Meteorologen schatten dat het water in de lucht ongeveer 0.001 procent van al het water op aarde bevat. Dat zou neerkomen op een totaal van 12.900 kubieke kilometer water, of 1.29 x 10^16 liter water.
De totale watervoorraad op aarde is 1400 miljoen km3 ( 1 m3 water is gelijk aan 1.000 liter water.) In de atmosfeer bevindt zich ongeveer 3.100 m3 water in de vorm van waterdamp. Elke dag verdampt er 280 m3 aan water in de atmosfeer.
De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo'n 100W.
De absolute vochtigheid van de lucht (habs) wordt berekend door de watermassa in de lucht te delen door het volume ingenomen door de betreffende hoeveelheid lucht. De absolute luchtvochtigheid wordt doorgaans uitgedrukt in g / m³.
Een waarde van 100 procent wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp. De lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve vochtigheid van 50 procent bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp.
Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt.
Meteorologen schatten dat het water in de lucht ongeveer 0.001 procent van al het water op aarde bevat. Dat zou neerkomen op een totaal van 12.900 kubieke kilometer water, of 1.29 x 10^16 liter water.
Als de relatieve luchtvochtigheid 100% bereikt, zal de onzichtbare waterdamp neerslaan in druppels. Er ontstaat dan mist, dauw of rijp. In kamers zal de relatieve vochtigheid bij de ramen, waar het vooral 's winters kouder is, hoger zijn dan in het midden van de kamer.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Plaats het toestel zo centraal mogelijk.
Niemand zal een luchtbevochtiger snel in het midden van de ruimte plaatsen, maar plaats de luchtbevochtiger niet in een hoekje of achter/onder een ander meubelstuk. Zorg ervoor dat er minstens 20 cm afstand is van de muur of andere objecten.
Tip 2: geef de bevochtiger tijd
Heb je bijvoorbeeld veel onbewerkte houten meubels, dan duurt het langer voordat de luchtvochtigheid stijgt. De houten meubels nemen namelijk vocht op, zodat ze niet scheuren door te droge lucht. Hierdoor kan het zijn dat je de luchtbevochtiger de eerste week dagelijks moet bijvullen.
Wil je echt de meest optimale luchtkwaliteit behalen, kies dan voor een luchtbevochtiger met ingebouwde ionisator en/of filters. De filters zorgen ervoor dat de meest kleine deeltjes, zoals stof en/of allergenen, achterblijven in het apparaat en dus uit de lucht gefilterd worden.
Siebesma: “Een cumuluswolk bevat gemiddeld één gram water per m3. Als we voor het gemak een wolk van één km3 nemen – dat is één km lang, breed en hoog – betekent het dat er in een bloemkoolwolk al snel een miljoen kilogram water zit.” Omgerekend zijn dat zo'n 200 olifanten.
Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit.
Hoewel water zelf de aarde niet kan verlaten, concludeerden onderzoekers dat hydrogen (waterstof) dat wel kan en doet. Even om op te frissen: water bestaat uit waterstofmoleculen en zuurstofmoleculen, oftewel H20.
Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is optimaal. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% zakt, kun je last krijgen van droge en geïrriteerde ogen. Als dit te lang aanhoudt, kun je ook last krijgen van een droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid.
De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40 en de 60 procent. In de slaapkamer is 40 tot 50 procent luchtvochtigheid het beste. Toch ligt de luchtvochtigheidsgraad er vaak hoger, omdat de badkamer in veel huizen rechtstreeks met de slaapkamer is verbonden.
Cherrapunji, India
Waar gegarandeerd de waterstraaltjes over je rug lopen, is Cherrapunji in het noordoosten van India. De stad is een van de 'natste' plaatsen op aarde en daarbij is het er ook erg warm. Het resultaat is een hoge luchtvochtigheid, van maar liefst 95 procent.
De dichtheid of soortelijke massa van lucht bedraagt dus 1,3 gram / liter = 1,3 gram / dm3 = 1,3kg per m.
Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen astmatische longen extra worden geprikkeld. Dat komt omdat bepaalde stoffen in de lucht en de ruimte (zoals schimmelsporen, stuifmeel of huisstofmijt) in dat geval snel toenemen. De ideale luchtvochtigheid bij astma ligt grofweg tussen de 40 en 50%.
Is de hoeveelheid water die door het lichaam wordt vastgehouden. Over het algemeen hebben mannen een hoger vochtgehalte dan vrouwen vanwege hun grotere spiermassa. Bij een vrouw hoort het vochtpercentage tussen 45 en 60 procent te liggen. Het juiste vochtpercentage voor mannen ligt tussen 50 en 65 procent.
Een waterbakje aan de verwarming: bron van schimmels en bacteriën. Een aantal waterbakjes aan de verwarming hangen kan de luchtvochtigheid inderdaad enigszins verhogen, doordat er dan water verdampt. Het effect is echter minimaal. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Twente in Enschede uitgezocht.
Veel mensen zetten een bakje water bovenop de verwarming of hebben er zelfs speciale waterbakjes voor die ze aan de verwarming hangen. Dit zou namelijk helpen wanneer de lucht in je huis te droog wordt, bijvoorbeeld door de verwarming.