Na een scheiding duurt het meestal tussen de twee en vijf jaar om te wennen aan je nieuwe leven. Het verwerkingsproces is afhankelijk van de tijd die je voor de scheiding had of hebt genomen om aan het idee te wennen.
Ruim 40% van gescheiden mensen heeft achteraf spijt van gemaakte financiële afspraken. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat meer dan de helft van de mensen die de afgelopen 3 jaar zijn gescheiden, spijt heeft van hierbij gemaakte afspraken. 42% geeft aan dat ze hun financiën achteraf anders hadden willen regelen.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden is 44 jaar, waarmee de meesten een relatie van 10 à 15 jaar beëindigen. Hierbij ligt het scheidingspercentage in steden hoger dan erbuiten. Zo geeft onze ervaring ook aan dat er specifieke momenten zijn wanneer scheiden vaker voorkomt.
Zowel trouwen als scheiden doen we massaal in september. Iedere tweede vrijdag van september is dan ook uitgeroepen tot de 'Dag van de Scheiding'. Dit omdat in 1796 op deze dag de eerste scheiding in Nederland werd uitgesproken.
Boosheid, jaloezie, heftig verdriet, mislukking, schaamte. Realiseer je dat je een ingrijpende gebeurtenis als een scheiding niet ineens kunt verwerken en geef je over aan het rouwproces. Geef jezelf tijd en besteed aandacht aan je gevoelens. Scheiden tast je zelfvertrouwen aan.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de 'verliescirkel' of de 'rouwcurve': van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar langzaam maar zeker een berusting. Of je nu al deze fases na elkaar doorloopt of dat het heen en weer gaat, iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Gun jezelf hiervoor de tijd.
De één begint direct na de scheiding met het zoeken naar een nieuwe partner, de ander wacht nog een aantal maanden. Maar uit onderzoek is gebleken dat binnen 12 maanden na een scheiding de zoektocht naar een nieuwe partner weer begint. En uiteraard zijn er vragen en valkuilen.
De procedure van een eenzijdig verzoek tot echtscheiding duurt doorgaans langer dan bij een gezamenlijk verzoek. Er moet namelijk meer worden uitgezocht en er zijn meer zittingen nodig. De procedure kan gemiddeld 6 tot 12 maanden duren.
'Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt', zegt Van Landeghem. 'Daarbij gaat het soms over een diepgaand gevoel van spijt, in de zin dat ze effectief naar hun ex terug willen.
Waarom het niet vaak voorkomt
In een relatie is het niet heel ongewoon dat mensen na een breuk weer terug bij elkaar komen. Dit komt doordat een relatie meer vrijblijvend is dan een huwelijk. Het afbreken van een relatie heeft namelijk niet zoveel consequenties als een scheiding.
Scheiding als traumatische ervaring
Hoewel het wat zwaar klinkt, kan een scheiding worden ervaren als een traumatische ervaring. Je temperament en je ervaringen binnen je (vroegere) partnerrelaties kunnen hiervan de veroorzakende factoren zijn. Het is goed om inzicht te krijgen wat er in dit geval met je gebeurt.
Hoe lang een depressie duurt is per persoon verschillend. De aard en intensiteit van de klachten spelen hierin ook een rol. De één is er met een paar maanden weer bovenop, de ander kampt er jaren mee.
U kunt voor het regelen van uw scheiding een advocaat of mediator inschakelen. Uw advocaat of mediator kan u en uw ex-partner helpen met afspraken over uw spullen, geld, woning en kinderen. Ook maakt u afspraken over pensioen, bankrekening, schulden en belasting.
Een echtscheidingsprocedure tegenhouden kan niet. Wel kan je partner de procedure rekken. Zoals hierboven genoemd heeft je partner na het verzoek tot een echtscheiding zes weken de tijd om te reageren of een bezwaar aan te tekenen. Deze periode kan (ook zonder jouw toestemming) verlengd worden met nog eens vier weken.
De meeste echtscheidingen komen voor bij mensen met een artistiek beroep, zoals professionele dansers en choreografen. Zij staan helemaal bovenaan de lijst met een scheidingspercentage van 43,05%.
Bijna 40 procent van de huwelijken strandde de afgelopen jaren in een echtscheiding, terwijl dat percentage in de jaren 70 nog op zo'n 15 procent lag. ''Toch zien we nog steeds dat relaties waarbij getrouwd wordt, stabieler zijn. De kwaliteit van een relatie lijkt bezegeld te worden met een huwelijk'', aldus Traag.
Na een scheiding heb je de kans om jezelf terug te vinden en dingen te doen die je zelf écht wilt doen. Op die manier vind je terug rust en heb je de kans om het leven terug te appreciëren, iets wat je door het slechte huwelijk misschien niet meer lukte.