Self-kindness: Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt of wanneer je faalt of je tekort voelt schieten, in plaats van je gevoelens te negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek.
Het maakt iets in je los. Je wilt de ander als het ware helpen, ondersteunen, warmte en steun geven. Je toont vanuit jouw hart gevoel en medeleven naar de ander toe. Compassie is een gevoel van medelijden, mededogen met de ander, met de ander meevoelen, de ander aanvoelen en begrijpen.
Wat is compassie? Compassie is een ander woord voor naastenliefde. Het vermogen om betrokken te zijn bij pijn en verdriet. Je voelt het lijden van een ander aan en je hebt de wens om dit lijden te verlichten.
Compassie laat zien, in tegenstelling tot medelijden, dat je begrijpt wat ze meemaken. Je begrijpt hun pijn, verdriet of frustratie zónder te oordelen. Hier bovenop komt dat je ook met ze meevoelt. Je voelt die steek in je maag of hart.
Compassie of mededogen is het natuurlijke vermogen om je betrokken te voelen bij pijn en lijden, met de wens om deze pijn en dit lijden in jezelf en anderen te verlichten en daarin verantwoordelijkheid te nemen.
Empathie werkt verbindend. Soms raak je zo betrokken dat het kan leiden tot emotionele uitputting. Compassie is gericht op actie en gaat nog een stap verder dan empathie; als je medeleven voelt en vervolgens de pijn van de ander wilt verlichten, omarmen.
De compassie meditatie is erop gericht om tot een liefdevolle verbinding te komen met alle mensen die pijn ervaren of het anderzijds moeilijk hebben, terwijl we ook liefdevol omgaan met onze eigen vormen van pijn zoals angst, verdriet en somberheid.
Wat betekent Compassie? De definitie van zelfcompassie is: het vermogen om lijden te accepteren als onderdeel van het leven met de wens dit te verlichten. Lees hier wat een compassietraining inhoudt, waarom en wie het kan helpen en wat de positieve effecten van een compassievol leven zijn.
Compassie is een oprechte uiting van liefde en mededogen. Dat kan gericht zijn op jezelf of op een ander. Compassie is een emotie die verbonden is met het hart en die spontaan tot uiting kan komen bij het zien van lijden.
Mensen zijn empathisch, dat zit in hun aard. Het zorgt voor verbinding en vriendelijkheid. Maar sommige mensen wordt het teveel; empathie kost dan teveel energie en ze lopen helemaal leeg. Dit wordt wel compassiemoeheid genoemd, maar eigenlijk kun je het beter hulpverlenersmoeheid of empathiemoeheid noemen.
Compassie is niet: je verdrietig voelen over het verdriet van de ander, maar beseffen wat het betekent om zoiets te voelen. Compassie is wat anders dan medelijden. Het is echt naast de ander gaan staan. Compassie is meer dan medelijden, het is mededogen.
Medelijden = Medelijden (ook mededogen, medeleven, compassie, erbarmen, misericordia of deernis) is een vorm van empathie, waarbij iemand meevoelt met het lijden van een ander.
Onder zelfcompassie verstaan we respect en liefde voor jezelf. Voor je lichaam en geest. Het is juist de bedoeling dat je je lichaam goed verzorgt. Je probeert bovendien jezelf als het ware te beoordelen zoals je dat bij anderen zou doen, want voor andere mensen zijn we doorgaans veel milder!
Compassie wordt door verpleegkundigen gezien als kernwaarde voor goede verpleegkundige zorg. Een veelgebruikte definitie van compassie is dat het een reactie betreft op mensen die ziek of kwetsbaar zijn met als doel hun lijden te verlichten.
Hoe ontwikkelt een kind inlevingsvermogen ? Inlevingsvermogen is iets dat zich gedeeltelijk vanzelf ontwikkelt bij een kind, maar dat voor een groot deel ook aangeleerd en vooral ook voorgeleefd moet worden. Een kind van twee is in zijn ontwikkeling nog niet zo ver dat hij of zij zich echt in een ander kan verplaatsen.
Wie compassie voelt, lijdt als het ware met iemand mee. Letterlijk betekent compassie dan ook 'medelijden'. Com- betekent in het Latijn 'samen' of 'met', en passie – in het Latijn passio – 'het lijden'. (Denk ook aan de Matteüspassie of aan The Passion, waarin passie naar het lijden van Jezus verwijst.)
Empathie is reageren met inleven in de ander. Empathie kan wel en niet verbindend: medelijden en mededogen. Medelijden is inleven gezien vanuit jezelf. "Meevoelen" dus.
Dat je over je grenzen heen gaat, heb je zelf tijdens de relatie niet altijd door. Omdat je zo eager bent, om zijn liefde te krijgen. Maar wanneer je achterom kijkt, zie je dat je over je grenzen heen bent gegaan. Je stelt jezelf helemaal ten dienste van je partner stellen, waardoor je jezelf helemaal kwijt raakt.
Empathie staat voor het vermogen je in te leven in mensen, te voelen wat ze voelen, vanuit dat gevoel te reageren en op die manier verbinding te maken. Heb je sympathie voor iemand, dan voel je compassie. Dan wil je de ander gelukkig zien en reageer je zonder veel inleving.