, melk, vruchtensiroop en tapioca-balletjes in de meest uiteenlopende kleuren en smaken. Tapioca-balletjes worden gemaakt van zetmeel uit de cassavewortel. De balletjes hebben van zichzelf weinig smaak. Voor gebruik worden ze gekookt waarnaar ze hun 'chewy' textuur krijgen.
Bubble tea bestaat gewoonlijk uit koude thee, melk en zoete zwarte balletjes, gemaakt van tapioca. Deze balletjes zou je gewoon op moeten kunnen eten, maar de veertienjarige Zhu Li uit China belandde erdoor in het ziekenhuis.