Bij het piriformis syndroom, ook wel ischias genoemd, ontstaat er in de bilregio een inklemming van de zenuw die naar de achterzijde van het been loopt (nervus ischiadicus). Bij deze inklemming is meestal de piriformis betrokken.
Beeldvormend onderzoek. Het klinisch beeld van het piriformis syndroom bestaat meestal uit bil pijn, gevoeligheid over de rand van het ilium (dorsaal) en toename van klachten bij zitten. De diagnose is lastig te stellen omdat er nog geen gevalideerd en betrouwbare test is.
Wandelen is heel goed! Je kunt ook zorgen dat de spieren soepel blijven door zelfmassage, warmte en rustige rekoefeningen. De oorzaak van bilpijn ligt meestal bij een ader of een zenuw die onder druk staat.
Piriformis Syndroom behandeling
Met een snelle behandeling zijn de klachten meestal binnen een paar weken weer verdwenen. Als het Piriformis Syndroom in een later stadium wordt vastgesteld, dan kan deze aandoening chronisch worden.
Het overige neurologisch onderzoek is normaal. Aanvullend onderzoek (MRI-LSWK, MRI bekken en EMG (spieronderzoek), toont een subtiel in omvang toegenomen linker musculus piriformis (diep liggende bilspier).
De fysiotherapeut zal door middel van bepaalde oefeningen de piriformis spier proberen op te rekken en de overige spieren in de bil-, heup- en bekkenregio proberen sterker te maken. Medicatie: Hierbij wordt meestal gestart met paracetamol, vaak in combinatie met een NSAID (Bijv diclofenac, Naproxen of Ibuprofen).
U kunt bijvoorbeeld een warm bad nemen, een warme kruik leggen op de plek die pijn doet of gebruik maken van een warmtekussen. Door de warmte zullen de spieren zich ontspannen, wat de pijn kan verlichten. Het is begrijpelijk dat u rust neemt wanneer u door ischias pijn in uw rug, bil of been heeft.
Fysiotherapie kan namelijk een zeer goede uitkomst zijn als het gaat om klachten veroorzaakt door ischias. De fysiotherapeut zal er met name voor zorgen dat de rugspieren versterkt worden. Een juiste lichaamshouding en sterke en gezonde rugspieren zijn essentieel om irritatie van de ischiaszenuw te voorkomen.
Ischias is zenuwpijn die ontstaat doordat deze zenuw geïrriteerd, ontstoken of beschadigd is. Ischias kan ontstaan door druk op de zenuw, bijvoorbeeld door zwangerschap of door een verkeerde lichaamshouding waarbij de rug te zwaar belast wordt.
Houd de rug in beweging maar forceer deze niet: veel wandelen, regelmatig verdeeld over de dag. Zit niet te lang achter elkaar en zeker niet met kromme rug. Pas de slaaphouding aan zodat de rug 's nachts niet gedraaid ligt. Het Body Pillow van Mikoala kan u hiermee helpen.
Bij pijn in de bilspier kan een zenuwblokkade uitgevoerd worden. Hierbij worden naalden in de buurt van de grootste zenuw in de bil (Ischiadicus) geplaatst. Hierdoor wordt de zenuw beïnvloed en kunnen de pijnprikkels minder goed worden doorgeven. De pijn zal hierdoor afnemen.
Tijdelijke beknelling
Een zenuw kan tijdelijk uitgeschakeld worden door een verkeerde houding zoals bij een 'slapende' hand of voet of bij een gekneusde zenuw na een harde klap of hoge druk van buitenaf. Deze vormen van zenuwbeschadiging gaan na enige tijd vanzelf weer over.
Ga zitten en zorg dat de zolen van je voeten elkaar raken. Kruis je armen en laat je handen rusten op het andere been. Druk beide knieën naar beneden in de richting van de vloer totdat je het voelt rekken in de dijen. Houd dit 30 seconden vast, ontspan enkele seconden en herhaal deze oefening maximaal 5 keer.
Ischias varieert van een licht zeurende pijn in de bil tot hevig stekende pijn in de bil en het been. Ischias begint vaak in de onderrug en/of bil en wanneer de aandoening verergert, volgt uitstraling naar het been en soms ook naar de kuit en de tenen.
ischialgie duurt meestal tussen de 6 en 12 weken. Om zo snel mogelijk van de ischias klachten af te zijn is het belangrijk dat je in beweging blijft. Vaak helpt het om contact op te nemen met een fysiotherapeut, deze kan je adviseren over wat je wel en juist niet moet doen.
Regelmatige lichaamsbeweging is dus belangrijk. Wandelen is een uitstekende manier om ischiasklachten te verminderen. Het is ontspannend en heeft daardoor ook weer een positief effect op het herstel. Fietsen wordt minder aangeraden, aangezien fietsen de bilspieren en zenuwen af kan knellen.
Ischias op drie niveaus behandelen
Inmiddels is door veel onderzoek bekend, dat de beste behandeling is afwachten, goede fysiotherapie en ontlasting van de zenuw met pijnbestrijding. Dit laatste gaat het beste met het natuurlijke pijnstillende en ontstekingsremmende supplement Palmitoylethanolamide (PEA).
Duidelijke diagnose Ischias met een MRI-scan.
Een MRI-scan is de meest nauwkeurige non-invasieve onderzoeksmethode om ischias mee op te sporen. Een MRI-scan van de onderrugis dan ook de oplossing om de daadwerkelijke oorzaak van je klachten te vinden.
Doordat de spier overbelast is, kan deze de onderliggende zenuw irriteren en kan dit leiden tot klachten in het been. U ervaart dan pijnklachten in de bil met uitstraling naar het been. Bij lang zitten ervaart u klachten in het been, wat kan doortrekken naar de kuit.
Het is verstandig om met ischias naar de dokter te gaan. De pijn kan verband houden met een hernia of met een vernauwing van het wervelkanaal (het syndroom van Verbiest). De huisarts zal je in veel gevallen zowel rust als oefeningen aanraden. Ook is het verstandig om een tijd niet zwaar te tillen.
Zenuwpijn is heel vervelend en kan weken tot maanden blijven. Vaak verdwijnt de pijn ook weer. U kunt samen met uw huisarts kijken wanneer u minder medicijnen kunt gaan gebruiken of ermee kunt stoppen.
Zenuwpijn is tintelende, prikkelende, branderige pijn. De zenuw kan ontstoken zijn, zit klem of is beschadigd. De pijn blijft vaak weken tot maanden. Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed.
De eerste behandeling voor beide aandoeningen is rust en het innemen van ontstekingsremmers. De volgende is rust en het innemen van ontstekingsremmers. Een inspuiting van de peesaanhechtingen is de volgende stap en heeft meestal goede resultaten.