Als het leven een doel heeft dan is dit doel door iets of iemand gesteld. Dat betekent dus dat er een eenheid is (noem het God, natuur, het universum) die bepaalde wensen heeft en graag een bepaalde uitkomst ziet. Want als de uitkomst je niets kan schelen, hoef je ook geen doel te stellen. Niet alleen dat.
Mensen hebben een bepaalde focus nodig. Veel mensen hebben geen of weinig doelen in hun leven. Dat kan een bewuste keuze zijn. Waarschijnlijker is dat het gebrek aan een doel geen bewuste keuze is, maar dat het vinden van een doel juist het probleem is.
Volgens veel filosofen is het doel van het leven om het meeste uit het leven te halen. Aristoteles vond het bijvoorbeeld een doel van het leven om je karakter blijvend te ontwikkelen om daarmee goed te kunnen doen. Hij had het dan over deugdelijkheid door een goed karakter te ontwikkelen.
Een doel zorgt voor motivatie en het werkt als een reminder voor wat je wilt bereiken. Wanneer je op bepaalde momenten door de dagelijkse sleur de rode draad kwijt raakt en het gevoel hebt dat je sturing mist kun je terugvallen op jouw doelstelling. Doelen zorgen voor tevredenheid over het leven.
Het einddoel dat je wilt bereiken moet helder en duidelijk zijn. Daarna kan je in kleine stapjes uitwerken hoe je er komt. Per dag, per week, per maand moet je weten welke stappen je moet zetten om het doel te bereiken dat je voor ogen hebt. Zo maak je je doelen ook haalbaar.
“Als menselijke wezens hunkeren we naar een leven dat ertoe doet, dat waardevol is en dat betekenis heeft. We zijn 'geprogrammeerd om te zoeken naar zingeving', zoals sociaal-psycholoog Roy Baumeister heeft gezegd. Dat geldt voor iedereen: zelfs voor mensen die zeggen dat 'zingeving' maar tijdverspilling is.
'De essentie van het leven' laat zien waar het werkelijk om gaat. Met dit inzicht kunnen we bewust de juiste keuzes maken om zo een waardevol leven te scheppen. Een bewust en liefdevol leven, dan zijn we verbonden en in harmonie met het leven. We worden er ons van bewust dat het leven liefde is.
De moderne biologie definieert leven voornamelijk door de verrichtingen die een levend wezen vertoont, te karakteriseren: handhaving van het inwendig milieu, stof- en energiewisseling met de omgeving, groei en ontwikkeling, aanpassing aan de omgeving, reactie op stimuli en evolutie.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Je verloren voelen kan geworteld liggen in het feit dat anderen je geen goedkeuring lijken te geven over wat je doet of zegt. Vergeet die anderen. Jij hebt geen goedkeuring van anderen nodig om je goed te voelen. De manieren waarop anderen ons beoordelen zegt meer over hen dan over ons.
Moslims geloven in een hiernamaals, het eeuwige leven. De Koran spreekt van het paradijs – eeuwig geluk – of de hel. De profeet Mohammed zegt dat je allereerst in Allah moet geloven om in het paradijs te komen. Daarnaast beoordeelt Allah je op je daden en daarbij zijn je intenties het belangrijkst.
In de Bijbel staat: 'Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft' (Johannes 3:16). God heeft Jezus gestuurd om ons van onze zonden te redden.
Als het leven een doel heeft dan is dit doel door iets of iemand gesteld. Dat betekent dus dat er een eenheid is (noem het God, natuur, het universum) die bepaalde wensen heeft en graag een bepaalde uitkomst ziet. Want als de uitkomst je niets kan schelen, hoef je ook geen doel te stellen.
Zingeving is het zoeken naar betekenis en de behoefte te ervaren dat wat we doen in het leven een waarde heeft. Het heeft te maken met belangrijke levenszaken als: omgaan met de gevolgen van een beperking of aandoening, regievoering over het eigen leven, sociale contacten en aanboren van talenten.
Meditatief wandelen is ook een fijne vorm om meer in contact te komen met je eigen kern. Daarbij loop je met volledige aandacht voor jezelf en de natuur. Je concentreert je op je ademhaling en door de stappen bewust te zetten komt er meer rust in je hoofd en is er ruimte voor ontspanning.
Leven vanuit je hart betekent dat je respect hebt voor jezelf en anderen, en dat dat in balans is met elkaar. De meeste hooggevoelige mensen hebben wel respect voor anderen maar weinig respect voor zichzelf. Dat in balans brengen zorgt er voor dat er ook een stevigere balans in jezelf ontstaat.
Bestsellerauteur Jos Burgers legt op een humoristische en prikkelende manier uit, wat de kracht van geven is, en wat je zoal kunt geven. Hij presenteert verschillende manieren van geven, die hij op een inspirerende manier met herkenbare praktijkvoorbeelden illustreert.
Definitie en betekenis
Je ervaart het leven of het bestaan als nutteloos. Je vindt dat jouw werk of leven weinig betekenis of toegevoegde waarde heeft. Je hebt geen doel of bestemming geformuleerd en je hebt geen idee waar je naar toe gaat of waar je naar toe wilt. Je ervaart het leven als doelloos, vergeefs of ...
Als mens willen we voelen dat ons leven ertoe doet. Vooral op momenten dat het leven geen steek lijkt te houden, is het gevoel dat jouw leven iets betekent een houvast. Betekenis zien in je leven is dus belangrijk voor je geluk, maar ook voor je veerkracht: zeker in moeilijke tijden gaan mensen op zoek naar betekenis.
Het hebben van een doel is ontzettend belangrijk voor wie graag betekenisvol wil leven. Zonder doel heb je namelijk al snel het gevoel dat je niet goed weet waar je het nou eigenlijk voor doet. Als je het doel combineert met iets bijdragen aan de samenleving, dan kan dat resulteren in een gevoel van voldoening.
Hoe zal je weten dat je je doel aan het bereiken bent? Maak een zintuiglijk waarneembaar beeld van hoe het is als je je doel hebt behaald. Dit heeft een belangrijk effect: je kunt in de komende weken daadwerkelijk zien, horen en voelen dat het tijd is om dichterbij je doel te komen.
Persoonlijke doelstellingen zijn doelstellingen die je voor jezelf stelt. Dit doe je om jezelf verder te ontwikkelen, om de dingen te doen die je graag wilt doen of om te bereiken wat je wilt bereiken. Je kunt persoonlijke doelstellingen stellen op je werk, maar ook privé, en natuurlijk ook voor beide.