"Tenzij je regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt, zijn er geen aanwijzingen dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is als je het gewoon op je huid smeert", zegt dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC in het NOS Radio 1 Journaal.
'Wat we echter wel zeker weten, is dat verbranden het risico op huidkanker sterk verhoogt. Zo kan een pijnlijke zonnebrand om de twee jaar het risico op een kwaadaardig melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, verdrievoudigen.
Volgens de Europese wetgeving mogen er geen kankerverwekkende of andere gevaarlijke stoffen in cosmetica zitten, of die nou organische of minerale filters bevatten. Dit wordt gecontroleerd. In Nederland gekochte zonnebrandcrèmes kun je dus – allemaal – veilig gebruiken.
Fabel: “De verbranding draagt wel bij aan de kans op huidkanker, zeker voor de kans op melanoom. De totale blootstelling aan de zon telt ook mee. Hoe meer schade je huid door de jaren heen heeft opgelopen, hoe groter de kans op het ontwikkelen van huidkanker.”
Diverse factoren verhogen de kans op het ontstaan van huidkanker. Overmatige en onregelmatige blootstelling aan uv-straling van zonlicht en/of zonnebanken wordt beschouwd als de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van zowel melanomen ( Chin 2003.
Je kunt niet zeggen: na zoveel keer verbranden, krijg je huidkanker. Maar elke keer schade is er eentje." Het grootste risico op melanoom, de agressiefste vorm van huidkanker, is verbranden, vertelt Wakkee. "Vooral bij jonge kinderen is verbranden schadelijk.
De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit.
Het is de meest voorkomende vorm van kanker die bij tijdig ingrijpen in de meeste gevallen goed te genezen is. De vijfjaarsoverlevingscijfers voor huidkanker lopen sterk uiteen omdat ze afhankelijk zijn van de vorm van huidkanker. Van patiënten met een basaalcelcarcinoom geneest bijna 100%.
Meestal zaait melanoom als eerste uit naar de lymfeklieren in de buurt van het melanoom. Soms zaait het melanoom uit naar andere organen. Bijvoorbeeld naar de longen, de lever, de hersenen of een andere plek op je huid.
Huidkanker treft hoofdzakelijk mensen met een licht huidtype. Als je zo'n lichte huid hebt, kun je op zonnige dagen het volgende doen: Stel je huid niet te lang bloot aan zonlicht. Na zo'n 15 minuten zonlicht hebben mensen met een lichte huid voldoende vitamine D voor de dag opgenomen.
Twijfel je tussen het kiezen van SPF 50 of 30? Wat is het verschil? SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming.
Helaas zijn er regelmatig nog wel producten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Controleer daarom voor aankoop of een zonnebrandcrème de stoffen Oxybenzone (benzophenone-3) en Octinoxate (ethylhexyl methoxycinnamate) bevat. Is dit het geval, dan kunt u deze beter laten liggen.
Het korte antwoord is: ja!Als je de huid goed wilt beschermen tegen de schadelijke zonnestralen, dan moet je dagelijks een dagcrème met SPF gebruiken. Zonnestralen, dus de uv-A- en uv-B-stralen, zijn er altijd. Of het nu bewolkt of onbewolkt buiten is, 365 dagen per jaar is deze straling aanwezig.
Huidkanker ontstaat vaak door te veel uv-straling op de huid. Hierdoor beschadigt de DNA-structuur van de huid. Dat kan op langere termijn voor huidkanker zorgen. Uv-straling komt voor in zonlicht en zonneapparatuur.
Kan huidkanker jeuk of pijn geven? Huidkanker kan zeker jeuk of pijn geven. Wanneer verdachte plekjes blijven jeuken of pijn doen is het altijd raadzaam om deze plekjes aan uw huisarts of dermatoloog te laten zien.
Tien jaar na de diagnose is ongeveer 90% van de patiënten met PCC nog in leven. Voor melanoom is er over de jaren een duidelijke verbetering in de overleving. De relatieve 5-jaarsoverleving is tussen 1991 en 2017 gestegen van 83% naar 92%.
Huidkankerplekjes groeien meestal heel langzaam en geven in het begin vaak geen of nauwelijks klachten. Dat maakt huidkanker lastiger te herkennen. Als het plekje is gegroeid of ineens wat is veranderd, gaat dit vaak ongemerkt.
Van de vrouwen bij wie de diagnose is gesteld in de periode 2016-2020 was 97% na vijf jaar nog in leven.Bij mannen is de vijfjaarsoverleving in dezelfde periode gestegen van 90 naar 94%.
Het basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker van de opperhuid. Deze vorm van huidkanker groeit zeer langzaam, zaait vrijwel nooit uit en is goed te behandelen. Toch blijft men vaak nog jaren en soms levenslang onder controle bij de dermatoloog (huidspecialist).
De kleur, vorm of grootte kan veranderen of de plek gaat bloeden, jeuken of pijn doen. De symptomen van uitgezaaid melanoom kunnen per toeval worden ontdekt. Klachten kunnen variëren van pijn of een zwelling tot algemene klachten als vermoeidheid, verminderde conditie en verminderde eetlust.
Het voorstadium van plaveiselcelcarcinoom heet actinische keratose en is een zonlichtbeschadiging van de huid. Dit uit zich meestal als ruw aanvoelende, schilferende huidafwijkingen. De plekjes zijn vaak lichtrood tot roodbruin gekleurd met een grijzig oppervlak.
Het sterftecijfer van melanoom steeg over de jaren naar ongeveer 4,6 per 100.000, maar is vanaf 2010 min of meer stabiel. Jaarlijks overlijden bijna 800 patiënten door melanoom. De sterfte aan de overige huidkanker (niet-melanoom) is relatief laag, het gaat in totaal om ongeveer 130 sterfgevallen per jaar.
Van dertig Europese landen behoort Nederland bij de landen met de hoogste incidentie van melanomen. Nederland heeft op Noorwegen na de hoogste incidentie, zie onderstaand figuur. Ook de sterfte aan melanoom is in Nederland bovengemiddeld (vijfde van de dertig landen).
Wat is Huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom)? Basaalcelcarcinoom ontstaat uit opperhuidcellen en is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Ongeveer 80 procent van de huidkankerpatiënten heeft een basaalcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker groeit langzaam en zaait bijna nooit uit.
Vaak zal de behandelend chirurg de tumor onder plaatselijke verdoving verwijderen (excisie). Hierbij snijdt hij een randje gezonde huid mee (marge) om er zeker van te zijn dat hij alle tumor verwijdert. Bij grotere tumoren en/of tumoren met een agressieve groeiwijze zal hij meer huid weghalen.