Ben je van plan om een heg te plaatsen, exact op de erfgrens? Dan moet je eerst jouw buren om toestemming vragen. De erfafscheiding op de erfgrens is een gezamenlijk eigendom. Daarbij hoort ook bij dat je de kosten voor een heg (of bijvoorbeeld schutting) en het onderhoud met elkaar moet delen.
De erfafscheiding is een bouwwerk of beplanting waarmee de grens tussen twee erven wordt aangegeven. Dit staat op de erfgrens. Bijvoorbeeld een schutting, heg of scheidsmuur. De erfafscheiding is eigendom van beide buren en dus mandelig.
Winter groene hagen zijn populair als hagen voor een afscheiding omdat ze hun blad niet verliezen en het hele jaar door mooi groen en dicht blijven. Bladverliezende hagen zijn ook populair en zijn met hun mooie kleurrijke bladeren bijzonder aantrekkelijk om naar te kijken.
Je wil graag een schutting of kant en klaar haag op de erfafscheiding zetten. Hoe hoog mag deze haag dan zijn? Een haag op de erfafscheiding mag maximaal twee meter hoog zijn. Daarnaast zijn de buren verplicht om mee te betalen aan de aanschaf, de bouw en het onderhoud van de erfafscheiding.
Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan.
Wat is eigenlijk het verschil tussen heggen en hagen? Een heg is strak, bestaat vaak uit beuk, meidoorn, veldesdoorn of haagbeuk en wordt jaarlijks onderhouden. Een haag is hoger en breder, bestaat vooral uit meidoorn, sleedoorn, roos of wilg en wordt eens in de zes jaar onderhouden.
In de wet staat dat u binnen twee meter van de erfgrens geen bomen mag planten en binnen een halve meter van de erfgrens geen heesters en heggen. Hiervoor geldt wel een uitzondering namelijk als op grond van een verordening of een plaatselijke gewoonte een andere afstand is toegestaan.
Zet eventueel een overeenkomst met je buren hierover op papier, voor het geval zij verhuizen en je nieuwe buren krijgt. De maximale hoogte van een haag is niet wettelijk vastgelegd, maar we raden je aan om je haag niet hoger dan 2 meter te laten worden. Zo voorkom je problemen en wordt het snoeien ook niet te moeilijk.
De wet geeft u namelijk bevoegdheid zelf te snoeien, niet de verplichting. De gesnoeide takken kunt u teruggeven aan de buren. Als zij ze niet willen hebben, kunt u ze zelf afvoeren. Het is verboden om het snoeiafval in hun tuin terug te gooien.
Er zijn geen wettelijke bepalingen voor de hoogte van een haag of boom. In principe mogen hagen en bomen zo hoog groeien als de eigenaar zelf wenst. Enkel op hoeken van straten en pleinen is de hoogte van beplantingen beperkt tot 1,20 m in het kader van de verkeersveiligheid en de goede zichtbaarheid.
U mag een haag tegen een muur of schutting plaatsen. Dan mag de haag zelfs dichter bij de kavelgrens staan dan 50 centimeter.
Een natuurlijke tuinafscheiding is een erfafscheiding die gemaakt is van natuurlijke materialen. Materialen die zijn gekapt (bamboe en wilg), gemaaid, (riet en heide) of 'gewonnen' (boomschors).
Wie mag of moet snoeien? In principe is het aan de eigenaar om de overhangende takken van zijn haag te snoeien of te verwijderen. Voor het onderhoud hebt u dus het recht om op het terrein van uw buurman te komen.
Een erfgrens is een (denkbeeldige) lijn tussen jouw grond en die van je buren. Het is de scheidslijn waarbinnen jij verantwoordelijkheid draagt voor jouw stuk grond en waarbuiten de verantwoordelijkheid van je buren begint.
Burenrecht is een onderdeel van het civiel recht. Een definitie van burenrecht is: Het geheel van bevoegdheden en verplichtingen van eigenaren van naburige erven. Dit is ook de naam van titel 4 van boek 5 van het Burgerlijk Wetboek (titel 5.4 BW), dat over het burenrecht gaat.
Binnen 50 centimeter van de erfgrens: de heg of struik mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Verder dan 50 centimeter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de heg of struik.
Het is alleen de eigenaar van de bomen die de overhangende takken mag snoeien. Op basis van art.37 van het veldwetboek kan je je buur verplichten de takken te snoeien die over jouw eigendom hangen. Wanneer deze hier niet op ingaat, kan er enkel nog via de vrederechter een oplossing gezocht worden.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin.In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn. Per gemeente kan dit verschillen.
Informeer bij de gemeente. Staan er distels in de tuin van je buur dan kan je hem er op wijzen dat de wet hem verplicht ze te bestrijden. Kan je hem met deze argumenten tijdens een persoonlijk gesprek niet overtuigen, stuur dan een aangetekende brief.
Daarvoor moet gesnoeid worden tot de erfgrens. Dit ongeacht de gevolgen voor het groen. Bij stoepen breder van 1.50 meter mag er overhang zijn tot maximaal 30 centimeter, maar dient een minimale doorgang van 1.50 meter aanwezig te zijn, mits er geen sprake is van gevaar of hinder.
Als een schutting wordt geplaatst op de erfgrens, dan zijn beide buren eigenaar en zijn zij beide verantwoordelijk voor de schutting. Indien een buur weigert om mee te werken aan het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens, dan kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd.
Wordt het bijgebouw meer dan 10m2, dan moet je een meter van de erfgrens met de buren blijven. Kan ik een uitbouw bij de buren tegenhouden? In de meeste gevallen niet. Wel kun je de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels.