Hoe zit het met magnesium in het lichaam? 'Magnesium is belangrijk voor de spieren, botten, hersenen, bloedvaten en het hart. De spieren gebruiken calcium om aan te spannen, en magnesium voor ontspanning. Mensen met een magnesiumtekort kunnen spierkrampen krijgen, de ontspanning werkt dan niet goed.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Van alle magnesiumvormen is magnesium bisglycinaat het best opneembaar. Magnesium bisglycinaat is een verbinding tussen magnesium en het aminozuur glycine. Door deze verbinding wordt magnesium goed opgenomen, met name in de hersenen.
Omdat magnesium citraat gekenmerkt en geprezen wordt om zijn uitwerking op de spieren, wordt deze vorm vaak in de ochtend genomen. Een goed moment hiervoor is tijdens het ontbijt, zodat het mineraal samen de andere voedingsstoffen opgenomen kan worden.
Magnesium citraat is waarschijnlijk de bekendste magnesiumsoort. Het is een organisch gebonden vorm en hierdoor goed opneembaar in het lichaam. De citraatvorm is vooral goed voor het behoud van soepele spieren en ondersteunt bij vermoeidheid en lichamelijke inspanning.
Magnesium werkt nauw samen met het mineraal calcium en vitamine D. Magnesium ontspant de spieren en calcium spant die aan. Zo zorgt de balans tussen magnesium en calcium voor het belangrijke evenwicht tussen spanning en ontspanning in je lichaam.
Neem 's avonds magnesium om de dag af te sluiten, magnesium draagt namelijk bij tot de normale werking van het zenuwstelsel. Neem 's ochtends magnesium voor een drukke dag, magnesium draagt namelijk bij tot een normaal energieleverend metabolisme.
We krijgen niet snel te veel magnesium binnen. Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden.
Door het gebruik van veel alcohol, 3 glazen of meer per dag, wordt er meer magnesium afgebroken in de lichaamscellen. Studies tonen aan dat 30 % van de alcoholisten een magnesiumtekort heeft.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Magnesiumcitraat draagt bij aan het behoud van sterke botten en soepele spieren, bevordert de energiestofwisseling en helpt bij de opbouw van eiwitten in het lichaam. U kunt magnesiumcitraat op ieder gewenst moment innemen. Magnesium Malaat: Magnesium malaat is een goede keus bij vermoeidheid of futloosheid.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Magnesium helpt de stress te verlichten door je spieren rust te geven. Kortom, je hebt magnesium wel degelijk nodig. Teveel is niet goed, maar te weinig dus ook niet. Weet ook dat als je veel magnesiumrijke voeding eet, jouw lichaam niet alle magnesium uit die voeding opneemt.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Magnesium en slaap
Magnesium zorgt er mede voor dat deze klier niet gaat verkalken en goed blijft functioneren. Je kunt magnesium het beste zo'n half uur tot twee uur voordat je gaat slapen innemen. Zo heeft je lichaam voldoende tijd om het tot zich te nemen. Neem het eventueel in samen met wat voeding.
Met symptomen als diarree, misselijkheid, spierzwakte en een lage bloeddruk is wel duidelijk dat een teveel aan magnesium bijwerkingen veroorzaakt. Heb je teveel magnesium ingenomen dan is dit niet direct gevaarlijk. Een paar dagen je supplement laten staan zal je klachten als sneeuw voor de zon laten verdwijnen.
Het werkt ook als een laxeermiddel. Het houdt water in uw darm vast, waardoor uw poep zachter wordt. Hierdoor kunt u makkelijker poepen. Bij maagklachten, verstopping en spierkrampen in de kuit tijdens de zwangerschap.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
Is magnesium van Kruidvat ook goed? Het magnesium supplement van de Kruidvat bevat magnesiumoxide.Dit is een vorm van magnesium die niet zo effectief wordt opgenomen als andere vormen van magnesium. Magnesiumoxide is namelijk niet oplosbaar en wordt daardoor niet goed opgenomen in de lichaamscellen.
Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij verschillende processen in het lichaam, waaronder de spier- en zenuwfunctie. Het kan helpen bij het ontspannen van de oogspieren en het verminderen van oogvermoeidheid.
Het wordt daarom ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Door extra magnesium te nemen kun je voorkomen dat je lichaam magnesium tekort komt.Een magnesiumtekort maakt je namelijk ook weer gevoeliger voor stress.
Een magnesiumtekort kan je herkennen aan verschijnselen als: trillend ooglid, spierkrampen, spierzwakte, lusteloosheid,… Om een tekort te voorkomen of te behandelen, kan een magnesiumsupplement worden genomen. De symptomen van een magnesiumtekort verdwijnen na enkele weken tot maanden.
Een magnesium tekort kan ten grondslag liggen aan stress, depressie en andere aandoeningen van de stemming en gevoelens. Bovendien verbruikt het lichaam meer magnesium in geval van stress. Het kan daarom lonen om met een magnesiumsupplement, specifiek magnesium tauraat, je stress of depressie te lijf te gaan.