Glutenvrije producten zijn niet automatisch ook tarwevrij. Glutenvrij is namelijk niet hetzelfde als tarwevrij. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn als je net glutenvrij moet gaan eten. Als je glutenvrij eet, eet je geen tarwe maar vermijd je óók andere producten waar gluten in zitten zoals rogge, bulgur, spelt etc.
Brood, granen en afgeleiden
Toegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes.
Bij een glutenvrij dieet dienen producten met gluten strikt vermeden te worden. Gluten is een eiwit in graan. Gluten zitten in tarwe, rogge, haver, kamut, spelt en gerst. Het Crossed Grain keurmerk (de doorgestreepte aar in de cirkel) geeft je extra zekerheid dat het product veilig glutenvrij is.
In het geval van coeliakie is dit het eiwit 'gluten'. Gluten zit in tarwe, maar ook in andere graansoorten. Bij een tarweallergie reageert het lichaam op een ander eiwit, één die alleen aanwezig is in de tarwekorrel. Mensen met een tarweallergie reageren dus alleen op tarwe en op producten waarin tarwe is verwerkt.
Tarwe is een graansoort. Meel en bloem zijn vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken, pasta en couscous. Er zijn verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe.
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Mensen met coeliakie kunnen, in plaats van gewoon brood, glutenvrij brood eten. Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amarant (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Gangbare glutenvrije voeding bevat geen granen en is daardoor arm aan vezels. Toen wetenschappelijk geaccepteerd werd dat haver in principe een glutenvrij product is, heeft de Europese Commissie besloten dat haver en haverproducten die minder dan 20 ppm (mg/kg) gluten bevatten als glutenvrij verkocht mogen worden.
Speltbrood niet glutenvrij!
Speltbrood wordt gebakken van het oergraan spelt (Triticum Spelta), welke nauw verwant is aan het huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). De eiwitten van deze twee graanrassen lijken dus erg op elkaar. Om die reden kunnen veel mensen met een allergie voor tarwe ook geen spelt verdragen.
Alle mayonaises van Remia Professioneel zijn glutenvrij!
Er is vanuit de markt een stijgende vraag naar glutenvrij eten. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft glutenintolerantie (coeliakie), dit zijn zo'n 170.000 mensen. Het is voor deze groep belangrijk dat ze glutenvrij eten.
Calvé mayonaise is glutenvrij. De yofresh vind ik ook erg lekker. De volgende puddingen van Mona zijn sowieso glutenvrij: Vanille, Bitterkoekjes, Kwark bosvruchten, Chipolata, Dame Blanche, Frambozen. Producten van Aviko zijn voorzien van gluten- en lactosevrije vermelding indien van toepassing.
Welke noten zijn glutenvrij? In principe zijn noten dus vrij van gluten. Dit geldt voor rauwe noten, geroosterde noten en gebrande noten. Borrelnootjes en andere noten uit een (supermarkt)verpakking zijn bewerkt met verschillende smaakstoffen.
Het antwoord is ja, olijfolie is glutenvrij. Daarom kun je gerust in olijfolie bakken als je coeliakie hebt.
Ja, slagroom is glutenvrij, ook kant en klare uit een spuitbus. Slagroom klop je van dunne room (die geschept is van volle melk). Klop niet te lang, anders wordt het boterachtig, maar ook niet te kort, anders zakt het te snel in.
Ook van Quinoa, boekweit of haver kunt u brood bakken. Omdat dit geen granen zijn bevatten deze broden geen gluten. Daardoor is dit brood ideaal voor mensen met een gluten intolerantie, zoals coeliakie patiënten.
Italiaanse rijst. Japanse rijst. Jasmijn witte/bruine rijst.
Tarwe bevat van nature gluten.
Gluten is een groep eiwitten dat van nature voorkomt in het kiemwit van sommige granen, namelijk: alle soorten tarwe (emmer, kamut, spelt, durum), rogge en gerst. Gluten zorgt voor elasticiteit en rekbaarheid van het meel.