De woonplaats is iets anders: dat is het adres waar het kind ingeschreven staat in de gemeente. Ouders moeten hierin een keuze maken, omdat het kind maar op één adres ingeschreven kan staan. Als het kind meestal – meer dan 4 dagen per week – bij één van de ouders is, dan heeft het kind zijn woonplaats bij die ouder.
Want het is onjuist dat kinderen vanaf 12 jaar zelf mogen kiezen. Of het nu gaat om bij wie kinderen wonen of hoe vaak ze naar de andere ouder gaan, kinderen mogen dit vanaf hun 12e verjaardag niet zelf beslissen. Bovendien wordt vaak niet goed beseft dat het schadelijk is om kinderen te laten kiezen.
Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen. Dat kan bij een van de ouders zijn, maar zij kunnen vanaf dat moment ook zonder toestemming van de gezaghebbende(n) zelfstandig gaan wonen.
Scheiding: beide ouders houden gezag
Beide ouders houden het ouderlijk gezag over de kinderen na een scheiding. Behalve als de rechter een andere beslissing neemt. Heeft u als duomoeders of duovaders allebei ouderlijk gezag over uw kind of kinderen? Dan houdt u dat gezag ook na uw scheiding.
Bij welke leeftijd mogen kinderen nu zelf kiezen bij een echtscheiding? In Nederland hebben kinderen vanaf 12 jaar het recht om hun mening te geven over bij welke ouder ze willen wonen na een echtscheiding.
Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
9-5 verblijfsregeling
Dit is een uitbreiding van de 12-2 regeling, waarbij de kinderen bij 1 ouder verblijven en waarbij ze om de twee weken niet een weekend, maar een uitgebreid weekend van 5 dagen (bijvoorbeeld van woensdag tot zondag) bij de andere ouder verblijven.
Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.
Wat valt onder de alimentatie
Als jullie eenmaal een alimentatiebedrag hebben afgesproken of als de hoogte van de alimentatie is vastgesteld door de rechter, dan vallen in principe alle kosten van de kinderen hieronder. Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz.
Een kind heeft altijd recht op omgang met de niet-verzorgende ouder (of die nu gezag heeft of niet). Ten aanzien van een kind dat 12 jaar en ouder is en dat bij de kinderrechter 'van ernstige bezwaren tegen omgang met zijn ouder heeft doen blijken' kan een verzoek tot omgang worden afgewezen.
11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond. 13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuisblijven, maar niet 's nachts.
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
Als je kind niet meer naar jou toe wil
Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.
Als je tussen de 12 jaar en 16 jaar bent dan moeten jouw ouders luisteren naar jouw mening, maar uiteindelijk beslissen zij dingen als: bij wie je gaat wonen, wanneer en hoe vaak je de ouder ziet waar je niet woont etc. Als je ouders er niet uitkomen, dan beslist de kinderrechter wat goed voor jou is.
Er kunnen goede redenen zijn voor de vader om co-ouderschap te weigeren. De vader heeft net zoveel recht als de moeder om het co-ouderschap te weigeren, omdat co-ouderschap geen wettelijke verplichting is. De vader hoeft niet bang te zijn dat hij zijn kind(eren) helemaal niet meer ziet als hij co-ouderschap weigert.
Er is toestemming nodig van de ex-partner om met de kinderen naar het buitenland te mogen gaan. Veel gescheiden ouders stellen dan ook de vraag of een ex-partner een vakantie naar het buitenland met de kinderen kan tegenhouden. Helaas is dit wel het geval.
De verhuizing van uw ex-partner met de kinderen tegenhouden
Wanneer u er samen niet uitkomt en u vreest dat uw ex-partner de verhuizing alsnog doorzet, kunt u met behulp van een advocaat zelf een procedure starten bij de rechter. In die procedure verzoekt u de rechter vervolgens een verbod tot verhuizing op te leggen.
Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring (wat 'voorrang' betekent) aan te vragen bij een woningbouwvereniging en/of een gemeente. Met een urgentieverklaring hoeft iemand niet op de wachtlijst voor een woning, en heeft hij of zij binnen een aantal maanden nieuwe woonruimte.
Om te scheiden start u een procedure bij de rechtbank. Daarvoor heeft u een verzoekschrift nodig dat u samen met uw advocaat maakt. Uw advocaat dient het dient het verzoekschrift voor de scheiding in bij de rechtbank. Lees meer informatie over een scheiding en wat er bij komt kijken (Rechtspraak.nl.)
Na de scheiding kun je mogelijk aanspraak maken op verschillende toeslagen en andere regelingen of kunnen deze in bedrag verhoogd worden. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag, kinderbijslag en zorgtoeslag. Het is fijn dat je na de scheiding financiële ondersteuning kunt krijgen.
Scheiding aanvragen met kind
Het is wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen voor minderjarige kinderen. Dit geldt voor zowel ouders die getrouwd of samenwonend zijn en ouderlijk gezag hebben. Bij een scheiding zal de advocaat de rechter vragen uitspraak te doen over het ouderschapsplan.
Vanaf 12 jaar kan het kind door de rechter worden gehoord, wat soms voor een verandering in de omgangsregeling met de vader of de moeder kan zorgen. Wanneer het kind dit echt niet wil, is het een goed idee om een bemiddelaar in te schakelen.
Peuters van 2 tot 3 jaar blijven het meest betrokken bij hun vader of moeder als ze die minstens wekelijks kunnen ontmoeten. Hoe ouder het kind wordt, hoe beter hij/zij een langer durend bezoek (en eventueel minder frequent) weet te hanteren. Tegenwoordig wordt ook vaak voor een 'week op week af regeling' gekozen.
De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag dat betaald moet worden, tenzij jullie daar zelf afspraken over maken. Deze afspraken leg je vast in een ouderschapsplan. Deze afspraken kun je daarna door de rechter laten toetsen aan de normen en definitief vast laten leggen.