Geen recht op thuiswerken en werkweigering Allereerst is van belang dat werknemers, ook nu in tijden van COVID-19, geen recht op thuiswerken hebben. Als je als werknemer niet naar de werkplek komt, terwijl de werkgever dat wel van je verlangt, kan dat als werkweigering worden opgevat.
Onder werkweigering vallen meerdere zaken. We geven je een aantal voorbeelden: Het niet uitvoeren van opgedragen werktaken.Op vakantie gaan terwijl de werkgever hier geen verlof voor heeft gegeven.
Thuiswerken: is dat een recht? Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel heb je op basis van de Wet flexibel werken het recht om bij je werkgever een schriftelijk verzoek tot 'aanpassing van de arbeidsplaats' in te dienen. Het verzoek kan wel afgewezen worden.
Momenteel is thuiswerken dus officieel geen recht voor een werknemer en dus ook geen arbeidsvoorwaarde. Het wordt pas een arbeidsvoorwaarde op het moment dat de werkgever en de werknemer al een overeenstemming hebben over thuiswerken.
De ene keer is dat thuis, een andere keer op kantoor of op een andere plek. Dit heet hybride werken, ofwel tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Misschien wil je ook wisselen van werktijden zodat je werk en privé beter kunt combineren. Wat je ook wilt, Nederland kent nog geen wettelijk recht op thuiswerken.
Een werkgever moet voor thuiswerkers zorgen voor een goede en veilige werkplek. Dat is de zorgplicht van de werkgever. De werkgever bekijkt per werknemer welke gebruikersvoorwerpen, technische systemen en taken nodig zijn om goed en veilig thuis te werken.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Het thuiswerken, voor alle duidelijkheid, is geen absoluut recht van de werknemer. Maar feit is wel dat tijdens de corona een aantal bedrijven een thuiswerkbeleid heeft ingevoerd, dat wel een dergelijk recht heeft doen ontstaan en dus ook volkomen los staat van corona en evt. maatregelen.
Een arbeidsovereenkomst, met jouw handtekening en die van je werkgever, is niet verplicht. Ook mondelinge afspraken zijn geldig. Jouw werkgever is wel verplicht om de afspraken die hij met jou maakt op papier te zetten. Jij hoort een kopie daarvan te krijgen.
Nederlanders mogen van hun werkgevers nog steeds zo'n twee dagen per week thuiswerken. Werknemers kunnen via afspraken zelf bepalen hoe zij dat vormgeven. "Daar worden op de werkvloer concrete en goede afspraken over gemaakt", zegt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN.
Werkgevers kunnen de behoefte hebben om hun werknemers te controleren. Bijvoorbeeld als mensen thuiswerken. Monitoring van personeel is niet altijd verboden. Maar werkgevers moeten wel rekening houden met de privacy van hun werknemers.
Wat kan ik doen als ik meer of minder wil werken? U kunt uw werkgever vragen om meer of minder te werken. Bent u op de startdatum van de nieuwe uren minimaal een half jaar in dienst bij uw werkgever?Dan mag hij uw aanvraag alleen weigeren als hij een goede reden heeft.
Vergoeding thuiswerken 2023
Sinds 1 januari 2022 is daar de thuiswerkkostenvergoeding aan toegevoegd. De thuiswerkkostenvergoeding is een gerichte vrijstelling voor het onbelast vergoeden van thuiswerkkosten van € 2,15 per thuiswerkdag. Het kost werkgevers dus minder om de vergoeding uit te keren.
Op grond van artikel 7:670 lid 2 onder j van het Burgerlijk Wetboek (BW) kan voor de werkgever onder andere een dringende reden aanwezig zijn als de werknemer hardnekkig weigert te voldoen aan redelijke bevelen of opdrachten, hem door of namens de werkgever verstrekt.
Als een werknemer wegens ziekte niet werkt, is er geen sprake van werkweigering.
Wat is ontslag wegens werkweigering? Als je werkgever kan bewijzen dat je ondanks voorgestelde aanpassingen opzettelijk weigert om je werk te verrichten waardoor dit resulteert in ontoelaatbare gevolgen voor collega's of het bedrijf, kun je ontslagen worden wegens werkweigering.
Maar zwartwerk is in de eerste plaats onwettig en strafbaar. Het houdt ook gevaren in: werk je zonder contract, dan heb je geen schriftelijke bewijzen en sta je minder sterk wanneer je een conflict hebt over betalingen, werkuren of je takenpakket.
Als werkgever bent u verplicht het loon te betalen, óók als uw werknemer niet werkt. Dit is de hoofdregel. Voor de eerste zes maanden kunt u hier bij schriftelijke overeenkomst ten nadele van de werknemer van afwijken: alleen loon, voor de uren die hij gewerkt heeft. Zie voor de hele regeling artikel 7:628 van het BW.
Een originele getekende overeenkomst brengt met zich mee dat een rechter aan de inhoud ervan een bepaalde bewijskracht tussen partijen moet toekennen. Dit is niet het geval indien een overeenkomst niet is getekend. In dit laatste geval is de rechter in de bewijswaardering geheel vrij.
Tegenwoordig verstaat men vaak onder thuiswerken mensen die thuis of ergens anders buiten de reguliere werkplek met behulp van computer en telefoon werken.
De voordelen van thuiswerken zijn inmiddels wel bekend bij organisaties. Zo biedt thuiswerken je medewerkers ruimte, flexibiliteit en een betere balans tussen werk en privé. Werkgevers profiteren op hun beurt van een besparing op de reiskosten en kantoorruimte.
De werkgever mag niet vragen naar uw gezondheid of uw ziekteverzuim bij uw vorige werkgever. Vragen over uw gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een aanstellingskeuring (medische keuring).
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.