Tijm schoonmaken is niet moeilijk, je rist als het ware de blaadjes met 2 of 3 vingers van de steeltjes.Daarna goed wassen vanzelfsprekend. Zijn de steeltjes van hout, dan kun je deze niet gebruiken, zijn de steeltjes groen en dus zacht, dan kun je ze klein snijden.
De mensen van Epicurious.com ontdekten dat je niet meer nodig hebt dan een fijne zeef. Duw het uiteinde (dat heel wat steviger is dan het topje, en dus niet zo makkelijk zal afbreken) door de zeef en trek het naar beneden. Op die manier worden de blaadjes opgevangen in de zeef. Klaar is Kees!
Tijm. Van tijm ris je de blaadjes van de takjes. De harde stelen kun je niet eten, maar ze kunnen wel, net als bij rozemarijn, met de blaadjes worden gebruikt tijdens het stoven of roosteren. Tijm kan verhit worden en gaat goed samen met mediterrane groenten en biefstuk.
Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.
Een tijmplant heeft regelmatig water nodig. Bewaar losse takjes tijm in de groentelade van de koelkast. Hier blijven ze ongeveer 5 dagen goed.
Tijm schoonmaken is niet moeilijk, je rist als het ware de blaadjes met 2 of 3 vingers van de steeltjes. Daarna goed wassen vanzelfsprekend. Zijn de steeltjes van hout, dan kun je deze niet gebruiken, zijn de steeltjes groen en dus zacht, dan kun je ze klein snijden.
Wat heb je nodig om tijmthee te maken? Op een liter kokend water gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm. Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Het is altijd verstandig om niet te lang dezelfde kruidenthee achter elkaar te drinken, wissel het lekker af.
De geneeskrachtige werking van tijm is erkend bij slijmvliesontstekingen, bronchitis en kinkhoest. Tijm heeft een slijmoplossend effect en vergemakkelijkt het ophoesten. De krampstillende eigenschappen zijn bijzonder nuttig bij prikkelhoest, astma of kinkhoest.
Tijm in de soep
Tijm gaat inderdaad zeer snel overheersen. Je kan het verbeteren door wat extra soep te maken zonder tijm. Zelfs met wat verse peterselie zal de tijm blijven doorsmaken.
Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen.
Denk aan laurier, tijm of rozemarijn; door die stevigheid ideaal om mee te sudderen in gerechten, maar de steel en het blad is niet mals genoeg om rauw te eten. Zachte kruiden zijn een stuk kwetsbaarder. Basilicum, peterselie of munt bijvoorbeeld.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Tijm heeft een volle, scherpe, karakteristieke smaak. Het wordt veel gebruikt in de Provençaalse en Griekse keuken. Tijm past erg goed bij geroosterd vlees, gevogelte en in wildragouts, visgerechten en pittige bouillons. Met tomaten, komkommer, courgette, paprika en aubergine smaakt tijm ook erg lekker.
25 gr tijm (2 takjes) 25 gr basilicum (10 blaadjes) 750 ml water.
In tegenstelling tot de tijm en rozemarijn kook je dit kruid niet mee. Daardoor verliest het namelijk zijn smaak en dat is zonde. De blaadjes voeg je pas op het laatste moment toe. Wel lekker is om de hele takjes in je thee te gebruiken.
Het volstaat om het potje in je handtas te stoppen en er een paar glazen thee per dag mee te zetten.
Deze theesoort is vooral een goed middel bij griep en verkoudheid, met name wanneer je last hebt van de luchtwegen. Denk hierbij aan hoesten, keelpijn maar ook neusverkoudheid. Tijm werkt als desinfectiemiddel en doodt virussen en bacteriën. Heb je last van een pijnlijke keel, gorgel dan regelmatig met deze thee.
Twee glazen per dag blijkt een positief effect op de bloeddruk te hebben, meer dan twee glazen een negatief effect. Weinig zout, maar veel kruiden als basilicum, oregano en tijm.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Een hoestbui kan op elk moment van de dag ontstaan, maar vaak zijn ze 's avonds en vooral ook 's nachts intenser. Volgens de wetenschap komt dit mede door de zwaartekracht. Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.