Goede luchtreinigers halen meer dan 85 procent van de schadelijke stofjes uit de lucht die door de filters gaat, volgens Blocken. Dan gaat het bijvoorbeeld om fijnstof, stikstofdioxiden en formaldehyde, maar ook om pollen, bacteriën en virussen.
Een luchtreiniger voor in de slaapkamer heeft een ionisator
Voor het beste effect, kies je voor een luchtreiniger die niet alleen over een HEPA-filter beschikt, maar ook over een ionisator.
Een luchtreiniger is vaak bij split-airco's ingebouwd. De filtertechniek verwijdert stof, rook, vieze geuren, schimmels en bacteriën uit de lucht. Een airconditioner met luchtreiniging is aan te raden indien je al snel last hebt van allergieën en aandoeningen aan de luchtwegen (bekijk ook de gevaren van een airco).
Een goede luchtreiniger fijnstof helpt goed bij het schoonmaken van lucht die verontreinigd is met fijnstof. Uiteraard kan dat alleen binnenshuis. Een luchtreiniger met HEPA filter (dat de kleinste stof deeltjes uit de lucht haalt) in combinatie met een ionisator zijn het meest effectief.
Zorg voor ventilatie en lucht regelmatig
We overlijden gemiddeld 9 maanden eerder door een slechte luchtkwaliteit, wat jaarlijks leidt tot 11.000 onnodige doden. Het regelmatig luchten van je woning is dus heel belangrijk. Volgens het Schone Lucht Akkoord kan schone lucht zorgen voor 50% gezondheidswinst.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Een luchtreiniger heeft tijd nodig om jouw kamer te zuiveren van vieze lucht. Dat doe je door het apparaat tenminste een etmaal (24 uur) aan te zetten. Houd in de tussentijd alle ramen en deuren gesloten, want anders komt er weer vieze lucht binnen. Maar overdrijf hier niet mee.
Een luchtbevochtiger is alleen zinvol als de luchtvochtigheid inderdaad permanent te laag is. Het is dus zaak om die te laten meten. Dit moet je nog weten over luchtbevochtiging: Te droge lucht komt haast uitsluitend voor in de wintermaanden.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.
Tijdens momenten van kortademigheid probeert u best zo weinig mogelijk te spreken of te bewegen. Probeer afleiding te zoeken zoals tv kijken, de radio aanzetten en- zovoort. Verlucht de kamer regelmatig zodat zuurstofrijke lucht kan binnen- stromen.
Het verkeer (weg en water) is de grootste bron van fijnstof, vooral door het gebruik van diesel. Het verkeer stoot zo'n 40% van het fijnstof uit. Daarin wordt ze op de voet gevolgd door de industrie die ongeveer evenveel uitstoot. Daarna volgt de landbouw die zo'n 23% van het fijnstof uitstoot.
Stof komt sneller tot ontwikkeling bij (te) droge lucht. Verminder stof van buiten. Bijvoorbeeld met borstels onder de deur en een goede droogloopmat, voorkomt u veel stof in huis. Borstel huisdieren regelmatig en probeer ze zo min mogelijk zand en vuil mee naar binnen te laten nemen.