Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vet is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Oude frituurolie is vaak te herkennen aan schuimvorming op het oppervlak tijdens het frituren. Dit kan duiden op vervuiling van de olie door verbrande voedseldeeltjes. Ook visuele onzuiverheden en troebelheid zijn duidelijke tekenen dat de olie vervangen moet worden.
Oud frituurvet
Als u dat niet vaak genoeg vervangt, kunnen er schadelijk stoffen ontstaan zoals PAK's. Deze polycyclische aromatische koolwaterstoffen, kunnen kankerverwekkend zijn. Het advies luidt: ververs het frituurvet na 4 tot 7 keer bakken.
Frituurvet wordt dermate hoog verhit dat ziektekiemen met zekerheid het loodje leggen. Echter, oud frituurvet, zeker die op basis van onverzadigde plantaardige olie, bevat wel kankerverwekkende stoffen die je niet te vaak naar binnen moet krijgen. Als het spul ranzig geworden is ruik en proef je dat heus wel.
Frituurvet. Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer.
Het vet is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
De algemene vuistregel is dat je gebruikte olie één tot drie maanden kunt bewaren, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je het hebt gefilterd en opgeslagen. Als je de olie slechts een paar keer hebt gebruikt, kan deze doorgaans langer mee.
Vul het oliemonster op kamertemperatuur tot aan de onderkant van het etiket van de plastic buis. Plaats de geopende plastic buis in de magnetron (gebruik bijvoorbeeld een klein glas om te voorkomen dat de buis omvalt). Verwarm op maximaal vermogen gedurende 5 tot 10 seconden.
Olie kan niet bederven door schimmels of bacteriën. Olie kan enkel ranzig worden, dit komt door inval van licht en zuurstof. Een goed gesloten fles, donker bewaard, kan nog jaren na datum perfect worden gebruikt. Olie die ranzig is, dat ruik je onmiddellijk.
Hoewel ranzige olie misschien slecht smaakt, wordt u er waarschijnlijk niet ziek van. Ranzige olie bevat vrije radicalen die het risico op het ontwikkelen van ziekten in de loop van de tijd kunnen vergroten.
Restanten frituurvet en bakolie worden hergebruikt om biodiesel (biobrandstof) van te maken. Bovendien komt gebruikt frituurvet en bakolie nu nog vaak terecht in het riool waar het veel verstoppingen en schade veroorzaakt.
Gefrituurd voedsel bevat veel verzadigde vetten en transvetten , waarvan bekend is dat ze het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en de wanden van uw slagaders beschadigen. Deze beschadigde gebieden in uw bloedvaten ontwikkelen uiteindelijk plaque, waardoor de slagader nauwer wordt en het moeilijker wordt om bloed te pompen.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Kokos en zonnebloem, twee andere oliën voor je friteuse
Maak je geen zorgen over de kokossmaak: die verdwijnt grotendeels wanneer de olie tot hoge temperatuur wordt opgewarmd. Volgens heel wat frituristen is kokosolie trouwens de gezondste van alle oliën.
Zonnebloemolie is, vanwege het hogere rookpunt, over het algemeen beter om te frituren . Het blijft stabiel bij hogere temperaturen vergeleken met de meeste plantaardige oliën, waardoor het risico op het produceren van schadelijke verbindingen wordt verminderd.
Remia maXimum is het beste frituurvet dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is en dé standaard voor verantwoord frituren. Dit vloeibare frituurvet bestaat voor bijna 80% uit high-oleic sunflower oil en kenmerkt zich door een zeer gezonde samenstelling en een maximale levensduur.
Hoe langer je het eraan blootstelt, hoe meer het gaat oxideren. Als je je vet lang laat staan, zal het dus zuur en ranzig worden. Het is daarom ook noodzakelijk dat je het vet regelmatig ververst, ook al gebruik je het maar één keer per maand.”
4 Filter de olie na gebruik
Frituurolie kun je meer dan één keer gebruiken, maar ook niet onbeperkt: na 6 à 8 keer frituren is de olie 'op' en vormen zich schadelijke stoffen bij verhitting.
Hoe vaak maak je de frituurpan schoon? Elke keer als je het frituurvet vervangt, maak je de frituurpan schoon. Dit is ongeveer eens per 5 keer gebruiken. Als je de frituurpan hebt gebruikt maar daarna lange tijd niet van plan bent te gebruiken, maak 'm dan een keer extra schoon.
Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort in de vuilnisbak. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren.
Is Pan Frituren Gezond Dan Frituren? Pan frituren wordt over het algemeen als gezonder beschouwd dan frituren omdat er minder olie voor nodig is. Echter, voedsel kan een vergelijkbare hoeveelheid olie absorberen wanneer het ondiep gebakken is (met de olie halverwege) als wanneer het gefrituurd is, dus het hangt ervan af.
Kunnen oliën bederven? Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte.