3M22 Zirkon (Russisch: Циркон) is een Russische hypersonische tweetraps kruisraket die een kernkop tot 200 kiloton TNT-equivalent kan dragen.
Zircon kan verwijzen naar: Het mineraal Zirkoon. Zircon, een historisch Belgisch merk van motorfietsen. 3M22 Zirkon (NAVO aanduiding: SS-N-33), een Russische hypersonische anti-scheepsraket.
“Hypersonische raketten zijn snel, veel vlugger dan reguliere langeafstandswapens. Ze gaan zo'n tien tot twintig keer sneller dan het geluid, zo wordt er gezegd. Dat betekent dat de raketten pakweg twee kilometer per seconde afleggen. Die snelheid maakt het voor afweersystemen vrijwel onmogelijk ze te onderscheppen.
Met het S-400 luchtafweerraketsysteem heeft Rusland een van de beste raketafweersystemen ter wereld. De verschillende radars van het wapen kunnen verschillende vliegtuigen en drones waarnemen en er raketten op afsturen. Het systeem heeft een bereik van zo'n 400 kilometer.
De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie spreken af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
Wees voorbereid op volgende aanvallen. Een nucleaire aanval zal waarschijnlijk geen unieke situatie zijn. Wees voorbereid op de volgende aanval(len) van vijandelijke landen, of op een invasie door het aanvallende land. Houd je schuilkelder intact, tenzij je de materialen absoluut nodig hebt om te overleven.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.
Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht.
1. Verenigde Staten (0.0453) Het zal jullie niet verbazen dat het goed georganiseerde leger van de Verenigde Staten het beste scoort. Het bizarre budget van het Amerikaanse leger is maar liefst $612 miljard.
Met een hypersonische snelheid bedoelt men in het algemeen een snelheid vanaf vijf keer zo snel als het geluid door lucht (mach 5). Het komt voor dat andere (lagere) snelheden ook hypersonisch genoemd worden.
Momenteel kost elke hypersonische raket ongeveer tientallen miljoenen dollars, zo meldt Reuters. Zowel Lockheed Martin als Raytheon Technologies werken voor de VS aan hypersonische wapens.
Het snelste ruimtevaartuig ooit, de in augustus 2018 gelanceerde Parker Solar Probe, gaat (ging) niet veel harder dan zo'n 200 km per seconde (720 000 km/uur). Bij die snelheid duurt een uitstapje naar de dichtstbijzijnde ster, anders dan onze eigen zon, bijna 6 400 jaar.
Snelheden. Wat kenmerkt hypersone wapens eigenlijk? Allereerst de snelheid: hypersone wapens vliegen met snelheden die minstens vijf maal hoger zijn dan de geluidsnelheid (Mach 5). Dit kan in extreme gevallen zelfs oplopen tot Mach 25.
Rusland heeft Kh-47M2 Kinzhal voor het eerst ingezet in 2016 tijdens de Syrische burgeroorlog. In mei 2018 waren 10 MIG-31K voorzien van Kinzhal raketten. In december 2018 hadden vliegtuigen met Kinzhal raketten 89 missies gevlogen boven de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.
Raketten voor de korte afstand halen al een hoogte van 200 km. De ICBM's kunnen wel tot zo'n 2.000 km hoog vliegen. Dat is ver buiten bereik van vrijwel alle radars en buiten bereik van de meest geavanceerde raket op dit moment, de Standard Missile 3 Block IIA, die een plafond heeft van 1.500 km.
Met moderne kruisvluchtwapens als de Amerikaanse Tomahawk kunnen vanaf schepen, onderzeeboten en vliegtuigen doelen op meer dan 1500 km afstand met grote nauwkeurigheid aangevallen worden.
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.
Kan de raket echt een grote stad in Europa raken? Ja, qua afstand kan die raket het met gemak aan. De testraket is gelanceerd vanuit de Russische regio Arkhangelsk, zo'n 800 kilometer ten noorden van Moskou. De raket moet worden afgeschoten vanaf een lanceerbasis.
Rusland is wereldleider in deze relatief nieuwe technologie, althans, dat zei de Russische president Poetin in december. De in 2018 geïntroduceerde en door Poetin als 'onoverwinnelijk' betitelde Kinzjal-raket (Dolk) heeft een bereik van 2.000 km en wordt afgevuurd door een MiG-31-gevechtsvliegtuig.
Rusland is niet het enige land met hypersonische raketten, maar mogelijk wel het eerste dat het wapen gevechtsklaar heeft. De raketten van de Verenigde Staten en China zitten nog in de testfase. Ook Noord-Korea claimt dat het testlanceringen heeft uitgevoerd.
Met 6.000 km per uur op zijn doel af: Rusland zette als eerste mogendheid hypersonische raket in. De Russen bezitten een hypersonische raket die met 6.000 kilometer per uur op zijn doel afgaat. Zij hebben als eerste mogendheid dit oorlogstuig ingezet in een gewapend conflict, in Oekraïne.
Rusland heeft met een begroting van 70 miljard dollar per jaar, 's werelds derde grootste defensiebudget. Daarvoor houdt men onder meer 845.000 manschappen, 22,550 tanks en 1,399 gevechtsvliegtuigen “op de been”.
De reikwijdte van de raket ligt, afhankelijk van het type, tussen de 1.250 en 2.500 kilometer. Kostprijs: zo'n 781.000 euro per stuk. De bestemming ligt bij lancering in principe vast, maar tijdens de vlucht kan de kruisraket nog worden afgeleid naar een reeks alternatieve doelen.