Het is volgens de Wegenverkeerswet dus verboden om gevaar te veroorzaken én je zo te gedragen dat andere weggebruikers letsel kunnen oplopen óf kunnen overlijden. De wet zegt echter niets over rijden met gips. Je bent hierdoor zelf verantwoordelijk voor de beslissing om wél of niet te gaan rijden.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
als een arts het niet afraadt om te rijden met gips, is het toegestaan. het blijft echter de eigen verantwoor- delijkheid van de bestuurder. het kan zijn dat er niet uitbetaald wordt bij schade, dit hangt af van het geval. adviseert om te overleggen met de arts.
Als algemene regel geldt dat u weer veilig kunt fietsen wanneer u beide armen volledig kunt gebruiken. Wanneer u zich onzeker voelt over fietsen, dan raden wij u aan dit niet te doen. U kunt deze regel aanhouden: de tijd die uw arm in het gips heeft gezeten, heeft u daarna ook nodig voor uw herstel.
Hoeveel weken gips bij volwassenen? Als u niet geopereerd hoeft te worden, dan krijgt u gips tot dat de breuk weer enigszins is vast gegroeid. Dit is afhankelijk van het soort breuk en varieert van 3 tot 6 weken. Het is niet zo dat de hand en vingers stijf worden als u deze tijdens de periode in gips niet beweegt.
Pijn. Gips heeft een pijnstillende werking, maar neemt de pijn in de eerste periode nooit helemaal weg. Daarom is het belangrijk om het aangedane lichaamdeel hoog te houden en rust te geven. Zonodig kunt u verdeeld over de dag paracetamol nemen.
Waarom een gipsverband? Een gipsverband van kunststof of kalkgips zorgt ervoor dat de botbreuk in de juiste stand blijft staan. Hierdoor heeft u minder pijn en krijgen het beschadigde gewricht of de pezen rust.
Douchen met gips
Bescherm uw gips met een plastic zak of een speciale hoes. De speciale hoes kunt u in het ziekenhuis of bij de apotheek kopen. In de meeste gevallen vergoedt uw zorgverzekering de hoes niet.
Als uw arm in het gips zit
Draag uw arm altijd in een mitella of leg hem op een kussentje op uw schoot. Zorg er steeds voor dat uw hand hoger is dan uw elleboog. Uw hand moet volledig in de mitella zitten. 's Nachts kunt u de mitella afdoen en uw arm eventueel op een kussentje laten rusten.
Gips waarmee je wel mag lopen Loopgips is gips dat u mag belasten, wat wil zeggen dat u met het gips mag lopen en staan. Dit wordt meestal met kunststofgips gemaakt. U moet een half uur wachten zodat het gips hard genoeg is om te belasten zodat u er mee kunt gaan lopen.
Draag nadat u uit het gips komt minimaal 2 weken stevige schoenen, dit zijn schoenen waarvan de zool zo stug mogelijk is. Loop in het begin niet teveel en gebruik eventueel nog één kruk aan uw gezonde zijde erbij. Neem kleine pasjes en loop niet te veel (maximaal 1 kilometer per dag).
Houd uw been hoog Leg uw gipsbeen of gipsvoet hoog om zwelling te voorkomen. Uw voet moet hoger liggen dan uw knie en uw knie hoger dan uw heup. Uw knie is daarbij licht gebogen. Ondersteun uw gehele been door kussens.
Werken met een gebroken pols of hand
In het geval van een botbreuk is het continueren van werk dan ook minder vanzelfsprekend. In veel gevallen moet de pols of hand in het gips en is rust erg belangrijk. Toch kun je na enige tijd vaak wel weer naar kantoor, om werkzaamheden uit te voeren die wel mogelijk zijn.
Er is eigenlijk geen behandeling nodig Niet alle botbreuken hebben een behandeling nodig in de zin van gips of operatie, (bijvoorbeeld gebroken ribben of vingertoppen) omdat ze na verloop van tijd spontaan genezen.
Alle breuken veroorzaken alle of sommige van deze soorten pijn. Direct nadat u een breuk hebt opgelopen, ervaart u acute pijn. Tijdens deze fase wordt vaak medicatie voorgeschreven om de ergste pijn te verminderen. De acute pijn neemt met de tijd af.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Het gewicht van de gipsplaten varieert en we gaan in het kort in op het gewicht van gipsplaat 9,5 en 12,5 mm. Het gewicht van de 9,5 mm gipsplaten ronde kant (rk) per m2 is enigszins afhankelijk van de afmeting en merk, maar varieert van 6,6 kg/m2 tot ongeveer 9 kg/m2 voor de gipsplaten RK met de afmeting 480 x 60 cm.
U mag uw arm pas met kracht bewegen als de breuk al een beetje is vastgegroeid. Dit duurt meestal minimaal 6 weken. Daarna kunt u de kracht en de druk op uw schouder gaan uitbreiden. Ook de beweeglijkheid van uw schouder kan dan pas verder worden uitgebreid.
Uw vingers kunnen ook dikker en blauw worden doordat het gips te strak zit. Als dit het geval is, kunt u met handoefeningen de doorbloeding verbeteren, zodat de zwelling afneemt. Als het strakke gevoel na 30 minuten niet is afgenomen, raden wij u aan contact op te nemen met de Gipskamer van Alrijne.
Gips- en kunststofverband mag niet nat worden, omdat de onderlaag zeer slecht droogt. De huid blijft te lang vochtig wat huidirritaties en huidcomplicaties kan geven. U kunt er dus niet mee douchen of zwemmen. Er bestaan speciale hoezen om het verband te beschermen tegen water.
Irritatie van de huid, doordat het gips te lang nat blijft. Pijn en/of zwelling, blauwe of witte vingers. Drukplekken, blaren of wonden binnen of rondom het gips.
Gips mag niet nat worden. Dat betekent gelukkig niet dat je niet kan douchen of in bad kunt. Dankzij een speciale waterdichte douchehoes kan je gewoon genieten van een douche of bad.
Een gipsspalk mag u niet belasten, omdat de spalk kan breken. U mag dus niet lopen of staan zonder krukken. Krukken kunt u lenen bij de Thuiszorgwinkel. Krukken die u heeft meegekregen op de Spoedeisende Hulp, kunt u weer inleveren bij de Thuiszorgwinkel.
Overigens is het mogelijk dat, als u 1 tot 2 dagen geleden nieuw gips heeft gekregen, het gips weer steviger aansluit om uw lichaam. Heeft u later op de dag meer pijn dan in de ochtend, dan raden wij u aan om meer rust te nemen. Houd het lichaamsdeel dan nog goed hoog.
Neem stevige schoenen mee naar het ziekenhuis. Het kan namelijk zijn dat je na het verwijderen van het gips meteen weer mag lopen. Dit hoor je van de dokter of de gipsverbandmeester. Neem ook je krukken mee.