Gemiddeld gebruikt ongeveer één op de tien bewoners van Nederland een of meer benzodiazepines. Dat zijn er nog altijd ongeveer 1,7 miljoen. Overigens neemt sinds de beperking van de vergoeding in 2009 het aandeel dat de mensen zelf betalen af.
Langzaam afbouwen van benzodiazepines is een proces dat weken kan duren en gepaard gaat met allerlei vervelende klachten, zoals hartkloppingen, trillen, maagklachten en overprikkelde zintuigen.
De effecten van benzodiazepines
De ene benzodiazepine remt voornamelijk angst terwijl een andere benzodiazepine juist meer slaperig maakt. De meeste gebruikers ervaren een suffig en slaperig gevoel wat lijkt op het effect van alcohol. Gebruikers worden wat rustiger en hun lichaam ontspant zich.
Benzo's kunnen ook verslavend zijn omdat ze bepaalde psychische problemen tijdelijk verlichten. Sommige mensen nemen de medicijnen op eigen initiatief om angst- of slaapproblemen te verlichten.
Het is advies is om bij angst benzodiazepinen niet langer dan twee maanden te gebruiken en het afbouwen en stoppen met de medicatie in goed overleg met een arts te doen.
Nitrazepam en Temazepam zijn wel geschikt. Daarnaast kan flurazepam ook nog een goede optie zijn. Wil je echt voor de hele zware slaapmiddelen gaan, dan kun je het beste gaan voor flunitrazepam of midazolam.
welke zijn dat? Jaarlijks gebruiken meer dan 1 miljoen Nederlanders benzodiazepinen, oftewel tranquilizers. Een aantal benzodiazepinen behoren tot de zwaarste slaappillen.
Diverse benzodiazepinen waaronder alprazolam, diazepam en lorazepam zijn effectief bevonden in placebogecontroleerd onderzoek. Ongeveer 70 tot 80 % ervaart een duidelijke vermindering van de angstsymptomen waarbij de effecten op de somatische angstequivalenten het meest op de voorgrond staan.
dat benzodiazepinen ernstige bijwerkingen geven, met name verhoogd risico op concentratie- en geheugenproblemen, verkeersongevallen, vallen en fracturen, en verslaving. Daarom wil men deze zo kort mogelijk gebruiken, en niet elke dag maar bijv. eens per 3 dagen (mogelijk minder kans op verslaving);
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Er zijn (niet zoveel) mensen die deze middelen snuiven of onder de tong laten smelten. Zij vinden dan dat het middel beter werkt, maar meestal dat het anders werkt. Zo vertellen mensen die benzodiazepines snuiven ook wel, dat ze er minder suf maar meer prettige drugsactiviteit ondervinden.
De gebruikelijke therapeutische dosering van benzodiazepines is 20-30 mg diazepam-equivalenten per dag. Bij benzodiazepinemisbruik of -afhankelijkheid escaleert de dagelijkse doses niet zelden meer dan 10-voudig.
Xanax is een medicijn dat behoort de categorie geneesmiddelen die benzodiazepinen worden genoemd, ook wel bekend als benzo's, slaappillen of pammetjes (de meeste benzodiazepinen hebben namen die eindigen op -pam).
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Bij plotseling stoppen heeft u kans dat binnen enkele dagen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Bijvoorbeeld hartkloppingen, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, een gejaagd gevoel, spierkrampen, trillen en overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking.
In Nederland staat alprazolam op de lijst 2 stoffen van de Opiumwet en is daardoor alleen op voorschrift verkrijgbaar.
Bij plotseling stoppen heeft u kans dat binnen enkele dagen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Bijvoorbeeld hartkloppingen, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, een gejaagd gevoel, spierkrampen, trillen en overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking.
Andere namen voor benzodiazepines zijn slaappillen of kalmeringsmiddelen. Benzodiazepines worden ook vaak 'pammetjes' genoemd omdat de naam van benzodiazepines vaak eindigt op 'pam', zoals bij diazepam, temazepam, oxazepam of lorazepam. De meest bekende merknamen voor benzodiazepines zijn Valium en Xanax.
Dat betekent dat de dosis van 60 mg oxazepam die je gebruikte overeenkomt met een dosis van 12 mg diazepam. Maar je gebruikt nu 4x 10 mg = 40 mg diazepam, dus meer dan 3x zoveel. Er spelen hierdoor bij jou twee dingen door elkaar.
Zolpidem is oorspronkelijk ontwikkeld om minder kans op verslaving te bieden dan andere slaapmiddelen, zoals Valium en Oxazepam.
Je kunt oxazepam niet zomaar zelf kopen, want je hebt hiervoor een recept nodig van de huisarts. Oxazepam werkt rustgevend en ontspant de spieren. De arts kan oxazepam voorschrijven bij slapeloosheid, angst of spanningen en alcoholontwenning. Met het recept kun je oxazepam ophalen bij de apotheek.
Alprazolam vermindert de angstgevoelens, waardoor je minder snel in paniek raakt. Alprazolam is geen slaapmiddel en is alleen verkrijgbaar op recept. Het medicijn is ook verkrijgbaar onder de naam Xanax.