Als een hond slechts een paar volwassen hartwormen heeft is het te overwegen niet te behandelen. Deze volwassen wormen zullen na een paar jaar vanzelf overlijden. Door iedere maand deze honden te behandelen met bijvoorbeeld Milbemax voorkom je dat de hond opnieuw een infectie kan oplopen of hartworm zal verspreiden.
Hartworm bij de hond. Hartworm (Dirofilaria Immitis) is een parasiet uit het Middellandse Zeegebied. De larven van de worm worden door stekende muggen overgebracht van hond naar hond. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn erg bepalend of de larve in de mug kan overleven en zich kan ontwikkelen.
Besmetting met hartworm bij de hond
Hartwormen worden overgedragen door geïnfecteerde muggen. Zij zijn drager van de larven van hartwormen. Wanneer de geïnfecteerde mug een hond steekt, krijgen de larven de kans om het lichaam van de hond te betreden via de muggensteek.
Wat zijn hartwormen? Hartwormen zijn de meest levensbedreigende hondenwormen, omdat ze zich in het hart en de longslagaderen van de hond vestigen waar zij een tekortschieten van de hartfunctie en uiteindelijk de dood veroorzaken.
Er zijn vele middelen werkzaam tegen larfjes van hartwormen, zoals Stronghold (één pipet per maand op de huid druppelen) of Milbemax (iedere maand behandelen met Milbemax en dit ook nog herhalen één maand na thuiskomt). Alle middelen effectief tegen de larfjes behoren tot de zogenaamde abermectines.
Hartworm bij de mens
Ook de mens kan besmet raken met de hartworm. Dit is echter een uitzondering, de mens is dan een oneigenlijke gastheer waar de hartworm zijn levenscyclus niet voltooid. Ze kunnen zich dan inkapselen in de longen en uiteindelijk verkalken.
Voorkomen hartworm
De manieren om hartworm te voorkomen zijn: een reukloze tekenband die u uw hond om kan doen. Deze band beschermt tegen muggen die hartworm kunnen veroorzaken, maar ook tegen teken en zandvliegen; het toedienen van een anti-vlooien middel met een pipet.
Veel dieren met wormen hebben geen klinische klachten. Als dieren klachten hebben door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen. In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden.
Veelvoorkomende soorten wormen bij honden zijn lintwormen, haakwormen en zweepwormen. Van de vele verschillende soorten wormen die katten kunnen hebben, komen lintwormen en spoelwormen het vaakst voor. De meeste daarvan zijn besmettelijk voor mensen.
De longworm bij de hond wordt ook wel Franse hartworm genoemd.
Bij het doden van de volwassen hartworm kan de dode worm belangrijke bloedvaten in de long afsluiten. De patiënt kan daardoor bij de behandeling plots instorten en overlijden. Daarom is het heel belangrijk dat de hond in de 30-40 dagen na de behandeling echt heel rustig wordt gehouden.
Hartworm wordt overgedragen door muggen die als tussengastheer optreden. Het is een zoönose, maar infecties bij de mens zijn zeldzaam. Dirofilaria immitis is endemisch/hyperendemisch in veel landen van Zuid-, Centraal- en Oost-Europa.
Een zware worminfectie kan een opgezette buik veroorzaken. Door het opgeblazen gevoel heeft je hond misschien geen/minder zin in eten en kan vermageren. Sommige wormen irriteren het darmslijmvlies, of tasten andere weefsels of organen aan. Dit kan zorgen voor een lage weerstand en resulteren in een doffe vacht.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
Kan mijn hond ziek worden van de ontworming? Houd er altijd rekening mee dat een hond kan reageren op het ontwormmiddel. Meestal zien we klachten als braken of diarree.
Een wormmiddel heeft een korte werkingsduur (gemiddeld 24-48 uur). Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken.
Hoe merk ik of mijn hond wormen heeft? Bij volwassen honden merk je meestal niets van een spoelworminfectie. Pas als de besmetting erg heftig is kun je wormen terugvinden in de ontlasting of het braaksel. Soms zie je diarree of vermageren.
Hoe lang duurt het voordat een wormenkuur werkt bij honden? Een wormenkuur werkt binnen enkele uren na toedienen. Deze werking blijft één tot twee dagen aanhouden, zo lang het middel zich in de darmen bevindt. In theorie kan je hond na enkele dagen dus opnieuw besmet raken met wormen.
Pups die niet ontwormd worden, kunnen door een wormbesmetting een ernstige achterstand in de groei krijgen, wat vaak blijvende schade veroorzaakt. Wormbesmettingen verlagen de weerstand van het dier waardoor andere ziekten meer kans krijgen. Bij een wormbesmetting werkt een vaccinatie bij uw dier minder goed.
Hartwormen zijn wormen die in de longslagader van honden leven. Bij massale infectie kunnen ze ook in de rechter hartkamer en rechter boezem gevonden worden.
Wat merkt u van wormpjes (aarsmaden)?
De wormpjes zijn tot ongeveer 1 cm lang. Soms bewegen ze. Soms geven ze jeuk rond de anus en/of vagina, vooral 's nachts. Door krabben kan de huid daar rood zijn of kapot gaan.
Infectie door eten groente en fruit
In de uitwerpselen van ratten zitten larven van de longworm, die vervolgens worden opgegeten door (naakt)slakken. Het aanraken van slakken wordt daarom ten strengste afgeraden door de artsen.
Wormen voelen geen pijn.
Het medicijn heet mebendazol. U koopt het bij de drogist of apotheek. U heeft geen recept nodig. Mebendazol doodt de wormpjes.