Brood, gepasteuriseerde melk, pasta en kaas wordt door die consumenten gezien als ultra-bewerkt voedsel, terwijl deze producten in NOVA-groep 1 en 3 vallen. De consument heeft dus veel uitleg nodig bij het classificeren op basis van bewerkingsgraad.
En ook kaas en brood zijn bewerkte producten. Soms worden er aan producten stoffen toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Dit voorkomt voedselverspilling en dat mensen ziek worden van bedorven eten. Worden hulpstoffen zoals citroenzuur (E330) toegevoegd, dan gaat dit niet ten koste van de voedingswaarde.
Voorbeelden van onbewerkte voedingsmiddelen: water, groenten, fruit, aardappelen, granen, noten, zaden, peulvruchten, melk, vis, vlees, gevogelte, eieren.
bewerkte producten met toevoeging van suiker, zout, vet (bv.snacks, koekjes, dranken, ontbijtgranen, broodbeleg)samengestelde producten zoals kant-en-klare maaltijden.
Is kaas gezond? Kaas bevat vetten, eiwitten en diverse vitaminen (zoals A, B2 en B12).Daarnaast is het een bron van mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium.
Je kunt geen kaas of yoghurt uit de natuur halen. Het zijn bewerkte producten, echter betekent dit niet dat ze ongezond zijn. Bewerkte voedingsmiddelen kunnen extra worden bewerkt om het product gezonder te maken. Denk maar aan de teksten minder zout, minder suiker of minder vet.
Soja, granen, peulvruchten, noten of groenten vormen vaak de basis voor plantaardige spreads. Voorbeelden van vegetarisch broodbeleg zijn tapenades, pindakaas (100%) en andere notenpasta's (100%), sesampasta, hummus op basis van kikkererwten, sesampasta en olijfolie en groentespreads.
Veel van de dagelijkse hoeveelheid zout die we binnenkrijgen komt van bewerkte en voorverpakte etenswaren. Alhoewel pindakaas nauwelijks bewerkt is, valt het wel onder die categorie. Er wordt vaak namelijk toch iets aan toegevoegd, bijvoorbeeld zout.
Als je zelf frietjes maakt, is er maar één ingrediënt: aardappel.Dat is geen bewerkt voedingsmiddel. Om de frietjes op te eten moet je ze natuurlijk nog bakken in olie. Bij diepvriesfrieten verschilt het per merk hoe bewerkt ze zijn.
BioReijck wordt op een duurzame manier gemaakt, uit biologische melk van eigen bodem. Deze kaas vindt zijn herkomst in de Neder... landse polders. Daar grazen de koeien minstens 120 dagen per jaar in weides waar geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Een rauw stuk kipfilet uit de supermarkt is geen voorbeeld van bewerkt voedsel. Gegaarde kipfilet voor op brood (met vaak toevoegingen zoals kaliumlactaat, natriumasorbaat, dextrose, bamboevezel en natriumnitriet) is dat wel. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 50-60% van onze huidige energie-inname komt van bewerkt voedsel.
Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Populaire soorten natuurlijke kazen zijn onder andere onrijpe kazen (bijv. hüttenkäse, roomkaas), zachte kazen (bijv. Brie, Camembert), halfharde kazen (bijv. Brick, Muenster, Roquefort, Stilton), harde kazen (bijv. Colby, Cheddar), blauwaderkazen (bijv. Blue, Gorgonzola), gekookte harde kazen (bijv. Zwitserse kazen, Parmezaanse kaas) en pasta filata (uitgerekte...
Een recente studie bevestigt nogmaals dat brood – ondanks de categorie (sterk) bewerkt – juist gunstig is voor de gezondheid. Het advies van voedingsexperts is om iedere dag minstens 90 gram volkorenproducten te eten, dat komt overeen met 3 sneetjes volkorenbrood. Dat geldt ook voor brood uit de supermarkt.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Bij bewerkt voedsel kun je denken aan producten zoals frisdrank, koek, gebak, snoep, chocolade, sauzen, kant-en-klaar maaltijden en margarine. Hoge hoeveelheden suiker en zout: dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals insulineresistentie, obesitas, diabetes type 2, hoge bloeddruk en hartziekten.
Onbewerkt: Verse groenten, fruit en kruiden, ingevroren groenten en fruit, volkoren granen (rijst, pasta, quinoa, havermout, couscous), aardappelen, peulvruchten, gedroogd fruit, vers vruchtensap, kip, vis, vlees, melk, yoghurt, kwark, roomboter, eieren, ongezouten noten, thee, koffie, (mineraal)water.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.