Een van de sleutels om codependentie patronen te doorbreken en dus niet te rechtvaardigen, te beargumenteren, te verdedigen of uit te leggen, is om je te concentreren op je eigen gedrag en keuzes. We worden vaak afgeleid door ons verlangen om anderen te veranderen en te controleren.
Als jij jezelf altijd en overal gaat aanpassen, ga je steeds meer werken met wat voor jou aangeleerde vaardigheden zijn. Hoe beter jij hierin wil worden, hoe meer energie je hiervoor nodig zal hebben. Bovendien zal je hier nooit in uitblinken.
Als we ons bedreigd of beschaamd voelen (door de kritiek van een ander) komt onze eigenwaarde in het geding.En die willen we kostte wat het kost hoog houden. Daarom gaan we defensief redeneren.
Legale alternatief
Het enige echte legale zelfverdedigings wapen is de pepperspray van Bodyguard Veiligheidsproducten.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Defensief gedrag heeft veel te maken met het zelfvertrouwen dat mensen hebben. Als er een onbalans is tussen je onbewuste gevoel van zelfvertrouwen en je bewuste gevoel van zelfvertrouwen ga je je sneller defensief gedragen dan wanneer dit in lijn is met elkaar[1].
Gemiddeld duurt de verdediging 20 tot 80 minuten. De duur varieert per opleiding en onderwijsinstelling.
Defensief gedrag wordt opgeroepen wanneer je je als mens beoordeeld voelt. We geven heel gemakkelijk een (negatief) waardeoordeel. We veroordelen, we maken verwijten, we geven de schuld. Dat doen we bijna altijd in de vorm van 'jij-taal'.
Oorzaken van het persoonlijk opvatten van kritiek (altijd voor anderen klaar staan, negatieve zaken onder het vergrootglas leggen, perfectionisme, negatief zelfbeeld, gevoelens van onzekerheid, zelfreflectie, energiehuishouding, gevoeligheid). Waarom kritiek ontvangen moeilijk is.
Jezelf kwijt zijn, het gevoel dat je niet weet wie je bent, wat je leuk vindt en wat je kunt. Misschien herken je het gevoel van jezelf kwijt zijn wel. Vaak gaat op zo'n moment alles op de automatische piloot.
Als je je afstudeeropdracht niet haalt, zul je helaas niet kunnen afstuderen. Het kan dan zijn dat je opleiding een herkansing biedt. Dit kan in de vorm van een hertentamen, een tweede inlevermoment voor een scriptie of een vervangende opdracht. Je kunt er dan zelf een tweede keer voor gaan zitten.
Na een studie aan de universiteit mag u de titel Bachelor of Master gebruiken. Na een hbo-opleiding kunt u ook de titel Associate Degree hebben. Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.
Voor heren, bij voorkeur een rokkostuum met wit vest en witte strik en voor dames kleding in gedekte kleuren, lang is niet verplicht. Promovendi worden begeleid door 2 paranimfen. Promovendi en paranimfen zijn gekleed in rokkostuum met zwart vest, witte strik en zwarte sokken.
Kenmerkend bij uiting van minachting is een zijwaartse - vaak asymmetrische- vertrekking van de mondhoeken, die soms over komt als een scheve zure glimlach. Dit kan gepaard gaan met een kortstondige blik omhoog of een schuinse blik naar de persoon in kwestie.
Bij woninginbraken zijn dit de meest voorkomende plekken waar een inbreker naar binnenkomt: Achterdeur (36%)Raam op de benedenverdieping (23%)Voordeur (21%)
"De meeste inbraken worden gemiddeld genomen tussen 17.00 uur en 23.00 uur gepleegd." Maar natuurlijk zijn er ook inbrekers die in de nacht opereren. "Maar over het algemeen is het dan wel zo dat mensen thuis zijn.
Want uit de praktijk blijkt dat er drie factoren zijn waar inbrekers een enorme hekel aan hebben en die afschrikken: licht, lawaai en lang werk. Voorzie uw huis dus van (buiten)lampen met sensors.