Stickers verwijder je het beste van ramen en ander glaswerk met een föhn. Blijven er toch stickerresten achter, dan kun je deze met een krabber verwijderen. Voor glas kun je ook onverdunde azijn gebruiken. Breng voldoende azijn rechtstreeks aan op de sticker.
Caramelschijf is de beste manier hoe je een sticker en lijmresten van autolak moet verwijderen. Een caramelschijf wordt daarom ook een stickerverwijderaar genoemd. Dit is een schijf die gemaakt is van speciaal rubber, afkomstig van een caramel boom.
De beste manier is de kleefteksten opwarmen, kan met haardroger of warmer. De lijm van de folie warmt op en komt gemakkelijker mee. Iedere kleefletter apart vast nemen in de hoekjes en lostrekken met de hand.
Bij het nat plakken maak je zowel de ondergrond als de plakzijde van de sticker nat met een plantenspuit en wat water met enkele druppels afwasmiddel. Als je de sticker dan op de auto legt zal deze niet gelijk vastplakken en kun je de sticker nog netjes positioneren.
Zo kan witte azijn of ontsmettingsalcohol ook helpen bij het verwijderen van een sticker. Ook olijfolie is een fantastische stickerverwijderaar. Giet een ruime hoeveelheid olijfolie op een vel keukenpapier en wrijf zachtjes over de vervelende sticker. Na een minuut of 2 glijdt de sticker zo weg.
Bij het plakken van de meeste stickers zal het droog plakken volstaan. Bij het plakken van glasfolie kun je het beste nat plakken, voor een mooi glad resultaat. Statische, herbruikbare stickers kunt u nat en droog plakken. Voor alle drie de manieren vind je hieronder de plakinstructies.
Aceton kan heel goed op autolak, in het verleden wel de lijmresten van de typeaanduiding ermee verwijderd. Daarna wel even wassen om de 'resten' aceton te verwijderen.
Gebruik een föhn om de strijkapplicatie op te warmen.
Door een föhn in te stellen op de hoogste stand en deze erg dicht bij de letters te houden kan de lijm op de achterkant van de strijkapplicatie warm genoeg worden om week te worden, waardoor je de applicatie kunt verwijderen.
Je gaat als volgt te werk: verwarm het plakfolie met een föhn. Begin in een hoekje zodat deze loslaat en je het plakfolie voorzichtig los kan trekken van de achtergrond. Föhn vervolgens verder onder het deel dat los is geraakt en trek zo voorzichtig het plakfolie verder los.
Een kras in de lak van een auto gaat niet weg als je die behandelt met tandpasta of WD40. Daarvoor waarschuwt Focwa. De brancheorganisatie Focwa reageert op het eerder deze week verschenen artikel 'Met deze huis- tuin- en keukenmiddeltjes verwijder je snel krassen in autolak' in het Algemeen Dagblad.
Er is dan altijd kans dat er iets op de lak van je auto terecht komt. Je ziet dan kleine, hardnekkige zwarte puntjes op je autolak. Gebruik bij het verwijderen van teervlekken geen bijtende huismiddelen zoals wasbenzine, thinner of terpentine. Ook polijstmiddelen zijn geen goed idee.
Terpentine. Het is mogelijk om thinner (oplosmiddel voor verf) te gebruiken, maar dat is niet echt aangeraden voor de lak van de auto. Terpentine (verfverdunner) werkt even goed en dit product is minder schadelijk voor de autolak.
Stickerverwijderaar
Zoals we je eerder vertelden dat kauwgom makkelijk te verwijderen is met pindakaas, zijn stickers en lijm dat ook! Vergeet die chemische stickerverwijderaars en pak gewoon wat pindakaas. Smeer wat over de sticker of lijmvlek heen en veeg het vervolgens weer af met een doekje.
Lijmresten van de raamfolie verwijderen
Zeker als het folie al langere tijd op het raam zit. Dit is heel normaal en ook dit is heel eenvoudig te verwijderen van je raam. Pak een doek met terpentine of wasbenzine en wrijf over de lijmresten heen. Deze zullen hiermee verwijderd worden.
De zoom eruit halen doet u d.m.v. persen met een perslap, zodat de lijm smelt en u de delen van elkaar kunt halen. Resten VLIESOFIX kunt u met gedenatureerde alcohol verwijderen (bij apotheek verkrijgbaar). door persen of licht wrijven met een in gedenatureerde alcohol gedrenkte perslap.
Om het embleem te verwijderen kun je eerst de foam tape verzwakken. Dit doe je door een paar uur van te voren WD40 of een Tar and Glue remover eroverheen te spuiten. Deze trekt in het foam achter het embleem of logo, en weekt daar een klein beetje van de lijm los.
Voor het loshalen van het borduurwerk gebruik je een tornmesje. Een tornmesje wordt gebruikt om stiksels los te halen. Het heeft een gevorkt uiteinde. Tussen de tanden van de vork bevindt zich een een scherpe rand die als mes fungeert.
Steenslag is de meest voorkomende beschadiging van de laklagen van een auto. Het zijn de kleine opspringende steentjes die onder de banden wegschieten. De steentjes slaan letterlijk stukjes lak uit de buitenste laklaag en soms zelfs tot op het metaal. Deze beschadigingen kun je goed zelf herstellen met een lakstift.
Als de auto in de zon staat wordt de lak van uw auto ontzettend warm. Hierdoor brand de vogelpoep direct in. De zuren in de ontlasting vreten in de blanke toplaag van de lak en zijn niet meer met een doekje te verwijderen.
Wasbenzine kan sommige kunststoffen dof maken. W Aceton is naast een bekende nagellakremover ook een oplosmiddel voor vlekken van vet, hars, lijm, verf, balpen, inkt, correctievloeistof, vernis, kopergroen en lippenstift. Aceton geeft doffe vlekken op plastic, verf en papier.
Ontvetten kan simpel met zeepsop (water met een druppel dreft, let op zonder citroen), maar nog beter is om een speciale ontvettingsmiddel te gebruiken. Deze middelen zijn krachtiger en sneller in gebruik dan een zeepsop.
Polymere folie / folie voor licht gebogen ondergronden
Voor het plakken op licht gebogen ondergronden, zoals kleine hoekjes, licht gebogen delen op auto's, etc., kun je gebruik maken van deze polymere folie. In de polymere folie zit meer rek, waardoor je gemakkelijker om licht gebogen ondergronden kan plakken.
Spuitlijm, tweezijdig plakband, warm fönen, met wasbenzine in de weer... Dat is eigenlijk een lijmlaag tussen twee schutbladen: je trekt het schutblad aan 1 kant eraf, dan plak je het op het object wat je vast wilt plakken, even aandrukken en dan trek je het tweede schutblad eraf.