Er zijn verschillende plekken zoals de Goese Sas, het strand van Yerseke en Scheldeoord, waar de schelpen voor het oprapen liggen. Maar niet alleen op de Zeeuwse stranden vind je oesters, ook op Texel en Terschelling kun je oesters plukken.
De meeste liggen verrassend genoeg in Zeeland. Maar ook bij Rotterdam en Groningen zijn er plekken waar oesters plukken mogelijk is. Je kunt het gemakkelijk zelf bekijken op de Wildplukwijzer.
Als je zelf oesters gaat rapen, is het wel goed een aantal zaken in het achterhoofd te houden. "Zo mag je in Nederland 10 kilo per persoon per dag rapen, mits voor eigen gebruik. Dat zijn ongeveer honderd oesters.", weet Sonja Smit.
Wanneer kun je gaan? De regel is dat je het beste kunt rapen als de r in de maand is: van september tot en met april. In de zomer of tijdens een warm voorjaar is de kans groot dat je een 'geile oester' tegen het lijf loopt. Deze oesters produceren melkachtig zaadvocht en dit is niet lekker.
Het oesterseizoen duurt van september tot en met april en dan kunt u deze lekkernij volop eten in de betere restarants in Zeeland.
De oesters kunnen dan geen lucht meer krijgen, want ook buiten het water kunnen deze zeevruchten lang in leven blijven, maar hebben we lucht nodig. Je kunt ze ook in een plastic bakje doen, geen deksel maar wel wat ijs er bovenop doen. Of leg ze in een schaal, en doe daar wat is bovenop.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
Want ondanks dat je zelf op pad mag gaan, zijn er wel regels die je in je achterhoofd moet houden. Zo mag je maximaal 10 kilo oesters per persoon meenemen. De oesters vervolgens verwerken in een smaakvol maaltje die avond bij jou thuis is prima, maar ze doorverkopen aan een restaurant dan weer niet.
Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Als de schelp iets open staat, geef de schelp dan een tik. Sluit de schelp zich, dan is de oester geschikt voor consumptie. Bewaar oesters altijd in de koelkast.
Deze oestersoort groeit in Zeeland volop. Er zijn verschillende plekken zoals de Goese Sas, het strand van Yerseke en Scheldeoord, waar de schelpen voor het oprapen liggen. Maar niet alleen op de Zeeuwse stranden vind je oesters, ook op Texel en Terschelling kun je oesters plukken.
Echte liefhebbers eten oesters het liefst rauw, rechtstreeks uit de zee met eventueel nog wat citroensap en een snufje zwarte peper. Maar oesters worden ook vaak gegratineerd met een heerlijk laagje kaas.
Vroeger kwamen ze al voor, maar toen uitsluitend in de platte variant. Overal langs de Europese kust lagen de langzaamgroeiende oesters. Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief.
Raap de kleinere exemplaren (ca. 8-10 cm lengte) om rauw te eten en de grotere (>20 cm) om te stomen of te gratineren. Groter dan 20 centimeter zijn er ook, maar die krijg je alleen open als je veel naar de sportschool gaat. Raap bij voorkeur oesters die bij laag water net boven het water uitkomen.
Bij een vangst van 1000 kilo oesters zullen normaliter niet meer dan 3 a 4 parels worden gevonden. Ze zijn niet allemaal perfect rond maar kunnen ook de vorm van een druppel, rijstkorrel of hartje hebben. Vroeger kwamen ze vooral uit de Perzische golf, Rode Zee en Golf van Mannar, tussen Sri Lanka en India.
Vriezen – Oesters kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Aangezien invriezen de oesters dood, zal het na ontdooien makkelijker zijn om ze te openen dan verse oesters. Was de oesters goed voor invriezen, borstel het scharnierpunt en gooi oesters weg die niet volledig sluiten.
Een oester openen gaat het beste met een oestermes. Je steekt deze in het scharnier, vervolgens snijd je de sluitspier los door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Voor een mooie presentatie snijd je de oester aan de onderkant van de schelp los en draai je hem om.
Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Een geopende schelp levert een uitgedroogde oester en die kun je niet eten. Als je de schelp niet of lastig open krijgt, dan is het in orde. Druppel wat citroensap op de kieuwen van de oester. Als deze samentrekt, kun je hem eten.
Maak de oesters vlak voor serveren pas open
Wanneer je oesters openmaakt is de kans groot dat er vuil bijkomt, eet ze daarom meteen na het openen van de schelp op. Vraag je je visboer de oesters te openen? Dan eet je ze (meteen!)
Het oesterseizoen loopt van september tot en met april. In het voorjaar en de zomer wordt het warmer en dan zijn de oesters niet lekker meer. Je gaat dus op pad als de R in de maand zit en je plukt als het eb is. Dat kan twee uur voor en twee uur na laagtij.
Kokkels. Kokkels zijn schelpdieren en zijn zowel in de Oosterschelde als Westerschelde van Zeeland te vinden. Ze leven voornamelijk in gebieden die regelmatig droogvallen en worden van eind augustus tot eind december gevangen.
- rondom de Oosterschelde liggen kleine strandjes, hier mag je komen. Langs de randen van de strandjes aan de voet van de dijk liggen vaak oesters en krukels. - neem mee wat je zelf die avond of de volgende dag op eet. Langer zijn ze niet te bewaren en het is zonde om de rest weg te moeten gooien.
"Helaas is er nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen", laat de organisatie weten. "Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen zoals andere soorten zeevoedsel.
Een oester heeft onder andere een hart, een maag, bloedvaten, spieren, een mond, nieren en een mantel (het buitenste laagje van het dier). Ook heeft hij kieuwen, waarmee hij kleine alg-deeltjes uit het water zeeft als voedsel. Met zijn spieren opent en sluit hij zijn twee kleppen om te eten of ter bescherming.
In 1 stuk (10 gram) oesters zit: 6 kcal energie. 0,2 gram vet. 0,1 gram verzadigd vet.