Deze groenten vind je in juli volop in de winkelrekken: artisjok, aubergine, augurk, bloemkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, Chinese kool, courgette, erwtjes, friseline, komkommer, koolrabi, krulandijvie, paksoi, paprika, prei, rabarber, radijsjes, selder, sla, spinazie, spitskool, tomaten, venkel, ...
De seizoensgroenten van de maand juli zijn aardappelen, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, doperwt, groene selder, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paprika, prinsessenbonen, prei, radijs, rode biet, rodekool, savooikool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaten, ...
In juli kan je genieten van heerlijk seizoensfruit! Aardbei, abrikoos, braam, framboos, kers, nectarine, perzik, rabarber, rode bes en zwarte bes: ze staan allemaal op het menu.
Wat is seizoensgroente en -fruit? Alle groente- en fruitsoorten hebben een periode in het jaar waarin ze klaar zijn om te oogsten. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld asperges in het voorjaar en aardbeien in de zomer. In de periode dat ze worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten.
Jaarrond verkrijgbaar. Witlof is jaarrond uit Nederland verkrijgbaar.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Jaarrond verkrijgbaar
Ananas is het hele jaar verkrijgbaar.
Deze groenten vind je in juni volop in de winkelrekken: asperges (laatste maand!), artisjok, aubergine, bloemkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, courgette, erwtjes, friseline, knolselder, komkommer, koolrabi, krulandijvie, paksoi, paprika, prei, rabarber, radijsjes, selder, sla, spinazie, spitskool, ...
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Wanneer in het seizoen
Broccoli uit Nederland is van mei tot november beschikbaar.
Courgettes zijn van februari tot en met november uit Nederland verkrijgbaar.
Wanneer in het seizoen
Sperziebonen uit Nederland zijn van juli tot en met september beschikbaar.
Je kunt andijvie zowel rauw als gekookt eten. Rauw is andijvie erg lekker in een salade of stamppot. Maak bijvoorbeeld eens een andijviesalade met ingrediënten als fruit, ei, kaas en uitgebakken spek. Of voeg eens reepjes zongedroogde tomaat toe aan je andijviestamppot.
Andijvie is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium. Ook bevat andijvie veel vitamine K, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed en botten. Eens wat anders dan een andijviestamppot, bereid dan deze tortillamandjes met andijvie en gegrilde kip!
Witlof bereiden & bewaren
Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.