Bij onderhuidse hechtingen wordt de wond onder de huid gehecht.U ziet de hechtingen dan niet zitten.Hechtingen onder de huid lossen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden. Soms komt het voor dat er een draadje boven de huid uit komt en irriteert.
De onderliggende hechtingen hebben wel 6 weken nodig om zelf op te lossen. Soms lost het onderhuidse hechtmateriaal niet goed op. Restanten van de hechtingen zullen zich dan vanzelf naar buiten werken. Je kunt dus weken na de bevalling nog wat hechtingen verliezen.
Onderhuidse hechtingen
Onderhuids gebruikt de dermatoloog oplosbare hechtingen. Deze hoeven niet verwijderd te worden. Wel kan soms een draadje boven de huid komen en irriteren. U kunt deze bij de huisarts boven de huid af laten knippen.
Subcutaan hechten
Dit doe je voor stevigheid en om onderhuids seroomvorming tegen te gaan. Bij grotere wonden kun je de subcutis doorlopend sluiten; deze techniek is vergelijkbaar met de intracutane hechting, alleen nu een laag dieper. Bij kleinere diepe wonden is een losse subcatane steek voldoende.
Als de uiteinden van de hechtingen niet oplossen en gaan irriteren of ontsteken, laat deze dan na twee weken bij uw huisarts verwijderen.
Wondverzorging Uw wonden zijn gehecht met oplosbare hechtingen. Na ongeveer 10 dagen is de wond genezen en na ongeveer 8 weken zijn de hechtingen opgelost. Bij uitzondering worden niet-oplosbare hechtingen gebruikt. Wanneer dit bij u het geval is, krijgt u aanvullende informatie over de verzorging van de wond.
Oplosbare hechtingen Deze hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Soms lost het knoopje van de hechting niet op. In dat geval kunt u twee weken na de operatie de huisarts vragen om het knoopje te verwijderen of u kunt het eventueel zelf afknippen.
U mag niet baden en zwemmen zolang u hechtingen heeft. Het droog houden van de wond bevordert een goede wondgenezing. U kunt dus beter geen afsluitende pleister op de wond gebruiken; deze maakt de wond vochtig.
Wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen, is afhankelijk van de plaats van de wond: - Gezicht: 5 dagen - Hoofd/hals/handen/armen: 7 dagen - Romp/been: 10 tot 14 dagen - Rug/knie: 14 tot 18 dagen • Als de hechtingen verwijderd zijn, is het belangrijk het litteken het eerste half jaar zoveel mogelijk uit de zon te ...
Als de hechtingen te strak zitten, kan littekenvorming onregelmatig ogen en kan de vorm van de wond nadelig beïnvloed worden.
Oplosbare hechtingen
Dan gaan ze mogelijk irriteren of ontsteken. Laat deze dan na 2 weken bij uw huisarts verwijderen.
Oplosbare hechtingen hoeven niet te worden verwijderd; deze lossen vanzelf op. U herkent oplosbare hechtingen aan het doorzichtige materiaal (soort 'visdraad'). Zwarte hechtingen en krammen moeten door de huisarts worden verwijderd na de afgesproken periode.
Als de (inwendige) hechtingen te strak zijn gezet, kan dat leiden tot pijn, bijvoorbeeld bij seks, of bij staan of bewegen. De verloskundige kan geen nieuwe hechting zetten, maar kan je wel doorverwijzen naar een gynaecoloog, die de hechtingen kan beoordelen en je kan helpen.
Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden. Bij een behandeling in uw gezicht kan een zwelling en/of bloeduitstorting ontstaan. Dit kan 7 tot 10 dagen duren. Meestal is hiervoor geen extra behandeling nodig.
Iedere wond laat min of meer een litteken na. Het is wel mogelijk om littekenvorming zoveel mogelijk te beperken. Kort nadat de wond gesloten is, kunt u het litteken inwrijven met vaseline om de huid soepel en goed doorbloed te krijgen.
Je bekkenbodem heeft na de verslapping tijdens de zwangerschap en de rek tijdens de bevalling drie tot zes maanden nodig voor herstel. De meeste vrouwen hebben na de bevalling hechtingen, deze kunnen na een paar dagen pijnlijk worden of een irriterend gevoel geven.
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Komt er nog wat vocht of bloed uit de wond?Gebruik dan ook een pleister of gaasverband. U kunt het verband laten zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Komt er toch nog vocht door het gaas, dan kunt u het tussendoor verwisselen.
U mag de eerste 24 uur niet douchen. Na 24 uur mag u alleen kort douchen zolang de hechtingen in de wond zitten.
Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe verwijder je hechtingen? Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts.
Soms worden er oplosbare hechtingen gebruikt, deze hoeven niet te worden verwijderd. Het gebied rondom de plaats van de operatie moet één of twee dagen droog blijven. U kunt gerust douchen als u wat voorzorgsmaatregelen neemt. Na sommige operaties kunt u wat napijn hebben.
Als de hechtingen loslaten of losspringen
Als er te veel spanning op de wond komt te staan, kan het zijn dat de hechtingen losspringen of knappen.