Hoe weet ik of een hond gechipt en geregistreerd is? De dierenarts of eventueel een asiel of dierenambulance kan voor u de chip aflezen. Hiermee kunt u via de zoekmachine op www.chipnummer.nl controleren of en waar de hond geregistreerd staat.
De dierenambulance, elk asiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen.
Dit is wettelijk verplicht. In het asiel kan men kijken of het dier gechipt is. Bijvoorbeeld via de zoekmachine op www.chipnummer.nl kan achterhaald worden of het chipnummer bij een portaal (databank) geregistreerd is. Als er een adres bekend is, bent u verplicht om contact op te nemen met de eigenaar.
Een dier hoort dus ook geen last te krijgen van een chip. De chip wordt in het onderhuidse weefsel ingebracht en is soms ook te voelen door de huid heen (als een soort rijstkorrel). Omdat het lichaam niet op de chip reageert wordt de chip niet ingekapseld en kan die ten gevolge van beweging wat verplaatsen.
Uw dier kan alleen worden geïdentificeerd als het ook daadwerkelijk ergens geregistreerd staat. Het chipnummer moet dus gekoppeld worden aan de gegevens van uw dier en aan uw contactgegevens. Daarom moet u een formulier invullen met uw gegevens. Soms doet de dierenarts dit al voor u.
Een chip is een heel klein stukje silicium (halfgeleidend materiaal) waarop een grote hoeveelheid microscopisch kleine elektronische schakelingen zitten.
Een chip gaat normaal gesproken een dierenleven lang mee. Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen. Uw dier kan de chip niet verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of adreskoker. Uw dier kan er ook niet achter blijven hangen.
Dit kan je doen via de kaart ' Aanvraag tot wijziging van verantwoordelijke of wijziging van adres - Aangifte van overlijden hond' , ook wel de 'witte kaart' genoemd. Voor de koppeling van jouw rijksregisternummer met het chipnummer van je hond is het belangrijk dat jouw naam correct vermeld staat in de databank.
Het chippen van de hond wordt meestal betaald door de fokker of het asiel. Wanneer je het zelf doet, omdat je bijvoorbeeld een hond uit het buitenland hebt gehaald, kost een hond chippen zo'n 20 euro + de kosten voor het consult, afhankelijk van je dierenarts.
Honden kunnen gedachten lezen. Nou ja, soort van. Sowieso hebben ze al snel door of de persoon die hun baasje benadert een goed of een slecht iemand is, zo wijst onderzoek aan de universiteit van Marseille uit.
Leg daarom je identiteitsbewijs neer en je telefoon erop. Druk op NFC uitlezen. Beweeg je telefoon langzaam over het document, net zo lang tot de verbinding is gemaakt. Hou dan je telefoon stil tot de gegevens uitgelezen zijn.
Wanneer jouw hond enorm hard begint te trekken aan de lijn en stil staan geen optie meer is, haal de hond dan uit de situatie. Dit kan je doen door de hond mee te trekken zonder iets te zeggen en een andere kant op te lopen. Wanneer de hond weer netjes met jou meeloopt, beloon je hem direct voor het goede gedrag.
Gegevens toegankelijk maken
Dat betekent dat enkel dierenartsen en -asielen de gegevens op de chip kunnen lezen. De politie heeft (voorlopig) geen toegang tot de databank.
Met een geregistreerde chip is uw huisdier altijd naar de eigenaar terug te herleiden. Elke chip die bij een dier wordt ingebracht kan worden geregistreerd bij de NDG. Met deze registratie worden uw gegevens direct gekoppeld aan uw huisdier.
Een NFC lezer is een apparaat waarmee je data op een NFC-chip kunt programmeren. Dit gebeurt via een antenne, zowel de NFC-chip als de lezer hebben een antenne waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. Met de lezer is het niet alleen mogelijk om te communiceren, maar ook om data te programmeren en te dupliceren.
U moet uw hond binnen 7 weken na de geboorte laten chippen en registreren. Ook moet uw hond een Europees dierenpaspoort hebben. Honden die u importeert moet u ook laten registreren. Dit moet binnen 2 weken na aankomst gebeuren.
Houders van honden zijn verplicht hun dieren te registreren en te laten chippen. Sinds 1 november 2021 moeten eerste houders van honden er ook voor zorgen dat hun hond een hondenpaspoort heeft.
Via dit account kan u doorklikken naar de Databank Honden. Het is in Nederland wettelijk verplicht om iedere geboren of geïmporteerde hond te registreren bij een officiële databank.
Hoe weet ik of een hond gechipt en geregistreerd is? De dierenarts of eventueel een asiel of dierenambulance kan voor u de chip aflezen. Hiermee kunt u via de zoekmachine op www.chipnummer.nl controleren of en waar de hond geregistreerd staat.
Het chipnummer
Voor identificatiechips voor dieren bestaan de ISO standaarden 11784 en 11785. Chips die hieraan voldoen hebben een uniek nummer van 15 cijfers en beginnen met een landencode of fabrikantcode. De landencode van Nederland is 528.
Het inbrengen van de chip (het chippen) is relatief pijnloos voor het huisdier en te vergelijken met andere injecties. In de chip zit een microchip waarop het registratienummer is opgeslagen.Met behulp van een speciaal afleesapparaat kan dit registratienummer worden afgelezen. De chip doet verder niets in uw huisdier.
ASML maakt machines waarmee anderen, zoals Intel en AMD chips kunnen gaan produceren, ASML maakt dus niet zelf chips, het reikt aan chipmakers wel de nodige tools aan om dat te kunnen doen. ASML ontwerpt ook geen chips, terwijl Intel en AMD dat wel doen.
Voor het inbrengen van een chip zijn er geen standaardkosten, maar de prijs ligt meestal tussen de twintig en vijftig euro. Dierenartsen geven vaak een korting als je je kat naast de vaccinaties direct laat chippen.