Hoe zorg ik dat partjes appel en plakjes banaan niet bruin worden? Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur.
Je kunt een verkleuring van fruit ook tegengaan met een beetje citroensap. Dit kan handig zijn met snel verkleurende vruchten zoals appel, banaan en peren. Het zuur in citroensap remt namelijk de werking van de enzymen die de bruine kleur veroorzaken.
Zout werkt eigenlijk hetzelfde als zuur.In zuur en zout zit natriumchloride, deze stof gaat de verkleuring tegen. Je kunt zelf wat zout over het fruit heen strooien of je laat het zout weken in wat water waarna je het fruit in het water legt. Daarna wel goed afspelen, want je wil natuurlijk geen zoute hap.
Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten. Bewaar deze fruitsoorten liever in een koele voorraadkast. Gesneden fruit bewaar je het beste afgedekt in de koelkast.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Bewaartip voor dit product. Bewaar een aangesneden stuk mango in de koelkast, afgedekt met folie. Als je mango invriest, verwijder dan eerst de schil en de pit en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Heb je maar een helft van de mango gesneden? Verpak de mango dan in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Gesneden mango is nog twee tot vier dagen in de koelkast houdbaar. Ondanks de bruine kleur is de mango binnen die termijn vaak nog wel gewoon goed om te eten.
De saptruc: Door contact met zuurstof verkleurt gesneden fruit snel. Wil je bananenschijfjes fris houden, besprenkel ze dan met wat citroen- of ananassap – erg lekker in een fruitsalade. Als je de schijfjes ook nog eens luchtdicht verpakt en koel bewaart, blijven ze langer lekker.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Fruitsalade bewaren doe je zo
In een afgesloten bak kun je fruitsalade maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Zit er fruit in je salade dat snel bruin wordt? Een beetje citroen- of limoensap doet wonderen!
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Als je eenmaal aan een appel bent begonnen, kun je hem maar beter meteen opeten. Want voor je het weet is hij bruin. In het fruit zitten onder andere de stoffen polyfenolen en enzymen. Wanneer je een appel snijdt mengen deze twee stoffen zich met zuurstof en daardoor ontstaat de bruine kleur.
Leg de appel op zijn kop, met het steeltje naar beneden. Snijd de appel links van het klokhuis door, houd de appel bij elkaar. Snijd de appel rechts van het klokhuis door, blijf de appel bij elkaar houden. Draai de appel een kwartslag, zodat je hem nog een keer links en rechts van het klokhuis kunt doorsnijden.
Op school is er 's ochtends een fruitmoment. In een luchtdicht doosje blijft fruit lang vers. Je kunt bijvoorbeeld meegeven: stukjes appel, banaan, druiven, stukjes peer, aardbeien, blauwe bessen, snoeptomaatjes, stukjes komkommer, reepjes paprika. Eigenlijk van alles aan fruit en makkelijk eetbare groenten.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Hoe je meer fruit kan eten doorheen de dag
Plan wanneer je fruit eet en maak er een gewoonte van! Fruit past eigenlijk bij elke maaltijd doorheen de dag, dus de keuze is aan jou. Zo kan je dus makkelijk meer fruit eten, zonder veel extra moeite! Fruit bij het ontbijt: lekker bij yoghurt of cornflakes!
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Het is geen fabeltje, een banaan eten helpt echt. In banaan zitten stoffen die bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Bananen zijn goedkoop en zonder risico's dus baat het niet dan schaadt het ook niet! Er is onderzocht dat je het beste 2 uur van te voren een / twee bananen kan eten.
Je kan er wat op inspelen door de banaan op een koele plaats te bewaren. Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Welke fruitsoorten bewaar je in de koelkast? Citrusvruchten en exotisch fruit bewaar je daarentegen wel in de koelkast als het gesneden is. Al het (voor)gesneden fruit moet je wel goed afdekken, het liefst zo luchtdicht mogelijk. Door te vacumeren bewaar je jouw gesneden fruit het langst.
Eet je de mango niet in één keer, maar heb je hem al in stukjes gesneden? Stop het in een afgesloten zakje en bewaar in de koelkast. Gebruik ze binnen een week en gooi weg als de stukjes wat zuur ruiken.
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.