Kinderen met verstopping moeten vaak veel moeite doen om de ontlasting uit hun lichaam te krijgen, vaak persen ze ook hard.Dit persen kan er voor zorgen dat er aambeien ontstaan: verwijde bloedvaatjes in het laatste stukje van de darm.
Heeft uw kind last van voortdurend bloedende aambeien, raadpleeg dan ook de arts. Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als het kind te hard moet persen.
Vezels houden vocht vast in de darmen. Daardoor wordt de poep zachter en werken de darmen beter. Vezels zitten vooral in: volkoren brood, roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bonen, erwten, linzen, groenten (ook rauwe groenten), fruit, zaden en noten.
Ieder kind heeft een eigen ontlastingspatroon. Sommige kinderen gaan drie keer per dag naar het toilet, anderen maar drie keer per week. Dit is allemaal normaal, zolang de ontlasting soepel is en het kind niet hard hoeft te persen om de ontlasting kwijt te raken.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Wat is de ziekte van Hirschsprung? De ziekte van Hirschsprung is een aangeboren afwijking waarbij een klein of groter deel van de dikke darm geen zenuwcellen bevat. In dat gedeelte van de darm kunnen de darmspieren zich dan niet ontspannen en veroorzaken als het ware een krampachtige vernauwing.
De natuur biedt veel levensmiddelen die uw kind bij een verstopping helpen: gedroogde vruchten, pruimensap of zuurkool stimuleren bijvoorbeeld de activiteit van de darm op natuurlijke wijze. Als dan ook nog ruim voldoende wordt gedronken, wordt de ontlasting vaak weer zachter en soepeler en lost de verstopping zich op.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Sommige kinderen moeten twee a drie keer per dag naar het toilet, andere één keer per twee dagen. Dit is allemaal 'normaal', want niet iedereen poept hetzelfde. We spreken pas van obstipatie of verstopping als een kind drie keer per week of minder poept.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Als je last hebt van je darmen, kun je moeite krijgen met je stoelgang. Poepen gaat moeilijk en misschien heb je uiteindelijk zelfs last van een verstopping. Het kan ook zo zijn dat je juist dunne ontlasting hebt. Het eten van sommige yoghurt kan dan helpen.
Verstopping wordt vaak veroorzaakt door een ongezonde voeding met te weinig vezels en door het drinken van te weinig water. Ook weinig beweging, overgewicht, een onregelmatig leven en psychische factoren zoals stress kunnen een rol spelen. Verstopping kan ook het gevolg zijn van het gebruik van sommige medicijnen.
Aambeien zijn gezwollen aderen die zich rondom de anus of in het rectum bevinden (het rectum is de endeldarm). Ongeveer 50 procent van de volwassenen heeft ze rond de leeftijd van 50 jaar al eens gehad. Ze kunnen intern of extern zijn.
Ze zijn te vergelijken met spataders die op een nogal ongemakkelijke plek zitten. Aan de binnenkant van de anus zit een netwerk van aders. Als deze aders zijn opgezwollen, stulpen ze vaak uit. Een aambei ziet er dus uit als een uitstulping en heeft de vorm van een kussen.
Wormpjes zijn kleine witte draadjes van ongeveer 1 centimeter. Soms ziet u ze in de poep of in de onderbroek. Ze komen vooral bij kinderen voor. Ze geven vaak jeuk rond de anus en bij de vagina, vooral 's nachts.
Niet waar: Ze zijn goed voor de spijsvertering zowel bij diarree als obstipatie. Ontbijtkoek werkt laxerend. Niet waar: het bevat doorgaans maar weinig vezels. Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Ga als je moet
Aandrang is het gevoel dat je moet poepen. Als je je ontlasting langdurig ophoudt, kan dit leiden tot harde en pijnlijke ontlasting. En kan het vervelende buikklachten geven. Daardoor ga je dus nog minder graag naar de wc.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Crohn bij kinderen kan zich bijvoorbeeld juist manifesteren in de dikke darm, terwijl bij volwassenen vaak het laatste deel van de dunne darm is aangedaan. Ook kunnen er op meerdere plaatsen tegelijk in het darmstelsel ontstekingen ontstaan.