Mediterraans eten is wat ze traditioneel doen in de landen rond de Middellandse Zee, dus Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Het zijn eenvoudige maaltijden met veel: Verse groenten en fruit. Peulvruchten zoals bruine bonen en linzen.
Je kunt alle kanten op met een Mediterraan ontbijt. Maak bijvoorbeeld een volkoren sandwich met ei en groenten, ga voor een shakshuka of kies voor een bakje Griekse yoghurt met honing, havermout en wat vers fruit. Ook bij het ontbijt draait het namelijk allemaal om vers en onbewerkt voedsel.
Het mediterraan dieet bevordert je gezondheid. Je loopt minder risico op een hartinfarct, hartfalen en ischemische beroerte (CVA). En het dieet beschermt je preventief tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals bloeddruk en cholesterol, BMI en taille-heupverhouding, ontstekingsmarkers).
Het MIND dieet bestaat uit een combinatie van het mediterraan dieet, het Dash dieet (een dieet laag in zout) en bevat veel groenten, peulvruchten en volkoren producten. Haar conclusies zijn voorzichtig, maar het MIND dieet lijkt een positief effect te hebben op de korte termijn.
30% van het aantal gevallen met dementie kan voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.
De mediterrane keuken
In het mediterrane eetpatroon staan van oudsher meer pure ingrediënten, noten en veel gezonde vetten centraal. Het dieet leunt sterk op zeevruchten, verse producten, volkoren, noten en zaden en bovenal veel groente en fruit.
Oregano, munt, majoraan, dille, rozemarijn, knoflook en rode ui.
Wat is een koolhydraatarm dieet? Een koolhydraatarm dieet of 'laag koolhydraat hoog vet dieet' is een dieet waarmee je relatief veel energie uit eiwitten en vet haalt en weinig energie uit koolhydraten. Vormen van koolhydraten in onze voeding zijn suikers, zetmeel en vezels.
Met een paleo dieet verminder je de hoeveelheid koolhydraten en leg je de nadruk op eiwitten en gezonde vetten. Daardoor breng je je lichaam weer in balans en verbetert je gezondheid (2). Dat is ook waarom een koolhydraatarm dieet zo populair en succesvol is.
De juiste grond voor Mediterrane kruiden
Want daarin kun je grond zelf samenstellen, bijvoorbeeld door potgrond, tuingrond en/of rijpe compost te mengen met wat grof zand, perliet en/of fijn grind of split.
Griekse kruidenmix
In de Griekse keuken worden veel gerechten, het brood, salades en sauzen op smaak gebracht met een mix van kruiden en specerijen. De meest voorkomende Griekse kruiden zijn oregano, munt, dille, basilicum, kaneel, komijn en koriander.
B-vitamines en Alzheimer
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat B-vitamines de kans op Alzheimer verkleinen. De deelnemers aan de studie kregen een supplement met vitamine B6, vitamine B11 en vitamine B12. Op hersenscans was te zien dat de afbraak van hersencellen kan worden vertraagd.
Onderzoek door de huisarts
Het onderzoek van de huisarts begint met een aantal vragen om te zien hoe het geheugen ervoor staat. Als het nodig is, laat hij urine- en bloedonderzoek doen. Dit onderzoek kan een andere verklaring voor de klachten uitsluiten.
Een deel van de studies vindt dat mensen die een mediterraan dieet volgen, minder vaak dementie ontwikkelen. Ook lijkt het dat het dieet betere mentale vermogens (cognitie) geeft. Het mediterraan dieet bevat veel groentes, fruit, volkoren producten, peulvruchten en onverzadigde vetten (noten of olijfolie).
Het ontstaat door medicatie, uitdroging, ziekte of een infectie. Meestal zijn er meerdere oorzaken tegelijk. Een hoge leeftijd, gebruik van veel verschillende medicijnen, ziekten en ook de dementie zelf verhogen de kans op een delier.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Griekse eetgewoonten
En ze geven de voorkeur om dit met veel mensen te nuttigen. De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner.