Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen.Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Over het algemeen is het belangrijk dat wijn liggend of schuin wordt bewaard. Dit doe je zodat de kurk in direct contact staat met de wijn. Wanneer de wijn staand bewaard wordt, heeft de kurk geen contact met de vloeistof. Hierdoor droogt de kurk eerder uit waardoor er zuurstof bij de fles binnendringt.
Er zijn veel factoren betrokken bij het bederven van wijn, en geen definitieve temperatuur zal een wijn bederven. Maar wijn kan het beste worden bewaard tussen 53-57˚F wanneer bedoeld om te verouderen, en temperaturen kunnen variëren van midden 40 tot midden 60 voor service, afhankelijk van de wijn.
Rode wijn een langere tijd bewaren doet u het best bij een constante temperatuur tussen de 10 °C en 14 °C met een hoge luchtvochtigheid tussen de 55 en 75 procent. Belangrijk is ook dat de ruimte donker is en geurvrij. Sterke geuren kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor de wijn.
Wij adviseren om de kelder absoluut niet te isoleren. De kelder heeft namelijk van nature al een constante temperatuur. Daarentegen dient de begane grondvloer, boven de kelder, wel geïsoleerd te worden. Wanneer dat niet gedaan wordt, kan de begane grondvloer warmte uitstralen naar de kelder.
Wijnkelder laten bouwen en de kosten
Laat je je wijnkelder bouwen dan zijn daar natuurlijk wel wat kosten aan verbonden. Voor de bouw van een kelder inclusief inrichting moet je rekenen op een bedrag van tussen de 10.000 en 30.000 euro.
De juiste bewaartemperatuur
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Bewaar uw wijn in een ruimte die een stabiele temperatuur heeft. Temperatuurschommelingen beïnvloeden de staat van de wijn negatief. Leg uw wijn dus niet in de schuur waar het overdag warm wordt en 's nachts juist vriest.
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming.
Is de wijn te warm, dan komt met name de alcohol sterk naar boven en verliest de wijn aan fruitigheid. Bij een te koude serveertemperatuur gebeurt het tegenovergestelde; de aroma's zijn veel minder en de smaak is overheersend zuur. Gelukkig is hier makkelijk een en ander in te sturen.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Wijn bewaren na opening
Met een hulpmiddel als een Vacu Vin kunt u wijn wel iets langer bewaren, ongeveer vijf dagen. Het doet wel enige afbreuk aan de kwaliteit van de wijn. Wanneer u de geopende wijn in de koelkast zet, blijft deze langer goed – dat geldt óók voor rode wijn!
Bewaar je wijn op een donkere plek
UV-straling in licht is funest voor wijn. Dat is waarom de meeste wijnflessen, en vooral die van bewaarwijnen, donker van kleur zijn. De plek moet dus ook bij voorkeur donker zijn.
Zolang de kurk of schroefdop op de fles blijft, kan je een goede fles wijn jarenlang bewaren. Maar eens geopend moet het snel gaan. Oxidatie is namelijk de grootste vijand van wijn. Door het contact met zuurstof kan je wijn verzuren.
De Prefab huiskelder
Een prefab kelder is momenteel al leverbaar in afmetingen vanaf 2,24 x 2,44 x 2,16 meter af fabriek vanaf zo'n € 1.710,- de maximale afmetingen van een prefab kelder zijn mogelijk tot 5,5 meter breed en maar liefst 18 meter lang!
Goedkoop is het niet, de Helicave Maxi Ronde kost 25.000 tot 30.000 euro.
Te droge lucht leidt tot inkrimpende kurken, te vochtige lucht leidt tot schimmelvorming in uw kelder, met als gevolg 'zwetende kurken' en beschadigde of uiteindelijk onleesbare etiketten. Om het vochtgehalte naar beneden te krijgen, worden ook wel richeltjes in een wijnkelder voorzien van grind.