Om de belangrijkste vraag maar direct te beantwoorden: sushi kun je zowel met stokjes als met je handen eten. In Japan is het zelfs heel normaal om de sushi te dippen in sojasaus of wasabi en deze vervolgens in een keer in de mond te stoppen. En dat gebeurt dus gewoon met de handen.
Japanners eten hun sushi met hele andere gewoontes dan dat wij hier doen. Wasabi in je sojasaus roeren bijvoorbeeld. Of elk stukje sushi met stokjes in je mond steken.
Officieel eet je sushi vooral met je handen. Dit is dan ook helemaal niet onbeleefd om te doen. Het snijden van je sushi met bestek is juist onbeleefd, omdat het hapje secuur door de kok is samengesteld. De combinatie van alle ingrediënten samen maakt de smaak, dus het is bedoeld om in één keer naar binnen te werken.
5 Volgorde is belangrijk
Traditioneel start je met de lichtere smaken en werk je je op tot de sterkere smaken. Je begint dus best bij sushi met een witte vis. Dan ga je verder met een zilveren vis. Vervolgens bestel je sushi met rode vis en daarna vis met een meer uitgesproken smaak, zoals zalm.
Handrolls eet je met je… juist, hand. Niet met je stokjes.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon.
De beroemde maki sushi rollen
Maki is de meest simpele sushi die je kunt maken. Het is slechts een klein zeewier rolletje met wat sushirijst en groente of vis/vlees er in. Het maken van maki sushi is dan ook erg makkelijk en snel te doen voor beginners.
De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is.
De Japanners eten zelfs vaker sushi met hun handen dan met stokjes… Maki is namelijk perfect om met je handen te eten en dat is ook hoe de etiquette het voorschrijft. Nigiri eet je daarentegen weer met je stokjes.
Nigiri is knijp sushi, bolletje sushi rijst gevormd in de palm van je hand met een toppings erop. Maki is een gerolde sushi, hosomaki dunne rol, futomaki dikke rol, uramaki omgekeerde rol en temaki handrol. Sashimi is gesneden vis.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
In zeewier en gember zit bijvoorbeeld een belangrijk mineraal en de variatie tussen de verschillende vis geeft veel gezonde stofjes af in je lichaam. Je kan sushi dus beter eten dan drie keer per week pizza of een hamburgermenu. Zolang het maar in mate gebeurd, zit je met sushi wel goed!
Wasabi rasp je het liefst op een rasp van haaienhuid. Rasp de wasabi rustig in ronddraaiende bewegingen over de rasp. Laat de wasabi zo'n 5 minuten rusten voor een optimale smaak. Gebruik de wasabi binnen 20 minuten om de echte smaak te ervaren.
Wasabi is supergezond. Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
Wasabi heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Het is goed voor je gebit, werkt ontstekingsremmend, vochtafdrijvend en helend. Ook de mierikswortel is gezond. Zo is het bijvoorbeeld goed voor gezonde luchtwegen, ondersteunt het blaas en nieren en werkt ook ontstekingsremmend en vochtafdrijvend.
De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kortstondig van duur is. Daarnaast proef je ook gelijk dat het onmiskenbaar een puur natuurlijke (groene) smaak heeft. De imitatie Wasabi smaakt zout, bitter en is 1.5x scherper dan (echte) Wasabi en blijft ook heel lang nabranden.
In het Westen is het erg populair om sake bij de sushi te drinken. Stiekem vinden wij dit ook wel erg lekker en raden dit zelfs aan. Japanners drinken vaak Japanse thee bij de sushi, omdat het gezond is en het de smaak van de sushi niet overheerst.Daarnaast is Japans bier een zeer populair drankje bij de sushi.
Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter tot z'n recht komt. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet.
Sushigerechten eet je het beste op kamertemperatuur. Alleen dan komen de verfijnde smaken het beste tot hun recht.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Zodra je met eten begint zie je altijd gember en wasabi voor je bord staan. Gember is bedoeld om de smaken tussen diverse sushi's te neutraliseren. Eet je dus eerst een vis sushi en daarna een groente sushi, neutraliseer dan met gember. De wasabi is erg pittig, spice up your sushi!
Waarom bij de sushi
Het eten van gari is niet alleen lekker, het heeft ook een belangrijke functie. Door gari te eten neutraliseer je je smaakpapillen. Je kunt daarom gari het beste eten tussen de verschillende gerechten en hapjes door.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
De gegarandeerde versheid van de ingrediënten waarmee wordt gewerkt, maakt dat sushi van SushiPoint een overheerlijke smaaksensatie veroorzaakt. Daarbij gaat SushiPoint voor een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De sushi heeft een afwijkende geur of een doffe kleur. Eet geen sushi met rauwe vis die er niet goed uitziet of ruikt.