De Nieuwe Ooster. Jaarlijks organiseert de gemeente op 4 mei van 10.00 tot 12.00 uur een Stille Tocht. De herdenking vindt plaats op de gemeentelijke begraafplaats van Amsterdam: De Nieuwe Ooster. De burgemeester van Amsterdam loopt aan het hoofd van de stoet die langs 6 monumenten voert.
Dit is een gearchiveerd item. Oranjeverenigingen, Dorpsraden en stichtingen organiseren op woensdag 4 mei 2022 acht herdenkingsbijeenkomsten op Goeree-Overflakkee.
De landelijke herdenking is op de Dam in Amsterdam en wordt in de huidige vorm sinds 1988 georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
2022: Femke Halsema
De toespraak op de Dam werd in 2022 verzorgd door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam.
De Nationale Herdenking in 2022 vindt weer plaats met publiek op de Dam in Amsterdam. De Nationale Herdenking op de Dam is live te zien op NPO 1, NPO 2, NPO 3, SBS6, Net5, Veronica en SBS9 en online op een livestream via Gids.tv. De herdenking in de Nieuwe Kerk is al vanaf 18.45 uur op NPO 1 te zien.
Elk jaar wordt er in Nederland twee minuten stilte gehouden om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en mensen die sindsdien in oorlogen en op vredesmissies zijn overleden te herdenken.
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
2 minuten stilte dodenherdenking
De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment.
Om 19.50 uur ging de herdenking van start, de eerste krans bij het Nationaal Monument werd door de koning en koningin gelegd. Na het taptoesignaal volgden de traditionele twee minuten stilte om 20.00 uur. In heel Nederland werd stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna.
Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest: Remembrance Day (ook wel Armistice Day of Poppy Day, 11 november) België en Frankrijk: Wapenstilstandsdag (Frans: Jour du Souvenir, 11 november)
4 mei. Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.
Nationale Dodenherdenking
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam (vanaf 18.45 uur). Schrijver, historicus en presentator Hans Goedkoop spreekt hier zijn 4 mei-voordracht Wat niet mag uit.
Een jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben wij, net zoals veel andere Europese landen, dezelfde twee minuten overgenomen. Tijdens deze twee minuten herdenken wij de mensen die de oorlog niet hebben overleefd en is de oorspronkelijke gedachte achter de twee minuten nooit overgenomen.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
Doordat de 39-jarige Gennare P. (of David, zoals hij zichzelf noemt) tijdens de twee minuten stilte een paar seconden luidkeels 'ahh, ahh' schreeuwde, ontstond er paniek. Mensen renden weg, hekken vielen om, er werd gegild en een koffer plofte op de grond. Daarbij vielen tientallen gewonden.
De spelers van Marseille spelen met rouwbanden om en herdenken zo de Furiani-ramp, donderdag precies dertig jaar geleden.
Gennaro P. veroorzaakte op de Dam in Amsterdam tijdens de dodenherdenking in 2010 paniek door tijdens de twee minuten stilte hard te schreeuwen. Tientallen mensen raakten gewond in het gedrang. De koninklijke familie werd, ruim een jaar na de aanslag in Apeldoorn, snel in veiligheid gebracht.
Er is een duidelijke internationale trend zichtbaar in de manier waarop men zich de oorlog herinnert. Soldaten worden niet langer gezien als helden maar vooral als slachtoffers. Het onzinnige en onnodige lijden staat centraal.