Wie fossiele schelpen of haaientanden wil vinden, kan niet om de stranden langs de Westerschelde en de Noordzeekust van Zeeuws-Vlaanderen heen. Zeestromingen woelen hier fossielen uit afzettingen voor de kust los en deponeren ze vervolgens op het strand.
Verreweg de beste plek om op zoek te gaan naar haaientanden is de Verdronken Zwarte Polder. Hier kun je met name de kleinere haaientanden vinden, naast allerlei andere fossielen als vissentanden, stekels van roggen en versteende stukken hout! De meeste fossielen liggen halverwege tussen de duinen en de zee.
Maar een van de dingen die u echt niet mag missen tijdens uw vakantie in Nieuwvliet is: haaientanden zoeken! Het strand van Zeeuws-Vlaanderen (Nieuwvliet, Cadzand en Breskens) staat er om bekend dat deze eeuwenoude fossielen hier te vinden zijn.
Herken de tanden van een witte haai aan hun brede, driehoekige vorm. Als je een haaientand hebt die plat is en de vorm van een brede driehoek heeft, dan heb je mogelijk de tand van een witte haai vast. Er zouden ruwe kartels moeten zitten langs het blad van de tand en hij zou ca. 3,5-7 cm lang moeten zijn.
Volgens Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, is de op Texel gevonden tand afkomstig uit de bovenkaak van een witte haai, Carcharodon carcharias. Haaientanden worden zelden gevonden in het noordelijke deel van Nederland.
Een goede manier om te weten waar het geschikt soort gesteente aan te treffen is, is het consulteren van geologische kaarten. In de onderdelen Stratigrafie en Sedimenten kan je meer lezen. Daarnaast moet je natuurlijk in staat zijn een fossiel te herkennen in het veld.
Als je haaientanden nadert, ben je niet verplicht te stoppen, maar let op dat er geen ander verkeer aanwezig is. Dan alleen mag je doorrijden. De haaientanden komen vooral in straten waar er verkeerslichten zijn. In geval de verkeerslichten uitvallen moet er dus naar de haaientanden gekeken worden.
Deze tanden worden gezocht. De meeste exemplaren zijn klein, amper 1 centimeter groot. Grotere exemplaren zijn meer gezocht en brengen wel eens 4 à 5 euro op. Maar meest gezocht zijn de echt hele grote haaientanden, van de Megalodon, die wel 16 centimeter lang kunnen zijn en soms voor meer dan 30 euro worden verkocht.
De verschillende soorten haaien komen vrijwel wereldwijd voor in alle zeeën en oceanen met uitzondering van de zeer koude wateren rond de noord- en de zuidpool.
In het algemeen kun je zeggen dat recente haaientanden wit van kleur zijn. Fossiele haaientanden hebben vaak de kleur aangenomen van het sedimentgesteente waar ze in gezeten hebben. Ze zijn meestal grijs tot zwart of beige tot bruin van kleur.
Wat ga je doen? Je downloadt de gratis app op je smarthpone of surft naar de website van Beach Explorer en registreert je. Heb je al enig idee wat je hebt gevonden, dan kllik je op de link 'determinatie'. Je vindt er een lijst met foto's en kan op die manier jouw vondst een naam geven.
Op de akkers rondom Cap Blanc Nez bij Escalles zijn sponzen en zee-egels te vinden. Op het strand (naar rechts het strand op bij Escalles) zijn op het strand ook deze fossielen en ammonieten te vinden. Cap Blanc Nez is ook vanuit Sangatte te bereiken over het strand. Kom niet te dicht bij de klif!
De oudst bekende haaientanden behoren toe aan soorten die ongeveer 450 miljoen jaar geleden leefden terwijl in het Noordzeebekken de meest voorkomende haaientanden uit het Eoceen en het Oligoceen dateren en een ouderdom tussen 40 miljoen en 65 miljoen jaar hebben.
De betekenis en werking van Haaientanden:
Haaientanden worden al van oudsher in verschillende culturen gebruikt om de kracht van de haai mee op te roepen. Een haaientand versterkt het zelfvertrouwen en helpt je om je door moeilijke situaties heen te slaan.
Bekende spots in Zeeland om schelpen en haaientanden te vinden zijn de Kaloot bij Vlissingen en de stranden tussen Het Zwin en Breskens.
Veel mensen weten het niet maar haaientanden hebben ook een wettelijke betekenis: de bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg. Haaientanden worden ook wel eens voorrangsdriehoeken op de weg genoemd.
Voorrangsregels. Voorrangsregels gelden voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers. Voetgangers vallen niet in de categorie bestuurders, maar wel in de categorie verkeer en verkeersdeelnemers. De voorrangsweg wordt aangegeven door haaientanden en/of door voorrangsborden.
Voorrangsregels bij militaire colonne
Doorkruisen van een militaire colonne mag nooit, ook niet als je de militaire colonne op een voorrangsweg tegenkomt. Als deze de voorrangsweg aan het oversteken is, moet jij wachten, ondanks dat je volgens de normale verkeersregels voorrang hebt.
Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen.
Zwerfstenen in zandgroeves
In de bodem van Noord-Nederland vind je talloze stenen. Ze zijn in de ijstijd met het landijs uit Scandinavië naar hier gekomen. Veel stenen zijn van graniet, gneis of zandsteen. Aan de hunebedden in Drenthe kun je zien hoe groot sommige keien wel kunnen zijn.