Lang niet iedereen met (ernstig) overgewicht krijgt het Saxenda gedekt via zijn of haar zorgverzekering. Het gaat vooralsnog alleen om een kleine groep mensen, namelijk iedereen: Met een BMI van boven de 40; of. Met een BMI van 35 of hoger, in combinatie met een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose.
Zowel de huisarts al de internist mag dit voorschrijven. De voorwaarden zijn als volgt: deelname aan gecertificeerd gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), gestart voorafgaand aan start Saxenda.
Indicatie voor Saxenda: Deelname aan gecombineerde leefstijl interventie (GLI) voor minimaal 3 maanden voorafgaand aan start van medicatie. BMI ≥35kg/m2 in combinatie met een co-morbiditeit (hart- en vaatziekten, slaapapneu en/of artrose) óf-BMI ≥40 kg/m2.
Het medicijn liraglutide (Saxenda®) kan voor de behandeling van een kleine groep mensen met ernstig overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Dat schrijft Zorginstituut Nederland in een advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Bij patiënten met diabetes mellitus mag Saxenda niet worden gebruikt als een vervanger van insuline. Diabetische ketoacidose is gemeld bij insuline-afhankelijke patiënten na snelle stopzetting of dosisverlaging van insuline (zie rubriek 4.2).
Bij onvoldoende effectiviteit na 12 weken behandeling met de onderhoudsdosering van 3 mg/dag moet de patiënt liraglutide staken. Voor volwassenen geldt dat voor patiënten die minder dan 5% van hun lichaamsgewicht verliezen.
Werken afslankpillen wel of niet? Het is niet overtuigend aangetoond dat afslankpillen of andere vermageringspreparaten werken. Wetenschappelijk onderzoek naar de werkzame ingrediënten in deze pillen en preparaten varieert in opzet en kwaliteit.
Op dit moment zijn er volgens Van Rossum drie effectieve middelen op de markt: Orlistat, Mysimba, en als laatste heb je het zusje van semaglutide: liraglutide. Vorig jaar zijn de laatste twee verschenen. Mysimba kost honderd euro per de maand en liraglutide kost 150 euro in de maand.
U moet alleen doorgaan met het gebruik van Saxenda als u ten minste 5% van uw aanvankelijke lichaamsgewicht bent verloren na 12 weken gebruik van de dosis van 3 mg per dag (zie rubriek 3). Raadpleeg uw arts voordat u doorgaat. Uw arts zal u een dieet en een oefenprogramma voorschrijven.
Victoza is geregistreerd voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 en Saxenda voor de behandeling van (ernstig) overgewicht. Beide producten bevatten liraglutide als oplossing voor injectie in de sterkte 6 mg/ml.
Hoe Saxenda bij gewichtsverlies precies werkt is niet geheel duidelijk, maar het lijkt in te werken op de hersengedeelten die de eetlust reguleren, door zich aan GLP-1-receptoren in hersencellen te hechten en daardoor het gevoel van verzadiging te laten toenemen en het gevoel van honger te laten afnemen.
U kunt hulp krijgen van uw huisarts, praktijkondersteuner, leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut. Wat kan werken is meedoen aan een leefstijl-programma. Een paar kilo lichter worden is al heel goed voor uw gezondheid.
Het medicijn Mysimba kan voor de behandeling van overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Uit onderzoek blijkt dat het middel effectief is bij mensen met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger die al deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).
Saxenda is alleen te koop nadat je een recept hebt gekregen van een arts. Bij The Body Clinic is Saxenda verkrijgbaar in combinatie met het programma medisch afvallen met injecties, vanaf €325 per maand.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Het wordt toegediend als een wekelijkse injectie. Nieuw is het overigens niet, het wordt al gebruikt -in lagere dosissen- als medicijn tegen diabetes type 2 (onder de merknaam Ozempic). Het middel geeft een verzadigd gevoel en vertraagt de maaglediging, waardoor je afvalt, zo vertelt professor Van der Schueren.
Het medicijn liraglutide (Saxenda®) kan voor de behandeling van een kleine groep mensen met ernstig overgewicht worden vergoed uit het basispakket. De vergoeding geldt alleen voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van 35 of hoger die al deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).
Uitsluitend voor een volwassen verzekerde met diabetes mellitus type 2 en een BMI ≥35 kg/m2, bij wie de bloedglucosewaarden onvoldoende kunnen worden gereguleerd met de combinatie van metformine en een sulfonylureumderivaat in de maximaal verdraagbare doseringen en die geen insuline gebruikt.
Hulp bij overgewicht wordt per 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De dekking is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht. De huisarts kan voor deze groep een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma voorschrijven (GLI).
Stress, een drukke job of het gezinsleven erbovenop maken het vaak nog moeilijker om de inspanningen vol te houden. Gelukkig bestaat er nu een injectie die je hongergevoel onderdrukt, om zo overtollige kilo's te verliezen. Het middel noemt liraglutide.
De werkzame stof in Saxenda®, liraglutide, zorgt ervoor dat u zich minder hongerig voelt. Daarnaast zorgt het ervoor dat u zich eerder vol voelt. Dit kan helpen om minder te eten en uw gewicht te verlagen. Uw behandelaar heeft u Saxenda® voorgeschreven met als doel gewicht te verliezen.
“Saxenda is officieel goedgekeurd en veilig bevonden.