Dat 1 mei bij ons geen officiële feestdag is, heeft deels te maken met Koninginnedag. Die viel van 1949 tot en met 2013 op 30 april, precies een dag voor de Dag van de Arbeid. Daarnaast hebben wij in de strijd om betere arbeidsvoorwaarden minder bloederige confrontaties gehad dan in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje.
Deze dag vindt elk jaar plaats op 1 mei. De datum kan in sommige landen afwijken. In bijna alle Europese landen is 1 mei een officiële feestdag, behalve in Nederland.
De keuze voor 1 mei was ingegeven door het feit dat in Noord-Amerika op die datum werd verhuisd en de arbeidscontracten op die datum vernieuwd werden (moving day). De Amerikaanse vakbondsfederatie (AFL-CIO) besloot in 1888 om voortaan op 1 mei jaarlijks te demonstreren voor de invoering van een achturige werkdag.
Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een feestdag. In uw cao of arbeidsovereenkomst staat of u vrij bent op feestdagen.
Ook Frankrijk, waar de vakbonden nog altijd een dikke vinger in de pap hebben, viert vandaag Fête de Travail, het feest van de arbeid. Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en de Scandinavische landen hebben de Dag van de Arbeid ook in de agenda staan als doorbetaalde vrije dag.
Nederlanders hebben minste betaalde vrije dagen
Dus wie 40 uur per week werkt, heeft recht op 160 vrije uren per jaar, wat neerkomt op vier weken. Dat is hetzelfde aantal als in onze buurlanden en in bijvoorbeeld Spanje en Italië. Andere landen, waaronder Frankrijk, Luxemburg, Zweden en Denemarken, hebben meer vrij.
De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen.
Is 4 mei een vrije dag? Op 4 mei is het dodenherdenking. Dit is geen officieel erkende dag. Je kunt er dus vanuit gaan dat je op 4 mei gewoon moet werken en dat er ook geen toeslagen gelden.
Is 5 mei dit jaar een vrije dag? Alleen op 5 mei 2025 is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag. In de meeste cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende pas weer in 2025.
Op 1 mei wordt in veel landen de Dag van de Arbeid gevierd (in België spreekt men van Feest van de Arbeid). De geschiedenis van deze van oorsprong socialistische dag van de arbeidersbeweging gaat zeker terug tot 1889.
Frankrijk kent de volgende feestdagen: 1 januari (nieuwjaarsdag) 1 mei (Dag van de Arbeid) 8 mei (Bevrijdingsdag)
De paaszondag en -maandag zijn officiële feestdagen in België. Houd er rekening mee dat de meeste winkels deze dagen gesloten zijn. Op 1 mei is het in België de Dag van de Arbeid. Dit is een herdenkingsdag voor de arbeidersbeweging.
Koningsdag is een nationale feestdag. De kans is groot dat je deze dag vrij bent. Toch is jouw werkgever niet verplicht om je vrij te geven op Koningsdag.
1 Mei is jaarlijks de dag van de arbeid. Het is de feestdag van de arbeidersbeweging. De dag werd in het leven geroepen in 1890 als strijddag voor de achturen-werkdag.
De meeste werknemers krijgen eens in de vijf jaar vrij van werk met Bevrijdingsdag. Dat komt doordat het geen officiële vrije dag is, zoals kerst bijvoorbeeld. Het jaar 2020 viel de laatste vrije werkdag op 5 mei. De eerstvolgende vrije Bevrijdingsdag valt dus op 5 mei 2025.
Dodenherdenking: Donderdag, 4 mei 2023.
In de wet is namelijk geen bepaling opgenomen dat een officiële feestdag gelijkstaat aan een vrije dag. Voor de meeste bedrijven is Koningsdag een vrije dag en krijgen werknemers gewoon doorbetaald.
Rijksambtenaren zijn jaarlijks vrij op 5 mei met behoud van salaris. In artikel 4.2 van de cao Rijk zijn alle feestdagen benoemd waarop u recht heeft op een betaalde vrije dag.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in Nederland. Veel bedrijven, overheidsinstanties en onderwijsinstellingen geven hun werknemers vrij op deze dag. Maar er is geen wettelijke verplichting om jouw personeel vrij te geven.
Niet werken, wel doorbetalen
Op de volgende feestdagen en verplichte vakantiedagen zijn de werknemers vrij en wordt het loon door de werkgever doorbetaald: Goede vrijdag, vrijdag 7 april. Tweede Paasdag, maandag 10 april. Koningsdag, donderdag 27 april.
Hoeveel vakantiedagen krijgen werknemers in Amerika? Over het algemeen kunnen werknemers in de VS rekenen op ongeveer 10 vakantiedagen per jaar. Het is zelfs niet ongebruikelijk dat nieuwe werknemers in hun eerste jaar helemaal geen betaald verlof krijgen.
Betaalde vakantiedagen zijn voor veel Chinezen een gunst, geen recht. Alleen ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven hebben recht op 21 vakantiedagen per jaar. In de private sector bepalen werkgevers zelf of en hoeveel dagen hun werknemers vrij kunnen nemen.
De Fransen hebben gemiddeld 35 vrije dagen ofwel 7 weken vakantie per jaar.