Een koeltas is prima voor een fietstocht of middagje weg, maar voor je vakantie of een warme dag aan het strand is een koelbox fijner. Veel mensen denken bij een koelbox aan een zware box die je liever niet wilt tillen.
Een koeltas met koelelementen houdt het eten meerdere uren koel. Ben je met een grotere groep, of bereid om meer te sjouwen, dan is de koelbox ideaal. Belangrijk is dat je niet voor elke kleine snack de koelbox opentrekt, want dan verliest hij snel de kou.
Gemiddeld kun je uitgaan van 1 koelelement per 10 liter. Heb je een koeltas van 40 liter, dan heb je dus 4 koelelementen nodig. Bij twijfel kun je beter teveel koelelementen gebruiken dan te weinig.
Gemiddeld kun je uitgaan van 1 standaard koelelement per 10 liter. In een koelbox van 30 liter gebruik je dus 3 koelelementen. Als je grote koelelementen gebruikt, heb je minder nodig. Gebruik je kleine koelelementen, dan heb je er juist meer nodig.
Een koelelement is gevuld met een vloeistof die warmte opneemt. Je legt van te voren een koelelement in je diepvries, en dat doe je vervolgens in je speciale tas. Het koelelement zorgt voor een koele omgeving. Dus als je er daarna je boodschappen in doet, dan zijn ze behoorlijk beschermd tegen hoge temperaturen.
Ook het materiaal van koelbox elementen kan verschillen. Tegenwoordig zijn de meeste koelelementen gemaakt van kunststof of plastic. Ook vindt je nog steeds veel koelelementen van PVC, (al wordt dit merk soms bekritiseerd vanwege de loodhoudende stoffen).
Blokker heeft een ruim assortiment koeltassen beschikbaar in verschillende maten. Zo is er de kleine variant waarin één of meerdere producten passen, zodat je makkelijk en compact eten of drinken gekoeld meeneemt. Er zijn zelfs koeltasjes die geschikt zijn voor precies een sixpack blikjes.
Inhoud. Een ander punt om op te letten is de inhoud van de koelbox. De meeste koelboxen hebben een inhoud van tussen de twintig en de veertig liter. Voordat je tot de aanschaf van een koelbox overgaat is het goed om naar het gebruik te kijken om zo te bepalen wat de inhoud ongeveer moet zijn.
Na gebruik kun je de tassen gewoon weer opgevouwen en in de vriezer stoppen, zodat deze gereed is voor een volgend gebruik. De koeltas is eveneens milieuvriendelijk, omdat deze gebruik maakt van ecologische gel in plaats van een accu of giftig koelelement. De koeltassen zijn er in verschillende afmetingen en designs.
De compressor koelbox beschikt namelijk over een zeer goede koelfunctie. Zo kan hij temperaturen van +10° C tot -18° C bereiken. Hij kan dus zowel koelen als bevriezen. Nadeel van de compressor koelbox is, dat hij relatief veel geluid produceert door de compressor.
Hoe lang koelt een koelelement eigenlijk? Wanneer je een koelelement gebruikt, blijft hij natuurlijk niet eeuwig koelen. Dit is vaak maar een aantal uur.
Een actieve koelbox heeft een koelvermogen van 20 graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Dat wil zeggen dat als de koelbox in de caravan staat en de temperatuur in de caravan is 25 graden, deze koelbox tot minimaal 5 graden kan koelen.
Zorg ervoor dat de temperatuur altijd tussen 0 en 4° ligt. In dit geval blijft uw eten 4 tot 6 uur koud zolang u de deur niet opendoet. Merk ook op dat hoe meer de ijskast gevuld is, hoe langer de voedingswaren vers zullen blijven.
Testwinnaar is de Dometic Combicool ACX40G absorptie koelbox t.w.v. € 350,-: deze houdt levensmiddelen goed, kan vriezen, is niet zo zwaar, absoluut geluidloos en hij werkt op drie energiebronnen. Voordelige Keus is de thermo-elektrische Campingaz Powerbox Plus 36L t.w.v. € 124,99.
De thermo-elektrische koelbox wordt ook wel een Peltier-koelbox genoemd. Deze koelbox gebruikt een elektrische component om warmte te verplaatsen van een koude naar een warme plek. Het koelvermogen van de thermo-elektrische koelbox is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Die kleine blauwe koelelementen zijn gevuld met een niet-giftige vloeistof op waterbasis: water, carboxymethylcellulose, acticide en blauwe kleurstof. Carboxymethylcellulose wordt gebruikt als verdikkingsmiddel. Hoge concentraties geven darmproblemen als bijwerking, zoals verstopping, diarree, krampen en winderigheid.
Leg de koelelementen 3 à 4 uur voor gebruik in de diepvries. De koelelementen bevriezen snel en blijven vervolgens lang bevroren.
Die vind je achteraan en onder in de koelkast, doordat de koelelementen vaak tegen de achterwand zijn geplaatst en warme lucht altijd opstijgt. Producten die niet per se gekoeld moeten bewaard worden – zoals frisdrank – kun je het best in de binnenkant van de deur plaatsen. Dat is namelijk een minder koude plek.
Vervoer vlees op warme dagen het liefst in een koeltas. U kunt rauw vlees in de koelkast niet langer dan een etmaal vers houden. In een koele kelder ongeveer 18 uur. Bewaar los verpakt vlees zonder papier in een koelkastdoos, in plastic- of aluminiumfolie.
Je dompelt de sponsjes in water, en je laat de sponsjes zo veel mogelijk water absorberen. De sponsjes per twee of drie in een hersluitbare diepvrieszak doen. En dan de vriezer in. Zo kan je dus zelf kleine koelelementen maken voor je koeltasje.