Vraag voor uzelf een EHIC aan bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. Voor uw meeverzekerde gezinsleden kunt u een EHIC aanvragen bij het CAK.
Neem altijd uw Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
Wat moet je doen? Je kunt het beste telefonisch contact opnemen met je zorgverzekeraar en zij zullen ervoor zorgen dat je binnen twee weken een nieuwe zorgpas hebt. De meeste zorgverzekeraars brengen hier geen kosten voor in rekening.
Wat is de Europese zorgverzekeringspas (EHIC) en hoe vraag ik deze aan? De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgverzekeringspas.Met deze pas krijgt u noodzakelijke medische zorg als u ziek wordt tijdens een vakantie in Europa.
De Europese zorgpas EHIC is 5 jaar geldig.
Met je zorgpas laat je zien dat je bij ons verzekerd bent.
Soms vraagt een zorgverlener naar jouw zorgpas. Als een zorgverlener jouw polisnummer of relatienummer nodig heeft of wil weten hoe je verzekerd bent. Maar ook als je spoedeisende hulp nodig hebt of tijdelijk in het buitenland verblijft en zorg nodig hebt.
Een zorgpas aanvragen is niet nodig om in Nederland naar uw huisarts of arts te kunnen gaan. Het is voldoende om uw identiteitsbewijs te laten zien. De zorgverlener kan aan de hand van deze gegevens controleren of u verzekerd bent.
Als u om een Europese ziekteverzekeringskaart vraagt, is uw zorgverzekeraar verplicht u een kaart te verstrekken, of een tijdelijk vervangingscertificaat als de kaart niet onmiddellijk leverbaar is. Als de zorgverzekeraar dit niet doet, kunt u in beroep gaan.
Met de EZVK kan je in het buitenland bewijzen dat je gedekt bent door de Belgische Sociale Zekerheid. Je hebt de kaart nodig bij een ziekenhuisopname en als je ter plaatse een terugbetaling van de kosten voor geneeskundige verzorging aanvraagt.
Je zorgpas is een persoonlijke pas waarmee jij laat zien dat je verzekerd bent voor zorgkosten. Op de voorkant staat het polisnummer van je zorgverzekering en de achterkant is je European Health Insurance Card (EHIC).
Heb je nog een geldige 'plastic' zorgpas? Dan kun je deze gewoon blijven gebruiken tot de datum die op je zorgpas staat en zolang je bij ons verzekerd bent. De geldigheidsdatum staat op de achterkant van je zorgpas.
Neem voor jezelf en je reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart mee. Download de Mijn CM-app en je hebt je digitale EZVK altijd bij de hand.Je kunt de kaart ook aanvragen via onze bestelmodule. Een fysiek kaartje raden we enkel aan voor een verblijf langer dan drie maanden en voor reizen naar Australië.
Heb je toch een fysieke kaart nodig? Vraag die dan tijdig aan. Je ontvangt ze via de post ongeveer een week na de aanvraag.
De zorgpas gebruikt u in Nederland om te laten zien dat u verzekerd bent bij CZ. U vindt uw zorgpas, en die van eventuele medeverzekerden, makkelijk in de CZ app. Met uw digitale zorgpas heeft u uw relatienummer altijd bij de hand, en kan uw zorgverlener snel opzoeken welk pakket u heeft en welke vergoeding u krijgt.
Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
23 van de 27 lidstaten van de Europese Unie: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), ...
Als je zelf geen ziekenfonds kiest, dan sluit het OCMW je aan bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.
De Europese zorgkaart is niet verplicht. U heeft recht op medisch noodzakelijke zorg volgens de wet van het land waar u bent. Met de gegevens op uw EHIC declareert de buitenlandse zorgaanbieder de medische kosten bij Menzis. In sommige landen betaalt u een deel van de kosten zelf (eigen bijdrage).
Iedereen die in Nederland woont en een basisverzekering heeft afgesloten, kan een European Health Insurance Card (EHIC) aanvragen. Met deze kaart heb je recht op noodzakelijke medische zorg als je, bijvoorbeeld voor vakantie, tijdelijk in het buitenland bent.
Bij welke verzekeringsinstelling bent u aangesloten? Om zeker te zijn, kunt u even gaan kijken op uw kleefbriefje, daarop staat het nummer van uw ziekenfonds.
Voordelige ledenbijdrage
van 9,43 euro per maand.
Na aangifte bij de burgerlijke stand wordt CM automatisch op de hoogte gebracht van het overlijden. Je hoeft dit dus niet zelf te melden. CM wordt automatisch op de hoogte gebracht van het overlijden.
De gratis Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) bewijst dat je in orde bent met de wettelijke ziekteverzekering.