Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
Als je alleen bent, moet je leren om te gaan met de rust. Zo kun je de momenten dat je alleen bent als oplaadmoment gebruiken. Je kunt tot jezelf komen en naar je eigen gedachten luisteren. Wanneer je alleen bent, kun je de tijd nemen om op je eigen leven te reflecteren, zonder invloeden van buitenaf.
Want wat doet alleen zijn met je? Het zorgt voor rust, je kunt even loskoppelen, prikkels verwerken en opladen. Lekker je eigen ding doen en verbinden met jezelf. Even niet gericht zijn op anderen, maar tijd voor zelfreflectie.
Te veel alleen zijn is niet goed voor je.
Het leidt niet tot bevrijding of onafhankelijkheid. Integendeel, het leidt juist vaak tot het tegenoverstelde: je wordt kwetsbaarder. Hierdoor kom je terecht in een vicieuze cirkel waarin je jezelf steeds meer afzondert. Je zou zelfs ziek van eenzaamheid kunnen worden.
Stop met zoeken naar de liefde
Vaak kom je namelijk pas iemand tegen als je stopt met zoeken. Dan komt het vanzelf op je pad. Dus probeer te stoppen met zoeken en laat het vanzelf gebeuren. Uiteindelijk zal de liefde je echt wel vinden.
Dat betekent niet taken voor jezelf bedenken, maar aandacht schenken aan dingen die je waar je blij van wordt, vooral als je die in je uppie doet. Je kunt ook proberen te mediteren en/of beginnen aan yoga om specifieke technieken te leren om rustig te blijven, zodat je angst je niet overneemt.
Onderzoek toont aan dat eenzaamheid fysieke uitwerking heeft: eenzaamheid kan, net als stress, een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor infecties. Ook kan eenzaamheid leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer.
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.
Alleen zijn betekent ook dat je je leven kunt invullen zonder dat je je aan iemand hoeft te verantwoorden of dat je het leven kunt leven zoals jij het wilt. Sommige mensen kunnen heel goed alleen zijn en vinden dit fijn. Anderen hebben er moeite mee. Ze zijn niet alleen maar ze voelen zich ook alleen.
Single blijven is een individuele keuze.
Sommigen zijn gewoon gelukkiger en tevreden met het vinden van vreugde en liefde in andere dingen, genieten van hun vrijheid en vermijden het vaak grote drama van het huwelijk als het uit elkaar valt.
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
Hoe ontstaat verlatingsangst? Verlatingsangst raakt vaak thema's rondom hechting, vertrouwen en verbinding. Het kan zijn dat dit voortkomt uit jouw jeugd of kindertijd. Soms heeft dit te maken met onveilige of geen hechting tussen jou en je ouder, waarbij jouw ouder niet aanwezig was als veilig persoon.
Recent onderzoek wijst uit dat we tijdens onze levensloop slechts drie keer verliefd worden, en telkens ook op een andere manier.
In eerste instantie bepaalt ú wie u wilt blijven zien. Besef dat u vanaf het allereerste begin het patroon vastlegt; zorg er dus voor dat de patronen die worden vastgelegd de patronen zijn waarmee u wilt leven. Intimiteit vereist zelfkennis. De juiste partner voor u is degene van wie u voelt dat hij de ware is.
Een man die van je houdt wil alles van je weten
Hij is oprecht geïnteresseerd in jouw leven, je passies en interesses. Hij geeft geen standaard antwoord als “Oh, leuk” wanneer jij over je passies vertelt. Hij neemt echt moeite om naar je te luisteren. Hij wil weten wat er in je leven afspeelt.
Heb je geen vrienden meer dan kun je je naast alleen ook erg ongelukkig voelen. Bij 113 Zelfmoordpreventie kun je een test doen om erachter te komen of je professionele hulp nodig hebt. Voel jij je somber, angstig of depressief? Doe dan de test en kom er in 5 minuten achter wat je kunt doen aan je klachten.
Enerzijds kunnen genetische factoren meespelen. Anderzijds speelt een verandering in of het verlies van sociale contacten, activiteiten of werk vaak een rol. Ook gezondheidsproblemen, persoonlijkheidskenmerken en verwachtingen over sociale contacten kunnen bijdragen aan een ervaring van eenzaamheid.