De keuze voor klimplanten met hechtwortels is natuurlijk wel gemakkelijk. Zo heb je er zelf weinig omkijken naar en geniet je toch van een prachtige groene schutting. Voorbeelden van klimplanten die zelf tegen de schutting omhoog groeien zijn: de klimhortensia, klimop, wilde wingerd of de trompetklimmer.
Soorten klimplanten die geschikt zijn voor een schutting
Er zijn veel soorten klimplanten. De volgende klimplanten zijn geschikt om tegen een schutting, draadscherm of geluidswerende schutting te laten groeien. Klimop (Hedera): je kunt kiezen voor wintergroene planten, zoals de verschillende soorten klimop (Hedera).
Eén van die blad houdende klimplanten, en uitstekend winterhard, is de prachtige klimop. Een gemakkelijke winterharde klimplant die tegen een stootje kan en zelfs in de schaduw nog mooi blijft. Hebben bovendien weinig grondoppervlakte nodig en geven in korte tijd een groene uitstraling aan uw schutting.
Zelf een klimop tegen een rek, hekwerk of betongaas laten groeien. Wil je een groenblijvende schutting welke makkelijk aan te leggen is? Kies dan voor een Hedera. De Hedera is een snelle groeier en is makkelijk te planten.
Passiebloem
De passiebloem is een van de mooiste groenblijvende klimplanten voor een schutting. Het is een plant die behoorlijk snel groeit en de schutting snel vol kan groeien.
Klimplant tegen schutting
Wil je een klimplant tegen een schutting laten groeien? Kies dan voor een zelfhechtende soort. Deze soorten kunnen zelf omhoog klimmen door zich met hechtwortels op de ondergrond vast te zetten.
De hedera als snelgroeiende klimplant
De hedera, ook wel klimop genoemd, is de crème de la crème onder de snelgroeiende klimplanten. Als je er buiten op gaat letten, valt het op dat je de hedera veel tegenkomt. Je ziet de klimplant groeien tegen gaaspanelen, muren, maar ook tegen pergola's en bomen.
Klimop (Hedera helix) is per definitie niet slecht voor het voegwerk of de stenen. Althans bij modern metselwerk. Bij oude zachtere stenen en cement onttrekt de Hedera kalk en kan de muur verzwakt worden. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen.
De hedera moet daarom op een afstand van 50 centimeter van de erfgrens worden aangeplant.
De Toscaanse Jasmijn groeit het hele jaar door. Hij heeft donkergroene, glanzende bladeren en is winterhard, dus is goed bestand tegen ons koude klimaat in de winter. Hij kan tot wel -17 graden verdragen, mits hij goed beschut staat. Daarnaast is de plant groenblijvend, dus volledig kaal zal hij nooit worden.
Een scheve schutting rechtzetten of een wiebelende schutting verstevigen kan op een aantal verschillende manieren. De makkelijkste en snelste manier om dit te doen is door palen schuin tegen de schutting aan te bevestigen. Dit doe je in de richting die hij ophangt. Zo zet je de schutting weer recht.
Klimplanten die muur NIET beschadigen
Klimrozen, bramen en frambozen maken gebruik van doornen om zich te hechten en vormen dus ook geen enkel gevaar voor je muur.
Binnen 50 centimeter van de erfgrens: de heg of struik mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Verder dan 50 centimeter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de heg of struik.
Klimop, die in bomen groeit, kan gemakkelijker worden verwijderd. In het voorjaar worden de hoofdtakken tot aan de grond gekapt en de dunne en zwak hechtende takken met een tuinschaar afgeknipt. Als de hoofdtakken er ook gemakkelijk afgaan, trekt men deze van de boom af. Anders kunnen ze ook in de zomer uitdrogen.
Hoe moet ik klimop verdelgen? De beste manier om klimop blijvend te verwijderen, is door de wortels uit de bodem te halen en de plant vervolgens, met de nodige dosis geduld, te laten afsterven. Dit vraagt tijd maar is wel de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat de klimop niet teruggroeit.
Voor klimplanten is de herfst een goede planttijd.
Denk onder andere aan siergrassen, bamboe, (olijf)wilg, kattenkruid (Nepeta), dropplant (Agastache), geranium, wolfsmelk (Euphorbia) en hertshooi (Hypericum).
Eén van onze meest populaire klimplanten die in de winter haar blad behoudt, is de klimop. De klimop mooi, opvallend blad dat groen of bont is. Houd je meer van wintergroene klimplanten met bloemen? Kijk dan eens naar de clematis of de passiflora.
Klimplant tegen schutting
Kies dan voor een zelfhechtende soort. Deze soorten kunnen zelf omhoog klimmen door zich met hechtwortels op de ondergrond vast te zetten. Deze kunnen zonder klimrek de schutting begroeien: Klimop (Hedera), Wilde wingerd (Parthenocissus), Klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
Sterjasmijn of Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimmer. De ranken zoeken steun, als ze het vinden draaien ze zich eromheen. Een stuk gaas of trellis biedt ze genoeg steun, hij is minder geschikt om pergola's te begroeien. Draai tijdens de zomer naar steun zoekende takken in het gaas of zet ze vast.
Voor de toscaanse jasmijn plant u 3 planten per strekkende meter aan. In uw geval kiest u voor 8 (2.5 meter) of 9 (3 meter) klimplanten. 1 tegel weghalen van 20 cm is voldoende.