De cao VVT bepaalt dat een rooster 28 dagen van tevoren bekend moet worden gemaakt. Nog belangrijker, dat wijzigingen alleen in overeenstemming met de medewerker mogelijk zijn. Strikt juridisch moet de medewerker dus zelf instemmen wanneer gevraagd wordt om op een vrije -dus niet ingeroosterde dag- te verschijnen.
Een werknemer mag zelf bepalen wanneer hij vakantie opneemt, tenzij er bepaalde verplichte vrije vakantiedagen zijn vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld een periode aan collectieve vrije dagen tijdens een periode dat je bedrijf gesloten is, zoals tijdens de bouwvak of schoolvakanties.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding.
28 dagen van tevoren
Als er geen collectieve regeling bestaat die een dergelijke termijn voorschrijft, schrijft de wet een algemene regeling voor. Deze bepaald dat het rooster 28 dagen van tevoren bekend moet zijn, mits de aard van het werk dit toelaat.
Weekenddienst. Uw werkgever kan u verplichten op zaterdag te werken in het belang van de organisatie. Uw werkgever kan u niet verplichten op zondag te werken, behalve als u en uw werkgever hierover afspraken maken. Organisatieomstandigheden kunnen werken op zondag echter nodig maken.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Of u ziek bent wordt bepaald door de bedrijfsarts. Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot het verrichten van diensten langer dan 8 uur of tot werkzaamheden waarbij het totaal aantal arbeidsuren meer dan 40 uur per week bedraagt.
Iedere werknemer moet het kunnen inzien. Veranderingen in het arbeidspatroon (bijvoorbeeld het rooster) moet u minstens 28 dagen van tevoren aan uw werknemers bekendmaken. Alleen als de aard van het werk dat verhindert, mag u zo'n wijziging korter van tevoren doorgeven.
Voorgaande kan betekenen dat een medewerker op een vaste vrije dag per week aanspraak kan maken, wanneer persoonlijke omstandigheden daartoe voldoende redenen geven en de mogelijkheden van de werkgever dit toelaten (gezien de huidige personeelsbezetting).
Er is slechts sprake van een tijdelijke hervatting op vrijwillige basis indien de werkgever hiervoor toestemming geeft. Een werkgever is in principe niet verplicht om een werknemer tewerk te stellen die niet volledig geschikt is om het contractueel overeengekomen werk uit te voeren.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Ga naar de kantonrechter. Als u er ook met hulp van een mediator samen niet uitkomt, dan kunt u naar de kantonrechter. U vraagt de rechter te bepalen wat u en uw werkgever moeten doen om het probleem op te lossen. Bedenk wel dat de sfeer op het werk hierdoor slechter kan worden.
Voorwaarden om uw werkuren te kunnen wijzigen zijn: U werkt bij een bedrijf met minimaal 10 medewerkers. U bent minimaal een halfjaar (26 weken) in dienst. U doet uw verzoek schriftelijk en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum.
Tijdens pauzes werkt u niet en heeft u geen recht op loon. In uw arbeidsovereenkomst of cao kunnen afspraken staan over doorbetaling van loon tijdens de pauze.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd.Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.
Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel. Of ontslag mogelijk is hangt vaak af van de specifieke omstandigheden van het geval.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Minder werken vanaf 62 jaar is onder voorwaarden mogelijk. Het gaat erom of er genoeg pensioen en/of ander vermogen aanwezig is, weinig lasten, realistische financiële behoeften enzovoort.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot werken voor 08.00 uur of na 18.00 uur en in het weekend. 2. Op verzoek van de werknemer van 60 jaar of ouder wordt de arbeidsduur per dag vastgesteld op maximaal 7,5 uur.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Bij een ziekmelding mag u alleen vragen en registreren wat noodzakelijk is voor u als werkgever om te weten. Dat is informatie waarmee u kunt bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van uw werknemer. En informatie om te beoordelen of u loon moet doorbetalen. Die informatie mag u daarom ook vastleggen.
De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen. Wel mag uw werkgever vragen of u ziek bent door een bedrijfsongeval.
Wilt u thuiswerken, vraag uw werkgever dan schriftelijk om toestemming.Hij mag uw verzoek niet zomaar weigeren. U kunt ook afspraken maken over 'hybride werken'.