Het helpt je een connectie maken met de energie van de maan. Maansteen is heel geschikt om op te laden in het (volle) maanlicht maar omdat het een broze steen is kunnen water en chemicaliën beter vermeden worden. De steen is ook erg zacht en kwetsbaar en kan makkelijk krassen.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Een enkele steensoort (zoals maansteen) kun je het beste ontladen met lauw stromend water en opladen in maanlicht.
De meest bekende basis edelstenen om edelsteenwater mee te maken is een mix van drie kwartsen, namelijk: Amethist, Bergkristal en Rozenkwarts. Ook wel de Gouden Driehoek genoemd. Maar ook Tijgeroog en Citrien zijn bijvoorbeeld kristallen waar je edelsteenwater mee kunt maken.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht! Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden.
Op het hart gedragen werkt maansteen sterk op het emotioneel lichaam. Wil je dat maansteen positief werkt op je menstruatie? Draag de steen dan op de blote huid, liefst net onder de navel.
Edelsteenwater maken is eigenlijk het opladen van water met echte mineralen. Ook kun je water zuiveren met edelstenen en water vitaliseren met edelstenen. Volgens kenners ontstaat er dan een drinkbaar drankje waar lichaam en geest vrolijk van worden.
Voor een goede werking dient deze energie regelmatig aangevuld te worden. De werking en intensiteit worden vergroot of versterkt door je steen regelmatig op te laden. Opladen kan op de volgende manieren: Maanlicht: Leg je steen minstens 1 nacht in het maanlicht.
Edelstenen zoals bergkristal, rozenkwarts of amethist kunnen drinkwater wel smakelijker, langer houdbaar en beter verdraagbaar maken voor ons lichaam.
Moldaviet kan in principe op alle manieren gereinigd en opgeladen worden maar omdat de steen door haar grillige vorm kwetsbaar kan zijn, is het verstandig om op te passen met hard stromend water.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
De steen bevordert de intuïtie en vruchtbaarheid en heeft een kalmerende werking op het gevoelsleven. Maansteen versterkt paranormale vermogens zoals mediamieke gaven en helderziendheid. De steen heeft ook een sterk effect op slaap en dromen en helpt bij slapeloosheid en helpt om dromen beter te herinneren.
Hoeveel stenen kun je tegelijkertijd gebruiken? Hier is geen gouden regel voor, maar als algemene regel kun je stellen dat je het beste niet meer dan drie stenen tegelijkertijd kunt dragen. Voor (jonge) kinderen is het verstandig niet meer dan één steen tegelijkertijd te dragen.
Maanlicht is een geweldige manier om je edelstenen op te laden. Leg je edelstenen een nacht neer op een plek in het maanlicht, binnen of buiten, en laat het licht van de maan naar binnen stromen. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden.
Fysiek kan prehniet ondersteunend helpen bij afvallen omdat het de vetstofwisseling stimuleert en helpt gifstoffen afvoeren. Het heeft een positieve werking op de nieren, blaas, thymus, schouders, borst, longen, jicht, het bloed, bindweefsel gezwellen, nachtmerries, fobieën, angsten en hyperactieve kinderen.
Welke steen kan beter rust geven dan de amethist. Leg een amethist onder je hoofdkussen of op je nachtkastje om heerlijk te kunnen slapen. De amethist laat alles wat gespannen is weer ontspannen en zal je rust geven in je hoofd. Rozenkwarts heeft een zachte, warme energie die je een gevoel van geborgenheid zal geven.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Het antwoord op die vraag is: ja. Stenen combineren gaat vaak prima. De helende werkingen van de stenen kunnen elkaar versterken, vooral als kleuren en trilling op elkaar afgestemd zijn, zoals bij de combinatie amethist, bergkristal en rozekwarts. Stenen combineren in een ketting, hanger of armband kan heel goed.
Reiniging en verzorging: Als je de Tijgeroog draagt als hanger, ketting, of wanneer je hem als trommelsteen in je broekzak meedraagt, is het raadzaam de steen aan het eind van de dag met lauwwarm water af te spoelen. Hiermee wordt de steen van zijn statische lading ontdaan.
Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen. Kies bij twijfel altijd een andere methode. Gebruik nooit zout water om de stenen te reinigen.
Tijgeroog is een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en naar het grotere geheel. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. De steen helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken.
Maansteen wordt al sinds de oudheid als edelsteen bewerkt.
Als je steen breekt of zoek raakt, heb je de energie van de desbetreffende steen schijnbaar niet meer nodig in je leven. Het is een teken dat je een fase hebt afgerond. De steen, die deze fase representeerde en ondersteunde, doet vervolgens wat de natuur ook doet: hij volgt de cirkel van het leven.
Ook wordt een andere steen vaak maansteen genoemd, dit is de opaliet of opaline: echter, dit is geen natuurlijke steen. Dit is een glassoort die met een speciaal procede wordt gemaakt en die doet denken aan een opaal.